Türk İş Dünyası ve Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı

İstanbul Ekonomi Danışmanlık, FTI Danışmanlık ve TÜSİAD tarafından Brüksel’de düzenlenen toplantıda, ABD ve AB arasındaki “Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı” (TTYO) görüşmelerinin Türkiye için önemine değinildi.

Türk İş Dünyası ve Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı

Türkiye'nin AB nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, Türkiye’nin TTYO’ya dahil olmak istediğini vurgularken, Avrupa Parlamentosu Üyesi İngiliz Milletvekili  Graham Watson, Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'nin sahip olduğu  yüksek potansiyelin henüz farkında olmadıklarını söyledi.
TÜSİAD ve danışmanlık şirketleri FTI Consulting ile İstanbul Ekonomi Danışmanlık tarafından düzenlenen “Türk İş Dünyası ve Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTYO)” konulu toplantı 5 Haziran Çarşamba günü Brüksel’de yapıldı.

ABD ve AB arasındaki “Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı” görüşmelerinin Türkiye için önemine değinilen toplantıya, Türkiye'nin AB nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, Avrupa Parlamentosu Üyesi İngiliz Milletvekili  Graham Watson, TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü Bahadır Kaleağası, İstanbul Ekonomi Danışmanlık Kurucu Ortağı Sinan Ülgen, TÜSİAD Transatlantik Görev Gücü Başkanı  İlkem Şahin ve  Avrupa Komisyonu TTYO Baş Müzakerecisi İgnacio Garcia konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye ile Politik Diyaloğun Geliştirilmesinin Önemi
FTI Consulting Brüksel şubesi Direktörü Louise Harvey’in  moderatörlüğünü yaptığı toplantıda konuşan  AP Üyesi İngiliz Milletvekili Graham Watson, Türkiye'nin değişen Ortadoğu coğrafyasında lider ülke konumuna dikkat çekti. Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'nin sahip olduğu  yüksek potansiyelin henüz farkında olmadıklarını vurgulayan Watson, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Tayyip Erdoğan'ın, Mayıs ayında Amerika Birleşik Devletleri’ne yaptığı ziyaretler ve Başkan Barack Obama ile görüşmeleri neticesinde iki ülke arasında yapılan ticari anlaşmaların değerinin 20 milyar dolara ulaştığını hatırlattı.  ABD ve AB ekonomilerinin iyileşmesinin uzun dönemde Türkiye lehine sonuçlar vereceğine de dikkat çeken Watson, bunun için Türkiye ile politik diyaloğun geliştirilmesinin önemini vurguladı.

 Türkiye, TTYO’ya Dahil Olmak İstiyor

Büyükelçi Selim Yenel de, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTYO) anlaşma sürecinin tarafların tamamı  için zor olacağını belirterek, Türkiye’nin de Türkiye, hâlihazırda AB ile Gümrük Birliği'nde olduğu için bunun bir parçası olarak görüşmelere dahil olmak istediğini hatırlattı. Yenel, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’nin TYYO’ya katılımının ilgili tüm taraflar için bir kazan-kazan durumu olduğu sonucuna varmasının önemine işaret etti.
Ignacio Garcia Bercero da, Avrupa Komisyonu’nun, AB ile gümrük birliği anlaşmasına atıfta bulunarak ABD ile Türkiye arasında müzakerelerin destek olmak niyetinde olduğunu gösterdiğini belirtti.

Türkiye’ye Süreç Hakkında Düzenli Bilgi Aktarılmalı

Garcia Bercero, Türkiye ve AB iş çevreleri arasındaki yakın ilişkinin önemini vurguladı.  TTYO’nın ikili bir müzakere olacağını ve gözlemci statüsü bulunmayacağına dikkat çeken  Bercero,  düzenli bilgilendirme toplantıları ile Türkiye’ye süreç hakkında bilgi aktarma önerisinde bulundu.
Dr. Bahadır Kaleağası da, özellikle ülkeler arası vize uygulamasının kalkmasıyla global ekonominin yeni bir yola girdiğini belirterek, ekonomide stabil, öngörülebilen ve şeffaf bir ortamın önemli olduğunu söyledi. Kaleağası, Türkiye'nin gözlemci ülke statüsü ile TYYO  anlaşmaları sürecinde daha etkili bir rol oynayacağına inandığını sözlerine ekledi. 
İlkem Şahin ise, bu tür görüşmelerin Türk iş dünyası için bir ilk olduğunun altını çizerken bu ekonomik modeli uygulamaya geçirmeden evvel çok iyi analiz etmeye çalıştıklarını söyledi. Konuşmasında Amerika ziyaretinde edindiği gözlemleri de paylaşan Şahin şu ana kadar kimsenin Türkiye'nin katılımı hakkında olumsuz kanaat belirtmediğini vurgularken yalnızca herkesin aklında “nasıl ?”sorusunun olduğunu söyledi.