Kaya gazı müjdesi

Türkiye'de 4.6 trilyon metreküp rezervi tespit edilen kaya gazının
yoğun olarak bulunduğu Trakya ve Güneydoğu’daki kuyularda çatlatmalı
üretim operasyonu başlıyor.

Kaya gazı müjdesi

 Hürriyet Gazetesinden Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı heyeti kaya gazı araştırması ve üretimini incelemek için ABD ve Kanada’da sahaya indi. Petrol İşleri Genel Müdürlüğü heyetince gerçekleştirilen ziyarette kaya gazı teknolojisi konusunda bilgi alındı. Heyet, kaya gazının arama ve üretiminin yapıldığı ABD ve Kanada’da kaya gazını düzenleyici, denetleyici, yönetici kurumlarla hidrolik çatlatma konusunda servis veren şirketlerle ve uzman meslek örgütleriyle görüşmeler gerçekleştirdi.

Toplantılarda kaya gazı aranması, üretimi, denetimi, gözetimi, ruhsatlanması ve çevresel uygulamalar gibi konular gözlemlenerek aktarıldı.

ÜRETİM YERİNDE İNCELENDİ

Temaslarda kaya gazı üretim sahaları gezilerek hidrolik çatlatma yatay kuyu açılması operasyonları ve üretim tesisleri incelendi. Ayrıca sondaj ve üretim laboratuarlarıyla araştırma geliştirme tesisleri ziyaret edilerek kullanılan teknolojik cihazlarla ilgili bilgi alındı. Türk heyeti tarafından, ülkedeki petrol arama ve üretim faaliyetleri ve Türkiye’deki yatırım ortamı ve olanaklarına ilişkin sunum yapılarak bilgi verildi, yeni Petrol Kanunu tanıtımı yapıldı. Konuyla ilgili bir grup gazeteciye açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız şunları söyledi: “Kaya gazı hem dünya hem de bizim için yeni bir kaynak. Dünyada başarılı olmuş örnekleri incelemek üzere ABD ve Kanada’ya giden heyetimize gösterilen ilgiden memnuniyet duyduk” dedi.

Türkiye’nin kaya gazı potansiyelini bu alanda tecrübeli şirketlerle birlikte ortaya çıkarmak istediklerini kaydeden Yıldız şunları söyledi: “TPAO ve Türk özel sektörü, dünyanın yeni gözdesi kaya gazına yönelik olarak uluslararası şirketlerle birlikte yatırımlarını artıracaktır. Trakya ve Güneydoğu Anadolu Bölgemizde, İç Anadolu ve diğer iç havzalarımızda kaya gazı potansiyeli var. TPAO, Trakya ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, normal metotlarla üretilemeyen petrol ve doğalgaz bulgularını hidrolik çatlatma yöntemiyle üretmek amacıyla 4 yıldan bu yana çalışmalar yapıyor. TPAO tarafından öncelik verilen Güneydoğu Anadolu ve Trakya’da üretimi bitmiş ya da üretim yapılamamış eski kuyularda hidrolik çatlatma yapılarak üretim yapılması için bu yıl sonundan itibaren operasyona başlanacak.”

TPAO’nun Trakya’daki bir pilot projeyle, tek başına kaya gazı arama ve üretim faaliyeti yapmak üzere ön hazırlıklara başladığını kaydeden Taner Yıldız, “Kendi bünyemizde özel bir ekip oluşturduk. Buradan olumlu sonuç alırsak, o bölgede arka arkaya sondajlara devam ederiz. Mesela ABD’de ciddi bir kaya gazı üretimi var. Bu sayede 1000 metreküp gazı 105-110 dolara üretiyor ve neredeyse bu fiyattan satıyor. Kaya gazı üretimine başlayabilirsek bu kuşkusuz bizim için ekonomik olacak. TPAO Trakya’da jeolojik ve jeofizik etüdleri yapıyor, hangi kuyularda nasıl bir çalışma yapılır onu tespit ediyor. Yıl sonuna doğru nokta tespit edilmiş olacak ve sondaj faaliyetlerine gelecek yılın ilk aylarında başlanacak gibi görünüyor”
diye konuştu.

SHELL İLE ORTAK PROJE
TANER Yıldız, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Batman ve Diyarbakır’da 4 ruhsat alanında Shell ile ortak kaya gazı ve petrol arama çalışmaları kapsamında 5 adet dikey kuyu açıldığını da beliterek, “Sonuçlara göre sonradan 2 yatay kuyu açılacak. TPAO dikey kuyulardan birinin sondajını da kendisi yaptı. Bu projelerin kısa zamanda gerçekleştirilmesiyle ülkemizin kaya gazı ve kayapetrolü potansiyeli ortaya konulacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir