Kamu kurumlarına 40 bin eleman alınıyor

Memur alımı ile ilgili merakla beklenen haber geldi. FETÖ soruşturması kapsamında kamu kurumlarındaki görevden uzaklaştırmalar sonrası birçok kurum yeni memur alacak. En çok alım İçişleri, Adalet ve Milli Eğitim bakanlıklarında gerçekleşecek. Peki memur alımı için aranan şartlar neler? Kimler başvuru yapabilecek? İşte KPSS puanları ve şartları...

Kamu Kurumlarına, Tarihin en büyük kamu personel alımı için düğmeye basıldı. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu teröristlerin devlet kurumlarındaki bağırak temizliği süreci devam ederken, diğer yandan da yeni personel alımları hız kazandı.

kamuya_memur_alinacakBugüne kadar görevden uzaklaştırılan veya açığa alınan personel sayısı 70 bini geçerken bunların yerleri de hızla dolduruluyor.

Bu yüzden kamu kurum ve kuruluşları alacakları personellerle ilgili ilanlarını yayımlamaya başladılar. Birçok kurumda da atamalar ve başvurular devam ediyor.

Kamuya 40 bin memur alınacak gelişmesine istinaden, hangi kurumlara memur alınacak?,  kamuya memur alımları ne zaman başlıyor?, kamuya memur alımlarında aranan şartlar neler? sorularınını yanıtları haberimizde.. Malum15 Temmuz başarısız Darbe Girişimi'nin ardından FETÖ terör örgütü ile kapsamlı bir mücadelenin gereği olarak ülke çapında neredeyse tüm kurumlarda memur görevi yürüten FETÖ ile uzaktan yakından ilişkisi olan şahıslar bir bir kritik görevlerden uzaklaştırılıyor. Haliyle de neredeyse tüm kurumlarımızda devlet memuru personel açığı oluştu. İşte kamuya 40 bin memur ile ilgili gelişmeler ve memur alımlarına ilişkin bilinmeyen tüm detaylar aşağıdadır

MEMUR ADAYLARINA MÜJDE! 40 BİN MEMUR ALINACAK

Kamu tarihin en büyük personel alımı için düğmeye bastı. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu teröristlerin devlet kurumlarından temizlenme süreci devam ederken, bir yandan da yeni alımlar hız kazandı.

Bugüne kadar görevden uzaklaştırılan veya açığa alınan personel sayısı 70 bini geçerken bunların yerleri de hızla dolduruluyor.

Bu yüzden kamu kurum ve kuruluşları alacakları personellerle ilgili ilanlarını yayımlamaya başladılar. Birçok kurumda da atamalar ve başvurular devam ediyor.

İşte memur arayan kurumlar:

HAVA KUVVETLERİNE 5 BİN ER

Hava Kuvvetleri Komutanlığı 5 bin sözleşmeli er alımı için ilana çıktı.

Kurumun internet sitesinden başvuru yapılabilecek. Bu yılın sonuna kadar başvurmak mümkün olacak. Başvuru şartları için TC vatandaşı ve erkek olmak, en az ilköğretim mezunu olmak olarak sıralanıyor.

EMNİYETE 12 BİN POLİS MEMUR

Emniyet Genel Müdürlüğü 9 bini erkek, bin tanesi kadın olmak üzere 10 bin polis memurualacağını duyurdu.

Bu alanda başvuru yapacakların üniversite mezunu olmaları 2015 veya 2016 KPSS'den birine girmiş ve P3 puan türünden en az 60 almış olmaları gerekiyor.

Ön başvurular 19 Ağustos'a kadar yapılabilecek. Polis Akademisi Başkanlığı'nın internet sitesinden başvuru yapmak mümkün olacak. Burada yaş şartı ise 31 Aralık 2016 tarihi itibariyle 30 yaşından gün almamış olmak.

2000 KOMİSER YARDIMCISI

Bunun yanında 2000 tane de komiser yardımcısı alınacak. Bu personel ilk derece amirlik eğitimi aldıktan sonra mezun olup göreve başlayacak. Personelin 1.800'ü erkek 200'ü kadınlardan oluşacak.

BTK'YA BİLİŞİM UZMANI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ise çeşitli birimlerde görevlendirmek üzere 45 uzman yardımcısı alacağını duyurdu.

Burada ise KPSS'den 70 puan alma şartı getirildi. Başvurular 6 Eylül'e kadar kurumun internet sitesinden yapılacak. Daha sonra belgeler kurumun Ankara'daki adresine gönderilecek.

15 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN

Milli Eğitim Bakanlığı ilk etapta 15 bin sözleşmeli öğretmen alacağını duyurdu.

