İzmir Metrosu'na 'kırmızı bayrak' verildi

Türkiye'de ilk defa İzmir'de hayata geçirilen "kırmızı bayrak" uygulaması, İzmir Metro A.Ş.'de resmen başladı.

İzmir Metrosu'na 'kırmızı bayrak' verildi

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Kırmızı Bayrak Komisyonu'nun istasyonlarda yaptığı denetimler sonucunda, şehre üç yıldızlı kırmızı bayrak verilmesi kararlaştırılan ilk kuruluş metro oldu. Engelliler için düzenlemeleriyle öne çıkan İzmir Metro A.Ş., kırmızı bayrağını törenle göndere çekti. Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Denizin temizliğini ifade eden mavi bayrak gibi kırmızı bayrak da yüzde 100'ü Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan İzmir Metrosu'nun, engelli vatandaşların rahatlıkla kullanabileceği standartlara sahip olduğunu simgeliyor." dedi.

İnşaat sektörüne de seslenen Başkan Kocaoğlu, "Umarım gerek kamu ve resmi bina gerekse konut proje ve inşaatlarında, engelli vatandaşların kullanımı gözönüne alınır. Uygun olan binalarda ise gerekli tadilatları yaparlar ve kırmızı bayrağa hak kazanırlar. Umarım kırmızı bayrağı, İzmir ve İzmir Metrosu'ndan başlayarak tüm kentlere yayarız. Bu da engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak için yapacağımız en büyük katkı olur." diye konuştu.

İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev ise, "Girişten çıkışa kadar tüm alanları engellilerin kullanımına uygun olarak düzenledik. 1,5 milyon TL maliyetli, tüm engelli grupları için dünya standartlarında Erişim, Bilgilendirme ve Yönlendirme projesini hayata geçirdik. Toplu ulaşımda Türkiye'de ilk kez İzmir Metrosu'nun istasyonlarında uygulanan 'Akıllı İşitme Sistemi', dünyada sadece Londra, Hong Kong, Paris ve Sydney metrolarında var. Bununla da gurur duyuyoruz." dedi.

"Erişim, Bilgilendirme ve Yönlendirme" projesi, ağırlıklı olarak görme ve işitme engelli yolculara yönelik olarak hazırlandı. Metronun bütün istasyonlarında zemin şartları ve asansörlerin standartlara uygun olması sebebiyle ortopedik engelli grupları için ayrıca bir düzenlemeye gidilmedi. İşitme engelli yolcular için çok önemli olan "İndüksiyon Devresi" ya da 2Akıllı İşitme Sistemi" olarak bilinen, ses ayrıştıran bir sistem devreye alındı. Bu sistem, istasyonlardaki uyarı ve bilgilendirme anonslarını ortamdaki diğer seslerden ve uğultulardan yalıtarak, doğrudan işitme engellinin kullandığı cihaza veriyor. Böylece engelli yolcu sesleri net duyuyor, her türlü uyarı ve anonsu algılıyor. Sistem, istasyonlarda 21 adedi gişelerde ve 21 adedi peronlarda olmak üzere toplam 42 noktada faal durumda. Sistemin kurulumu için istasyonların tavanlarında iki aylık çalışma yapıldı.