"Erdoğan'ın twitter jenerasyonuna ihtiyacı var"

Türkiye ekonomisinin orta vadede sağlıklı olabilmesi için süreçte attığı adımların önemine dikkat çekilirken, twitter jenerasyonunu istihdam için yeni adımlar atması gerektiği kaydedildi.

İkinci haftasına giren Gezi Parkı protestolarında hükümet cephesinde gelen karışık mesajlar ile gündem dalgalanıyor. Geçtiğimiz hafta ilk etapta Cumhurbaşkanı Abdullah gül ve Başbakan vekili Bülent Arınç’tan tansiyon düşüren açıklamalar sonrasında 11 gün sonra yurda dönen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tavrında çok değişikliğe gitmedi.

Dış basının gündeminden düşmeyen gelişmelerde farklı yorumlar dikkat çekiyor. Bugün Bloomberg editörlerinin hazırladığı makalede Başbakan Erdoğan’ın iş planının değiştirmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Makalede Türkiye’nin dört bir yanındaki protestocuları vandalizm ve kanunsuzluk ile suçlayan Erdoğan’ın şimdilik temkinli yaklaştığı kaydedildi. Erdoğan’ın protestoları durdurmak için güç kullanımına gitmediği kaydedilirken bunu yapması halinde ekonominin daha da kötü etkileneceğine dikkat çekildi. Bu olumsuzluğun sadece hisse senedi piyasalarında değil tahvil ve makro verilerde zaman içinde kendisini gösterebileceğine dikkat çekildi.

Ülkenin orta vadede ekonomisinin sağlığı için Başbakan’ın Taksim Meydanı’ndaki protestoculara davranışının önemli olduğu kaydedilirken ilk etapta polisin güç kullanımının yanlış olduğuna dikkat çekildi.

Erdoğan’ın başarısının ekonomik büyüme noktasında kendisini gösterdiği kaydedilen makalede gelinen seviyelerde Türkiye’de iş modelinin değişmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Gerekli değişikliklerin yapılmaması halinde Türkiye’nin de pek çok gelişmekte olan ülke gibi orta gelir tuzağına düşeceği uyarısı yapıldı.

Türkiye’nin genç, eğitimli, teknolojiye hakim işgücünün şirketlerin değerini daha da arttıracağı kaydedildi.

Erdoğan’ın bugün Taksim’de olan genç nüfusa gaz bombası atmak yerine, yeni yazılım şirketlerinin kurulmasına ön ayak olması gerektiğine dikkat çekildi.

Türkiye’nin sınırlı kaynaklarına rağmen bölgede önemli söz sahibi olduğu kaydedilirken, Renault ve Bosch gibi önemli uluslar arası şirketler için ihracat yapılırken, yabancı yatırımların artması ile ülkenin rekabetçi yapısını güçlendirdiğine dikkat çekildi. Son dönem enerji yatırımları ile cari açık noktasında elini rahatlatmaya çalışan ülkede hükümetin yeni planları olduğu kaydedildi.

Özellikle iki nükleer santral, 29 milyar dolara mal olacak havalimanı, en az 12 milyar dolara harcanması planlanan 3’üncü boğaz ve 6.5 milyar dolarlık otoyol projeleri öne çıkartılan makalede yerli oto planlarında da yer verildi. Hükümetin önceliğinin ülke ekonomisine katma değeri yüksek projeler olması gerektiği belirtilirken Erdoğan’ın yüksek maliyetli projelerinin tepki topladığına dikkat çekildi.

Erdoğan’ın protestocu grubu anlaması gerektiği kaydedilirken, bu jenerasyonu generaller gibi hapse göndermek yerine yanına çekmesi gerektiği belirtildi. Türkiye’nin twitter kuşağının Vandal, terörist yada yıkıcı olmadığına makalede yer verildi.