Gezi Parkı olayları ekonomiyi nasıl etkileyecek?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Gezi Parkı olaylarının ekonomide yüzeysel etkiler meydana getireceğini savundu.

Gezi Parkı olayları ekonomiyi nasıl etkileyecek?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’de son 10 yılda makro ekonomik dengelerin iyi kurulduğunu belirterek, bu sebeple Gezi Parkı olaylarının ekonomide yüzeysel etkiler meydana getireceğini savundu.

Ergün, "Bu olayların ekonomimiz üzerinde bazı yüzeysel etkileri olduğunu görüyoruz. Konjektürel olarak borsanın inip çıkması faizlerin yükselmesi gibi nisbi bir yükseliş olduğu görülüyor." dedi.

TÜBİTAK’ta düzenlenen Türkiye Bilimler Akademisi Ödül Töreni ve Genel Kurul Toplantısı’na katılan Bakan Ergün, program sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Nihat Ergün, Gezi Parkı protestosunu çevre duyarlılığının dışına taşımak isteyenlerin olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bu olayların ekonomimiz üzerinde bazı yüzeysel etkileri olduğunu görüyoruz. Konjektürel olarak borsanın inip çıkması faizlerin yükselmesi gibi nisbi bir yükseliş olduğu görülüyor. Türkiye ekonomisinin makro ekonomik gelişmeleri bozuk olsaydı, çok büyük bütçe açıklarıyla, yüksek enflasyonla boğuşan ve Merkez Bankası rezervleri son derece düşük olan ekonomik dengelerini kuramamış bir ülke olsaydı bu tür olaylar daha köklü etkiler meydana getirebilirdi. Ama Türkiye son 10 yılda ekonomik dengeleri kurduğu için daha yüzeysel etkileri oluyor. Bu da Türkiye’de ki siyasi ve ekonomik yapının sağlam olmasına bağlıdır."

"ÖNCE ZARAR ZİYAN BİR TESPİT EDİLSİN..."

Yaşanan kötü olaylara rağmen toplumun çok sağlam bir duruş gösterdiğine işaret eten Sanayi Bakanı Ergün, Gezi Parkı olaylarında zarar gören esnafa destek vermek için öncelikle bir zarar-ziyan tespitinin yapılması gerektiğini söyledi.

Olaylar esnasında bir çok üzücü vakaların yaşandığına dikkat çeken Ergün, “Tabi bir zarar-ziyan tespitinin önce yapılması gerekiyor ki; bu tabloya göre nasıl bir destek mekanizmaları geliştirebilir ona bakmak lazım. Mesela Reyhanlı olaylarında 52 vatandaşımızı kaybettik. Ama onun ötesinde 800 iş yeride ağır hasar aldı. Hasar tespit çalışmalarını KOSGEB çerçevesinde 100 bin liraya kadar faizsiz kredi seçeneğini açıkladı.

Gezi Parkı olaylarında da öyle, o tablonun bir derlenip toplanması lazım. O tablo önümüze kurulduğunda ona göre bir destek çalışması yapılabilir.” diye konuştu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir