Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yerli otomobil üretimine ilişkin açıklamalarda bulundu: Babalar var yiğit değil, yiğitler var baba değil dedi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yerli otomobil üretimindeki durumu, "Şimdi babalar var o kadar yiğit değiller, bu konuda yiğitlik göstermediler şimdiye kadar. Yiğitler var, aşağıda orta ve küçük ölçekli, onlar da baba değiller. Ya onlardan biri ikisi birleşecekler baba olacaklar. Ya da gerçekten bu işin babası olanlar bir yiğitlik yapacaklar Türkiye'de markalaşma konusunda adım atacaklar." dedi.
Bakan Nihat Ergün, kendisine nezaket ziyaretinde bulunan TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz ve heyetini Bakanlıkta kabul etti. Türkiye'nin gelişimi için Ar-Ge ve inovasyonun önemine vurgu yapılan toplantıda Bakan Ergün, gazetecilerin yerli otomobilde gelinen nokta ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın aldığı faiz artırımı sorularını cevapladı. Dünya'nın pek çok markasının hem de iyi süreçlerden geçerek Türkiye'de üretildiğini aktaran Ergün, bu konudaki mühendislik ve Ar-Ge kabiliyetinin de son derece gelişmiş olduğunu belirterek, "Türkiye'deki Ar-Ge merkezlerinden yarıya yakını otomotivi sanayiine ait Ar-Ge merkezleridir. Bir kısmı ana sanayii bir kısmı yan saniye ve her türlü tasarımı, motor dahil parça geliştirimi buralarda yapılıyor.
Biz bu Ar-Ge potansiyelinin bir markalaşmaya dönmesi için sektörü destekliyor, motive ediyoruz. Marka oluşturmakta tabii ki bir süreçtir." dedi.
Buna 'babayiğit' adı takıldığını ifade eden Ergün, şöyle devam etti:
"Aslında sektör toptan bu işin babayiğidi ama markalaşma, üretim konusunda babayiğit olan sektörün markalaşma konusunda da bu babayiğitliği göstermesini bekliyoruz. Bu işe toplumda büyük bir istek var. KOBİ'lerden, yan sanayiden, 'ana sanayide bir marka çıksa biz de bu konuda çok önemli atılım içinde oluruz' diye destek ve beklenti var. Bunu görmek lazım. Biz onu sağlamaya çalışıyoruz. Şimdi babalar var o kadar yiğit değiller bu konuda yiğitlik göstermediler şimdiye kadar. Yiğitler var aşağıda orta küçük ölçekli onlar da baba değiller. Ya onlardan birisi ikisi birleşecekler baba olacaklar. Ya da gerçekten bu işin babası olanlar bir yiğitlik yapacaklar Türkiye'de markalaşma konusunda adım atacaklar."
Bakan Ergün, elektrikli araç markalaşmanın, süreci daha hızlı şekilde hareketlendirebileceğine işaret ederek, "TÜBİTAK da bu konuda çağrı yaptı. Bu çağrıyla elektrikli araç teknolojilerinin geliştirilmesi ve üretip yılda belli miktar satış garantisi yapılmasıyla önemli bir Ar-Ge desteği vereceğini arz etti. 20 konsorsiyum zannedersem teklif vermişti. Bunlardan 10 tanesi uygun bulunarak ikinci elemeye tabi tutulacaklar. Elektrikli araç teknolojilerinin geliştirilmesi ve üretimi sürecinde ötekine nazaran daha hızlı bir süreç başlayacak." açıklamasını yaptı.
"FAİZ ARTIRIMI BÜYÜMEYİ TEK BAŞINA ETKİLEMEZ"
Nihat Ergün, Merkez Bankası'nın Türiye'nin orta vadeli hedefleriyle ve dünyadaki gelişmelerle birlikte zaman zaman para politikasını belirleyen, faiz oranlarında değişiklikler yapan veya döviz alımı ve satımı ihaleleri yoluyla piyasada bir dengelemeye giden adımlar attığına dikkat çekerek, "Bugün de yaptığı şey budur. Dünyadaki Avrupa'daki gelişmeler ve FED'in almış olduğu kararlar çerçevesinde bir miktar faiz artırımına gidilmiş olması Türkiye'deki piyasalar açısından dengeleyici bir unsur olarak ortaya çıkacaktır." dedi.
Büyümeye sadece bunun etkisi olmayacağını söyleyen Ergün, "Bir tanesi budur ama tek başına bu değil. İhracat pazarlarımızdaki oylumlu gelişmeler bizim büyümemizi daha da hızlandırabilir. Ama ihracat pazarlarındaki olumsuz gelişmeler içeride faiz oranlarını ne olursa olsun sizin üretim gücünüzü son derece önemli bir oranda etkileyebilir. Dolayısıyla ben Türkiye'nin orta vadeli hedefleri istikametinde ilerleyeceğini düşünüyorum. Bugün itibariyle yüzde 4'lük büyüme hedefinde her herhangi bir değişiklik yapmayı gerektirecek bir durum görmüyorum." şeklinde konuştu.
"YERLİ OTOMOBİLDE KARARI PİYASA VERECEK"
TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz da yerli otomobil markası geliştirebilmek için oluşturulması gereken ortanı şu sözlerle anlattı:
"Kaynaklarımızı en etkin şekilde kullanılacağı piyasa ekonomisinin gelişmesini sağlamak mecburiyetindeyiz. Tüm kurum ve kurallarıyla gelişmesi işlemesi yatırımcıların, girişimcilerin doğru karar vermesi için ön şarttır. Türkiye, piyasa ekonomisini geliştirmek konusundaki kararlılığını, bunun kurumlarını kurallarını istikrar içinde geliştirmek yönündeki kararlılığını sürdürürse bunun adı istikrardır. İstikrarını sürdürürse tabii piyasa yatırımcılara fırsatları daha etkin şekilde kullanma sinyallerini verecektir. Türkiye'de yatırımcıların yeni bir araç markası, otomobil markası oluşturmalarına uygun hale geldiği gün göreceksiniz bu da olacaktır. Buruda kararı verecek olan piyasa."