‘Çukurova’ uçuyor

357 milyon Euro yatırımla 3 yılda tamamlanacak Çukurova Havalimanı’nın temelini Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik birlikte attı.

‘Çukurova’ uçuyor

Bakan Yıldırım, “Havalimanı 5 milyon kişiye hizmet verecek” diye konuştu.

MERSİN’in Tarsus İlçesi’nde yıllık 30 milyon yolcu kapasiteli Çukurova Havalimanı’nın temeli atıldı. Yap-İşlet Devret modeliyle 357 milyon Euro yatırımla 3 yılda tamamlanacak havalimanının inşaatına ilk harcı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik birlikte döktü.

1 YIL ERKEN BİTİRECEK

Sky Line Ulaşım Ticaret A.Ş. ve Zonguldak Özel Sivil Havacılık Sanayi Ticaret A.Ş. ortak girişimince kurulan Çukurova Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. tarafından gerçekleştirilecek havalimanının temel atma töreninde ilk olarak yapımcı firmanın bağlı olduğu Koçoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şükrü Koçoğlu söz aldı. Koçoğlu, projeyi bir yıl daha erken bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.

5 MİLYON KİŞİ İÇİN

Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı törende konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, uluslararası hizmet verecek Çukurova Havalimanı’nın Adana ve Mersin başta olmak üzere çevre illerle birlikte 5 milyon kişiye hizmet vereceğini, turizmin yanı sıra yaş sebze ve meyve ihracatında önemli rol oynayacağını vurguladı. Bu havalimanının yapılacağı yer konusunda tartışmalar yaşandığını, enine boyuna değerlendirmeler yapıldığını anımsatan Bakan Yıldırım, sonunda ortak aklın galip geldiğini ve Adana ile Mersin arasındaki Kargılı mevkiinin uygun görüldüğünü anlattı. Yıldırım şunları söyledi:

BÖLGESEL HAVALİMANI

“Mersin’deki Tarsus-Kazanlı turizm bölgesinde yapılacak tesisler için, Çukurova’nın bereketli topraklarında yetişen ürünlerin dünyaya dağıtılması için böyle bir karar aldık. Adana Havaalanı’nda 10 yıl içinde yıllık yolcu taşıma trafiği 1 milyon kişiyi geçmiyordu. 2003’te yıllık 780 bin yolcu buradan seyahat ediyordu. Bugün bu havaalanımızdan seyahat eden yolcu sayısı 4 milyonu buldu. 780 binden 4 milyona. Boşuna Başbakanımız ‘Havayolu aklın yolu olacak’ demedi. Artık, Adana ve Mersin’deki gelişmeye tek havaalanı karşılık veremez. Onun için bölgesel havalimanı yapmaya karar verdik. Çukurova Havalimanı, Adana’yı, Mersin’i 2023 hedeflerine taşıyacak.”

8 MİLYON KARA ARAZİ KAMULAŞTIRILDI

MERSİN ve Adana’nın orta kesiminde Tarsus’un Yenice Beldesi’ne bağlı Kargılı mevkiinde projelendirilen Çukurova Havalimanı’nın ihalesi Devlet Hava Meydanlı İşletmesi’nce yapıldı. 26 Ocak 2012’de uygulama sözleşmesi imzalandı. Proje için yaklaşık 8 milyon metrekare arazi kamulaştırıldı. Tesis 3500 x 60 metre pist, 3500x 45 metre acil durum pisti, 1000 x 200 metre apron, 10 bin metrekare kargo terminalinden oluşuyor. Hem iç hem dış hat trafiğine açık olacak havalimanı, konumu itibariyle Adana-Mersin karayolu ile Adana ve Mersin’in şehir merkezlerine yakın olmasına dikkat edildi. İhaleyi kazanan firma, proje kapsamında, pist, ihtiyaç halinde pist olarak da kullanılabilecek paralel taksi yolu, ana pist sonlarında 60 metreye 60 metre emergency pist, emniyet sahaları ve onların sonunda RESA sahaları yapacak.

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan ise konuşmasında Çukurova Havalimanı’nın Tarsus-Kazanlı sahil bandında yapılacak 7 bin 500 yatak kapasiteli turizm yatırımları için çok önemli olduğunu vurguladı. Yapamayacakları sözleri vermediklerini, verdikleri sözleri de bir bir yerine getirdiklerini kaydeden Çağlayan, “Bu havalimanı sadece yolcu taşımayacak turizme hizmet etmeyecek. Adana ve Mersin’de yetişen yaş sebze ve meyve için kargo hizmetlerinde büyük katkı sağlayacaktır. Çilek, muz kanatlanıp, dünyanın her yerine gidecek. Akdeniz havzasının lojistik merkezi haline gelecek” diye konuştu.  Başbakan Erdoğan’ın son ABD gezisine de değinen Çağlayan, Başbakan Ecevit döneminde de işadamları olarak böyle bir geziye katıldıklarını söyledi. O gezide figüran gibi olduklarını, havaalanında üst baş aramasından geçirildiklerini, köpekli aramalara tabi tutulduklarını anlatan Çağlayan, “Hiç bir Türk başbakana yapılmayan muamele yapıldı; uçaktan inip otobüslere binip Washington’a gidildi, tek bir polis araması dahi olmadı” dedi.

DARBE CUNTA GİTTİ

TEMEL atma törenine katılan üç bakandan ilk konuşmayı Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik yaptı. Çevredeki tüm krizlere karşın Türkiye’nin cazibe merkezi olmaya devam ettiğini anlatan Çelik, milletin artık her türlü darbe ve cunta eylemini elinin tersi ile kenara ittiğini kaydederek, bunun da ekonomik gelişme ve kalkınmayı yarattığını söyledi. Ömer Çelik, 27 Mayıs’ın Türkiye’deki her türlü haysiyetsiz çeteleşmenin, alçak komplonun ve kötülüğün sebebi olduğunu söyledi. Çelik, 27 Mayıs ihtilalinden bu yana milletin iradesini çalmak için her türlü komplonun kurulduğunu savunarak, “Milletin başbakanı rahmetli Adnan Menderes’i şehit ettiler. Milletse asla demokrasi ve kalkınmadan vazgeçmedi, sivil siyasete, demokrasiye sadakatle güç vermeye devam etti” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir