Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Meclis’in yoğun çalışma gündeminden dolayı Gelir Vergisi Kanun Tasarısı’nın üzerinde yeterince çalışılması için ekim ayına kalmasını makul gördüğünü ifade etti. Bakan Şimşek “Tasarıdan vazgeçmedik” dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM’ye sundukları Gelir Vergisi Tasarısı’ndan vazgeçmediklerini ve 2014 yılı bütçesi çıkmadan bu reformun kabul edileceğini söyledi. 24’te canlı yayında soruları yanıtlayan Bakan Şimşek, Gelir Vergisi Tasarısı’nın çok kapsamlı olarak hazırlandığını ancak çok yoğun bir döneme denk geldiğini belirterek, “Alt komisyonda, diğer çalışmalar nedeniyle fazla zaman ayrılamadı. Muhalefet partilerinin grup başkanvekilleriyle görüştüm. ‘Bu, Türkiye’nin temel bir reformudur, bunu hep beraber yapalım’ dedim. Yoğun çalışma gündeminden dolayı, tasarının üzerinde yeterince çalışılması için, alt komisyondaki çalışmanın sağlıklı olması için ekim ayına kalmasını makul gördüm” dedi. Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarını birleştiren, sistemi sadeleştirirken, istisnaları daraltan ve aynı zamanda beyana dayalı vergileme sistemini genişletmeyi öngören 92 maddelik yasa tasarısı 13 Haziran’da TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu. Yoğun gündem nedeniyle tasarının TBMM tatile girmeden yasalaşması mümkün olamadı.
BU REFORMU KAZANDIRACAĞIZ
Tasarının ekim ayında hızlı bir şekilde önce alt ve üst komisyon ele alınacağını, arkasından Genel Kurul’a gideceğini kaydeden Şimşek “Tasarıdan vazgeçmedik. Bütçe görüşmelerine başlamadan bu reformu ülkemize kazandırmış olacağız” dedi. Merkez Bankası rezervlerinin sağlam olmasının ekonomiye olan etkilerine ilişkin de değerlendirmede bulunan Şimşek, içerideki protestoların getirdiği suni etkilerin olduğna işaret etti. Şimşek “Böyle bir dönemde tabii ki müdahale edeceksiniz. Rezervlerimizde 6 milyar dolar civarında düşüş söz konusu” dedi.
GEZİ OLAYLARI OLMASAYDI FED’İN ETKİSİ AZ OLURDU
Gezi Parkı Parkı olaylarının yaşanmaması halinde Türkiye’nin, Fed’in muhtemel politika değişikliği kararından daha az etkileneceğini belirten Maliye Bakanı Şimşek, şunları söyledi: “Bu dönemde Türkiye’nin 10 yıllık tahvillerinin faizi 124 puan artmış, Meksika’nın 131, Polonya’nın 136, Güney Afrika’nın 141, Endonezya’nın da 166 baz puan artış göstermiş. Bu dönemde Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i 67 puan artarken, Çin’de 66, Endonezya’da 78.5, Brezilya’da 85.8 puan artış olmuş. Türk Lirası yüzde 8’in üzerinde değer kaybederken, Güney Afrika parası yüzde 12 civarında, Brezilya’nınki yüzde 12.2 değer kaybetmiş.” Küresel ekonominin 2007’de beri büyük bir sıkıntı geçirdiğini ve sıkıntının devam ettiğini anlatan Şimşek, bunlar devam ederken dünyanın şimdi de Çin’deki sert düşüş riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.