Bununla ilgili başvurular da başladı. Başvuru için 2016 KPSS en az 50 puan almak şartı konuluyor. Sözlü sınavlar bu ay görev yerlerine gönderilecek. Başvurularda en fazla kontenjan 4334 ile sınıf öğretmenliğine ayrıldı...

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı 14 Uzman Personel, 1 (Bir) Destek Personeli alacak.

Konya Selçuk Üniversitesi 27 akademik personel alacak.

Hacettepe Üniversitesi 3 akademik personel ve 94 sözleşmeli personel alımı yapacak.

Adalet Bakanlığı ise 3000 Hakim ve Savcı alımı yapacak.

Savunma Sanayii Araştırma Ve Geliştirme Enstitüsü de 2 personel alımı gerçekleştirecek.

Muhalefetle anlaşırsa, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun temeli olan Anayasa'da revizyona gidecek olan AK Parti, “devlet memuru” yerine “kamu çalışanı” kavramını getirecek.

Memurlar, işçiler, sözleşmeliler, kadro karşılığı sözleşmeliler “kamu çalışanı” adı altında tek bir statüde toplanacak.

İkinci aşamada, 657 sayılı yasa tarih olacak. Yerine yeni düzenleme gelecek.

ŞEHİRLERDEKİ BİRİKMEYE SON

Hükümet, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası mini Anayasa paketi için muhalefet partileriyle oluşturulan komisyona kamu personel rejimini değiştiren düzenlemeyi de getirecek.

Buna bağlı olarak hükümet, 51 yıllık 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun yerine yenisini getirecek

Yeni düzenleme ile devlette çalışmaya başlayan memurların ömür boyu iş güvencesi ortadan kalkacak.

Memurlar gerektiğinde işten kolaylıkla çıkarılabilecek. Memur maaşları verimlilik esasına göre belirlenecek..

Eş durumu gibi nedenlerle memurların büyük kentlerde birikmesi önlenecek. Görevden alınanların mahkeme kararıyla dönmesi zorlaştırılacak

MEMURLUKTA PERFORMANS ÖNE ÇIKACAK

Hemşire, imam gibi çeşitli hizmet sınıflarında çalışanlar, meslek çalışanı olacak. Halen memur olanlar, büro çalışanı olarak adlandırılacak.

Terör örgütlerine destek veren memurlar, kolaylıkla disiplin cezasıyla işten atılacak. Disiplin cezaları yeniden tanımlanacak

Özel sektörde olduğu gibi rekabetin ve performansın öne çıktığı bir sistem kurulacak. Maaşlar performansa göre belirlenecek.

İŞE ALIRKEN SÖZLÜ SINAV YAPILACAK

Darbe girişimi sonrası kamuda açığa alınanların sayısı 70 bine ulaşırken, kamu kurumları yeni personel alımına çıkmaya başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) açığa aldığı 22 bin öğretmenin yerine 15 bin sözleşmeli öğretmen alacak. Sağlık Bakanlığı, 6 bine yakın sağlık çalışanını FETÖ/ PDY soruşturması kapsamında açığa alırken, 22 bine yakın yeni alım yapmayı planlıyor.

Adalet Bakanlığı cezaevlerinde çalışmak üzere 3 bin 721 sözleşmeli personel ile mühendis, mimar, psikolog, pedagog, sosyal çalışmacı, koruma ve güvenlik görevlisi, hizmetli unvanları için 200 kişilik ilana çıktı.

SON 2 YILDAKİ KPSS'YE BAKILIYOR

Bakanlık ayrıca, daha önce bin 200 kişi olarak açıkladığı yeni alınacak hâkim ve savcı adayı sayısını 3 bine çıkardı. Emniyet Genel Müdürlüğü, 2 bin komiser yardımcısı alımı ilanı yayımladı. Habertürk'ün haberine göre, kamuya personel alımlarında son 2 yılda yapılan KPSS sonuçları dikkate alınıyor.

Bu yılki personel alımlarında da 2015 ve 2016 KPSS puanlarına bakılacak. Milli Eğitim Bakanlığı'na sözleşmeli öğretmen alımında olduğu gibi kamu kurumları FETÖ mensuplarının sızmasını önlemek için personel alımlarında sözlü sınav yapacak. Her bir kamu kurumu KPSS'nin yanı sıra ayrıca kendi sınavını da yapabilecek.

Kurumlar, personel alırken KPSS'den hangi puanla eleman alacağını, personel alımı sırasında ilan ediyor.

'ZAMANA YAYILACAK MÜCADELE'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, 'Gri Memurluk' haberini doğrulayarak, “Zamana yayılacak bir mücadele şekli. Memurların izlenmesinde böyle bir kanaat var” dedi.

AK Parti Sözcüsü Yasin Aktay ise, “Bir takım çalışmalar elbette yapılıyor. Bu işe bulaşmamış hiç kimsenin mağdur edilmemesi için hassasiyet gösteriyoruz” dedi.

ERDOĞAN, 'GİRDİN Mİ ÖLENE KADAR KAL, BÖYLE ŞEY OLMAZ' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta oda ve borsa başkanlarıyla toplantısında konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Kalkıp 'Devletin malı deniz yemeyen domuz, girdin mi içeri ölene kadar kal orada'... Böyle bir şey olmaz. Şimdi devleti bunlardan arındırma zamanıdır, tüm sektörleri arındırma zamanıdır.

Bu yasal düzenleme Anayasa değişikliği gerektiriyor ve ben bu konuda muhalefet liderleriyle yaptığım görüşmede kendilerine söyledim.”

Dinçer, “Öyle bir adım atılırsa ülke için çok yararlı olacağını düşünüyorum. Önemli adım olacağı kanaatindeyim. Mevcut kanun, aynı zamanda özel sektörün çalışma hayatının kalitesini bozuyor.

ÖMER DİNÇER: ÜLKE İÇİN ÇOK YARARLI OLUR

2009-2011 arasında Çalışma Bakanlığı yapan Ömer Dinçer'in Başbakan Müsteşarlığı döneminde kamu personel reformu ile ilgili kapsamlı bir çalışma yapılmıştı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından bunun yeniden gündeme getirilebileceğini ifade eden Dinçer, normal süreçte gerçekleştirilmesi mümkün görünmeyen kamu personel rejimi ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Böyle bir düzenlemenin iktidar ve muhalefetiyle konsensüs içinde yapılmasının toplumda önemli etki yaratacağı kanaatindeyim” diye konuştu.

HÜKÜMETİN YENİ KAMU PERSONELİ STRATEJİSİ

Kamuda 70 bin çalışan görevden el çektirilirken, hükümetin yeni personel istihdam stratejisi belli oldu. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında Bütçe Kanunu’ndaki kısıtlamalara tabi olmadan personel alımı yapılacak.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, KHK’ya ‘Kamudan atılan personelin yerine bu kadar sayıda personeli kamu kurumları alabilecek’ yazıldığını belirterek, “Kurumsal bazda alınacak personel sayısını belirleme konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki verildi. Bunlar kendi başlarına hareket etmesin diye. Bazen bakıyorsun, gereksiz yere personel doldurulmuş zaten oraya. Başbakanlık bütün kamu kurumlarından bilgileri toplayacak, ne kadar personel çıkarıldı, ne kadar almak istiyorlar, o listeler oluşturulup, Bakanlar Kurulu kararının arkasına ekleyeceğiz onu ve o personeli alacağız” dedi.

Kamuya alınacak personele ilişkin en kritik alanın öğretmenler olduğunu dile getiren Bakan Ağbal “Prensip olarak öğretmenlerle ilgili zaten ihtiyacımız var. Ne kadar öğretmen çıkarılmışsa aynı sayıda öğretmeni süratle alacağız” diye konuştu.

Diğer kurumlarda ise aynı sayıda alım olmayabileceğine dikkat çeken Ağbal “Kurumların ihtiyaçları önemli. Maliye’de örneğin 2 bin kişi çıkarıldı, ama neden 2 bin kişi alayım ki? Belki bin kişi bana yeterli” şeklinde konuştu.

KAMU BİNALARINA TAMİR VE YIKIM

Terörden zarar gören vatandaşların uğradıkları zararların karşılanmasına ilişkin özel bir kanun olduğunu hatırlatan Maliye Bakanı Ağbal, şunları söyledi:

“Özel şahısların uğradıkları zararları o kanun kapsamında karşılayacağız. Kamu binaları bizim binalarımız. Tadilat olabilecekleri tadil edeceğiz, hiç kullanılamayacak vaziyette olanları yıkacağız. Nerede bir kamu binası tahrip edilmişse, devletimiz güçlü, gideriz ona en kötü ihtimalle kiralık bir bina buluruz ve kamu hizmetleri aksamaz” dedi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın Meclis’te zarar gören bir sütünün tarihi abide olarak durması yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Maliye Bakanı Ağbal “Bunun belirli bir izi olacak şekilde bir şey bırakılır bence. Onun dışındaki her yer süratle tadil edilir”diye konuştu.

KPSS gerekmeyen memurluklar ve kadrolar

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir