Karadeniz kıyılarındaki kızıl tabakanın sırrı anlaşılamıyor

Zonguldak'ın Alaplı ve Düzce'nin Akçakoca ilçeleri sahillerindeki insanları korkutan kızıl tabaka şimdi de Ereğli'de görüldü. Uzmanların incelemesi sürüyor...

karadeniz kiyilarinda korkutan goruntu

Alaplı ve Akçakoca kıyılarını kaplayan ve nedeni henüz belirlenemeyen kızıl tabakanın Ereğli Limanı içindeki küçük bir alanda da etkili olduğu görüldü.

Kızıl tabakanın oluştuğu bölgede su yüzeyinde ölü olduğu bildirilen çok sayıda deniz anası görüldü.

Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Şubat'ta ilk olarak Alaplı'da görülen kızıl tabakaya Ereğli'de rastlanması üzerine Sağlık Grup Başkanlığı ekiplerini görevlendirildiğini söyledi.

Ekiplerin analiz için sudan numune aldığını anlatan Çay, "İlgili laboratuvara numuneler gönderilecek. Analiz sonuçlarının ardından tabakanın neden kaynaklandığı belirlenecek. Gerekli çalışmalar büyük titizlikle sürdürülmektedir" dedi.

Alaplı ilçesinde 15 Şubat'ta 3 kilometrelik kıyı şeridinin kızıl tabakayla kaplanmış, 17 Şubat'ta da Düzce'nin Akçakoca ilçesi sahilinde benzer durum görülmüştü. Alaplı'da denizden alınan numuneler, analiz için Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesine gönderilmişti.

3 KİLOMETRELİK KIYI ŞERİDİ

Karadeniz'in kızıl tabakayla kaplanması üzerine Alaplı Belediyesi ve Sağlık Grup Başkanlığı ekiplerince deniz suyundan numune alındı.

Alaplı Kaymakamı Yıldıray Malğaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk ve sonbaharda deniz suyu sıcaklığının artması nedeniyle suyun renginin değişmiş olabileceğini söyledi.

"Plankton türü organizmaların hava ve deniz sıcaklığından dolayı aşırı üremesinin bazı noktalarda denizin renginin değişmesine neden olduğunu düşünüyoruz" diyen Malğaç, durumu Sahil Güvenlik ekiplerine bildirdiklerini anlattı.

Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu ise sahilde ilk defa böyle bir olayla karşılaştıklarını belirterek, 3 kilometrelik sahil şeridinin kızıl tabakayla kaplandığını kaydetti.

Vatandaşlardan gelen yoğun şikayet üzerine inceleme yaptıklarını aktaran Çimenoğlu, şöyle konuştu:

"3 kilometrelik deniz sahili boyunca 500 metre denize doğru olan bölüm kırmızı tabakayla kaplanmış durumda. Suya elimizi değdirdiğimizde yanma hissi aldık. Asit olabilir. Kırmızı olduğu için demir barındıran kimyasal madde de olabilir. Biyolojik madde değil. Biz de ne olduğunu anlayabilmek için su numunesi aldık. Kaymakamlığımıza ve Sağlık Grup Başkanlığına haber verildi. Deniz suyu numunelerini tahlil yaptıracağız. Bir gemi veya bir fabrikadan dolayı bir şey varsa çevre adına her türlü peşinde oluruz."

Karadeniz kıyılarındaki kızıl tabakanın sırrı anlaşılamıyor” üzerine bir düşünce

  1. Resmi YokHasan Yaşar Özfidan

    Bununla ilgili daha önce çıkan habere yorum yazmadım! Ancak aynı olayla ilgili yapılan yeni haberler ve yorumlarını okuyunca yazmak zorunda kaldım. Ne haberlerde, nede okuyucu yorumlarında gerçeğe değinen tek bir kişi yok! Halbuki yakın bir geçmişte aynı olay Marmarada yaşanmış ve nedeni açıklanmıştı. Bu duruma Kırmızı Gelgit (Red Tide.) Denilmektedir. Son zamanlarda başta Çin’in sahil kesimleri olmak üzere dünyanın muhtelif yerlerindeki sularda görülmeye başlanmıştır. İlgili haberede http://www.denizcigunlugu.com/1070-kirmizi-gelgit-red-tide-fitoplankton-gemi-marmara-denizi.html Adresinden ulaşabilirsiniz.
    ÇAĞIMIZIN EN BÜYÜK HASTALIĞI… ARAŞTIR-MA-MAK!!! İNCELE-ME-MEK!!! GÖZLEMLE-ME-MEK!!! Lütfen, araştırın, inceleyin, gözlemleyin! Gerçekleri öğrenin!! Buna Birşey daha ilave etmek istiyorum “Hemen unutmak”.

    Hasan Özfidan.
    Ekonomist – Eleştirmen Yazar.

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir