İstikbal denizlerde

Piri Reis Üniversitesi maddi imkânı olmayan, denizciliğe meraklı öğrencileri kredi ile okutacak. Mezun olanlar biraz tecrübe kazanınca 8-10 bin dolara para demiyor.

İstikbal denizlerde

İstanbul'da kurulu bulunan Piri Reis Üniversitesi, bu sene yükseköğretim sisteminde yeni bir uygulama başlatıyor. Üniversite, maddi imkânı olmayan, denizciliğe meraklı öğrencilerine mezuniyetten sonra ödemek üzere kredi verecek. Öğrencilerin, eğitim masraflarının yüzde 80'i Türk Deniz Eğitim Vakfı tarafından karşılanacak. Gençler, daha sonra işe yerleştirilecek.  Proje için 150 milyon dolar ayırdıklarını belirten Deniz Ticaret Odası ve Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan, Türk çocuklarını, dünya denizcilik havuzuna kazandırmak istediklerini ifade etti. Dünyada büyük bir denizci açığı bulunduğunu anlatan Kalkavan, “Çıktıklarında işleri hazır. Sektöre yeni atılan bir gencin maaşı 2 bin 500 dolardan başlıyor. 6 sene sonra uzak yol kaptanı seviyesine gelenler, 27-28 yaşında 8-10 bin dolara para demiyor. Maaşta pilotlarla yarışıyorlar” dedi.

HER SENE 70 BİN AÇIK VAR

Kalkavan şunları anlattı: “Türk denizcilik sektörü on yılda 2.5 kat büyüdü. Yetişmiş elemana ihtiyaç duyuyoruz. Türkiye'de 62 Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi var. Ancak buradan mezun olanlar, matematik ve fen görmediği için üniversitelere giremiyor. Yüksek puanla denizcilik bölümlerine girenlerin yüzde 95'i ise mezuniyetten sonra karaya çıkıyor. Liseden itibaren denize gönül vermiş çocukların önünü açmak gerekiyor. Bu sebeple bu sene Denizcilik Meslek Yüksek Okulu kurduk. Maddi durumu yerinde olmayan gençlerin eğitim masraflarının yüzde 80'ini biz karşılayacağız. Yüzde 20'sini ise kendisi ödeyecek. Çünkü elini taşın altına koyması lazım. Öğrenci mezun olduktan sonra taksitler halinde geri ödeyecek. Kariyer planlama ofisi kuruyoruz. Öğrencilerimiz bu sayede dünyadaki armatörlerin gemilerine yerleştirilecek.

Dünya ticaret filosunda 700 bin zabitan çalışıyor. 2020'ye kadar her sene 60-70 bin açık var. Bu açığı Filipinler, Hindistan, Çin, Bangladeş. Polonyalılar, Romanyalılar, kapatıyor. Batı Avrupa'da denizde çalışan kaptanların yaş ortalaması 65 ve üstü. Genç nesil yok. Türkiye olarak bu boşluğu dolduracağız. Her sene eğitime 20 milyon lira yatırıyoruz. Yeni kampüsümüzde 4 bin 800 kişilik kapasite koyduk.”

RAHMİ KOÇ İÇİN YAT KAPTANI YETİŞTİRECEKLER

Sorularımızı cevaplayan Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan, denizciliğiyle bilinen iş adamı Rahmi Koç'un talebi üzerine iki yıllık “Yat İşletme ve Yönetmeni” bölümü açtıklarını anlattı. Kalkavan, “Türkiye'de 4 bin 500 ticarî yat var. Yat kaptanlığı alanı da boşlukta. Şu an 4 aylık kurslarla yetiştiriliyorlar. Biz de Rahmi Beyi kırmadık ve kaptanlığın okulunu kurduk” şeklinde konuştu.

'YEŞİL SERMAYE' DEDİLER, İZİN VERMEDİLER

Sezer döneminde canımıza okudular
Metin Kalkavan, Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer zamanında üniversite kurma yolunda önlerinin nasıl tıkandığını şöyle anlattı: “2002 yılında Türk Deniz Eğitim Vakfı olarak denizci yetiştirmek üzere kurslar açtık. Anayasa Mahkemesine giderek kursları durdurdular. Biz de bunun üzerine üniversite kurmak için YÖK'e başvurduk. Ama dönemin yönetimi benim soyadımdan dolayı “Yeşil sermaye” diyerek bize 4 yıl izin vermedi. Burnumuzdan getirdiler. Canımıza okudular. Geçen sürede biz değil, çocuklarımız kaybetti. Oysa biz o kurslarla 2 bin çocuğu sokaktan alıp denizci yaptık. Sonunda 2009 yılında Piri Reis Üniversitesi'ni kurabildik. Bugün dünyada hatırı sayılan 8-10 denizcilik ihtisas üniversitesinden biriyiz.”

Dünyada 576 deniz üniversitesi var
>  Dünyadaki zabitan sayısı: 700 bin
>  Dünyadaki ticari gemi sayısı: 100 bin
>  Dünyada deniz üniversitesi sayısı: 576
>  Türkiye'de denizcilik meslek yüksekokulu sayısı: 6 (Hatay, Piri Reis, Ege, Mersin, Muğla, Yakın Doğu Ünv.)
>  Türkiye'de fakülte sayısı: 5 (Piri Reis Üniv., Yıldız Teknik Üniv., Dokuz Eylül Üniv.,  İTÜ, Yakın Doğu Üniv. )
>  Türkiye'deki Anadolu denizcilik liselerinin sayısı: 62