Heidrick iş dünyasının kadınlarını bir araya getirdi

Dünya çapında milyarlarca dolarlık işi yöneten 3 bin uluslararası şirketin kadın liderlerinin oluşturduğu Women Corporate Directors (WCD) platformu Heidrick&Struggles önderliğinde Türkiye’ye geldi.

Heidrick iş dünyasının kadınlarını bir araya getirdi

Women Corporate Directors dünya çapında yürüttüğü faaliyetlerini, kadın yöneticileri teşvik etmek ve hak ettikleri tepe konumlara ulaştırmak amacı ile lider danışmanlık şirketi Heidrick&Struggles Türkiye’nin ev sahipliğinde ve Citibank sponsorluğunda Türkiye’ye  taşıdı. Heidrick&Struggles tarafından Harvard Business School katılımı ve WCD desteğiyle hazırlanan 2012 Yönetim Kurulu Araştırma Raporu’nun da açıklandığı toplantı, iş dünyasının önde gelen kadın yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşti.

Uluslararası 3 bin şirketin CEO koltuğunda ve Yönetim Kurulu’nda görev yapan dünyanın en güçlü kadın liderini bir araya getiren dünya devi WCD platformu, artık her yıl Türkiye'de de Heidrick&Struggles ile birlikte faaliyetlerini sürdürecek. Platformun ana amacı, iş hayatı hızla kurumsal bir yapıya dönüşürken, kadını iş dünyasında daha etkin olmaya teşvik etmek ve Türk kadınının zekâsı ve başarıları ile dünya üzerinde hak ettiği tanınırlığa erişmesini sağlamak. Bu hedef doğrultusunda Türkiye içinde ve dışında yılda dört kez dikkat çekici organizasyonlar yapacak olan WCD ve Heidrick&Struggles, bu organizasyonlarla dünya genelinde kadın ve erkek yöneticileri eşit haklar ve fırsatlarla çalışabilmesi için teşvik edecek.

1999 yılında kurucu ortakları Heidrick&Struggles ve KPMG ile Amerika merkezli olarak kurulan WCD, kadınların yönetim kurullarında ve yönetim kademelerinde daha fazla görev alması için aktif rol üstleniyor. Platform bu amaç doğrultusunda dünya çapında araştırmalar yapıyor, konferanslar düzenliyor, kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlarla ortak projeler yürütüyor ve birçok ülkede politikacılarla elele vererek ülkelerdeki kadın profilini yükseltmeyi hedefleyen çalışmalar yapıyor.

Dünya çapındaki 53. platform olan Türkiye platformunun faaliyete geçmesi ile birlikte Türkiye’deki ilk organizasyonda konuşan Women Corporate Directors Başkanı Susan Stautberg “Kıtaları birbirine bağlayan iş ve ticaret yollarının kesiştiği çok önemli bir merkez olan Türkiye’de yeniden bulunmak benim için heyecan verici. WCD olarak çalışmalarımızı dünya çapında 52 platformda yürütmekteyiz. 53. platform olarak üç tarafı denizlerle ve aynı zamanda kritik pazarlarla çevrili durumda olan Türkiye’yi seçmekten mutluluk duyuyoruz. İş dünyasının önde gelen liderleri Türkiye’nin dünya ekonomisinin merkezi olma yolunda adım adım ilerlediğinin farkındalar. Women Corporate Directors olarak gelişime, düşüncede ve deneyimde çeşitliliğe, eğitime, yönetim kuruluna üye yerleştirme fırsatlarına ve kurumsal yönetimde en iyi uygulamalara odaklanmış bir şekilde çalışmaktayız. Misyonumuz kuvvetli ve güvenilir kadın CEO ve kadın yönetim kurulu üyeleri topluluğunun yükselmesini teşvik etmektir. WCD olarak Türkiye’nin üst düzey kadın yetenekler anlamında çarpıcı bir ülke olduğunu düşünüyorum.” dedi.

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de kadınların işgücüne katılma oranının hala yüzde 30'un altında bulunmasına rağmen ülkemizde kalifiye kadın yönetici sayısının hızla arttığının altını çizen Heidrick&Struggles Türkiye Başkanı ve Women Corporate Directors Türkiye Başkanı Ayşegül Dicle Aydın şu bilgileri verdi: “1970’lerden bu yana yapılan ülkeler arası karşılaştırmalı analizlerde, Türkiye’nin Amerika ve Avrupa’dan daha açık fikirli bir toplum olduğu ve iyi eğitimli bir kadının hem iş dünyasında hem de politikada eskiden beri önünün açık olduğu görülüyor. Gelişmiş ülke statüsündeki Amerika, İngiltere gibi ülkelerde iş dünyasında erkek egemenliği aslında çok daha baskın ve kadınlar yükselme şansı yakalamak için çok daha acımasız ortamlarda savaş vermek zorundalar. Türkiye ofisi olarak ele aldığımız projelerde, kadın CEO yerleştirme oranımız her geçen gün yükselerek yüzde 25’lere ulaştı. Bu birçok Heidrick&Struggles ofisinden daha yüksek bir oran. Bununla birlikte, Türkiye’den yurt dışına gerçekleşen beyin trafiğinin de yine yüzde 25 kadın yöneticilerden oluştuğunu görüyoruz. Bu bağlamda WCD ile ortaklığımız çok stratejik bir boyut taşıyor. Hedefimiz Türk kadının sadece Türkiye’de değil yurtdışı pazarlarda da hak ettiği yeri bulmasını sağlamaktır.

Heidrick&Struggles ve WCD’nin yıllardır üzerine eğildiği başlıca konular arasında, Kurumsal Yönetişim ile elele yürüyen ‘Etkin Yönetim Kurulunun Kurulması’ ve ‘Yönetim Kurulunda Çeşitlilik’ geliyor. Bu konularda yapılan sayısız araştırma, kadının hayata erkekten farklı bakışı ile gelen başarıyı ve kadının becerileri ve yeteneklerini ortaya koyuyor. Erkek egemen toplumlarda ve iş dünyasında her geçen gün daha fazla sayıda kadın CEO ve Yönetim Kurulları’nda kadın temsili görülüyor”

Citi Global Kamu İlişkileri Birimi Başkanı Candida P. Wolff toplantıda yaptığı konuşmasında, “Dünyanın dört bir yanındaki kadın fikir liderlerini bir araya getirmek, içinde bulunduğumuz ve çalıştığımız toplumlara katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda, lider pozisyonundaki  kadınları daha da geliştirerek, iyi yönetişim uygulamalarını arttırmaya yönelik de atılım sağlamaktadır. Citi olarak birikim ve deneyimlerimizi birbirimizle paylaşmanın ve şirketimizdeki diğer kadınlara danışmanlık yapmanın son derece önemli olduğuna inanıyoruz. Aynı şekilde, WomenCorporateDirectors global bir platform olarak deneyimleri ve en iyi uygulamaları paylaşmak için fırsat sağlıyor. Bugün burada bu önemli konuyu gündeme getirmek üzere Türkiye’nin başarılı kadın liderlerini bir araya getirdikleri için Heidrick&Struggles Türkiye ve WCD platformuna teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.