Binlerce mağdur 10 Mart'ı bekliyor

2008 yılında dövize endeksli kredi çekerek mağdur olan onbinlerce dövizzede 10 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanacak karara odaklandı.

on binler 10 mart'i bekliyorYaklaşık 6 yıl önce Japon Yeni ve İsviçre Frangı cinsiden kredi kullanan ve kur artışı nedeniyle kredi tutarı neredeyse üç katına fırlayan dövizzedeler sonunda rahata kavuşacak.

Kredisini ödemek için pek çok kişi evi ya da arabasını satmak durumunda kalmış, kimi ise işini kaybetmişti. ''Dövizzedeler'' adı altında örgütlenen binlerce dövizzede, 6 yıl aradan sonra da olsa çığlıklarını duyurabilmenin sevinci içinde.. Alınan kredi tutarının ilk günkü kurdan TL'ye çevrilip yüzde 1,25 faiz oranıyla yeniden yapılandırılması söz konusu. Döviz kuru üzerinden Türk Lirası'na çevrilecek dövizzedelerin borçlarına yüzde 1,25 oranında aylık faiz uygulanacak. Bugüne kadar ödenen miktar, yeniden hesaplanan borçtan düşülecek. Yapılan ödemeler, hesaplanan faiz ve anaparayı karşılıyorsa  tüm borç kapatılacak. Karşılamıyorsa kalan tutar, yeniden yapılandırılacak. Karar ise 10 Mart tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Dövizzede Melike Cako, kararı sevindirici bulduğunu kaydederek 10 Mart tarihindeki kararın önem arz ettiğini vurguladı. Kur artışından çok kişinin canının yandığını bildiren Cako, ödemelerinin devam ettiğini, fazla ödediği için süreyi aza indirmiş olacağını söyledi. Cako, ''132.000 TL kredi kullanmıştım. Karşılığı 122.000 japon yeni ediyordu. 200.000 TL'ye yakın para ödedim. En baştan itibaren TL faizi üzerinden hesaplanarak yapılacağı için yüzde 80-85'ini ödemiş gibi oluyorum.'' değerlendirmesinde bulundu.

Avukat Burak Yılmaz ise, kararın Mart ayında Resmi Gazete'de yayımlanacağını hatırlattı. Kredinin kullanıldığı günden bu yana uzun bir süreç geçtiğini kaydeden Yılmaz, kimilerinin kredilerini kapadığını, kiminin ise TL bazında yapılandırdığını belirtti.   Yılmaz, ''2008'den beri geçen süreçte kredi kullananların ya evleri satıldı ya da kredileri bitti. TL'ye çevrildiği için mağduriyetlerin ne ölçüde giderileceği henüz belli değil. Eğer bu kişilerin de mağduriyeti giderilirse tam olarak çözüme kavuşmuş sayılır.

Borcun ilk günkü kurdan TL'ye çevrilip yüzde 1,25 faiz oranıyla tekrar borcu yapılandırma durumu söz konusu. Bu süreçte kur farkından dolayı fazla ödemeler ya borçtan mahsup edilecektir ya da kredi kapandıysa fazla yapılan ödemeler geri alınacaktır'' değerlendirmesinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir