Çetinsaya: Mısır ve Suriyelilere eğitim imkanı sağlayacağız

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) BaşkanI Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, “İnsani kriz ya da savaş ortamı olan Mısır ve Suriye gibi ülkelerdeki öğrencilere olağanüstü koşulları dikkate alarak, Türk üniversitelerinde eğitim ve öğretimlerine devam edebilme imkanı sağlayacağız.” dedi.

Çetinsaya: Mısır ve Suriyelilere eğitim imkanı sağlayacağız

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde kurulan ve Eğitim Ekonomisi İş Konseyi (EEİK) tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Öğrenci Temini Çalıştayı gerçekleştirildi. Conrad İstanbul Otel'de düzenlenen çalıştaya YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, DEİK İş Konseyi Başkanı Mustafa Aydın, DEİK Yönetim Kurulu üyesi Ayhan Zeytinoğlu ve çok sayıda akademisyen katıldı.

DEİK tarafından 100 üniversitenin katılımıyla düzenlenen 2. Uluslar Arası Öğrenci Temini Çalıştayı’nda, Türkiye’deki üniversitelerin tercih sıralarında daha yukarıda yer alabilmesi için yapılması gerekenler konuşuldu. Çalıştayda konuşma yapan Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Mevlana Projesi’nin tüm hızıyla devam ettiğini belirtti. Çetinsaya, “Mevlana projesi Erasmus paralelinde, Avrupa bölgesi dışında bütün dünyaya öğrenci değişimi ve öğretim üyesi değişimini amaçlayan bir program. Bu sene ilk defa uygulanacak ve Türkiye’nin ev sahipliğinde ve öncülüğünde. Meyvelerini umarım hep birlikte göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı ve YÖK arasında ikili bir anlaşmanın olduğunu söyleyen Çetinsaya, şunları kaydetti: “Birkaç ay içerisinde e-yazışma sistemlerini entegre ediyoruz. Bundan sonra ister uluslararası ilişkiler boyutuyla olsun ister denklik boyutları ile ilgili olsun süreleri kısaltarak, bürokrasiyi kısaltarak Dışişleri Bakanlığı ile çabuk yazışma meydana getireceğiz.”

Suriye ve Mısır’da yaşanan dram nedeniyle bir karar alındığını vurgulayan Çetinsaya, “İnsani kriz yada savaş ortamın olan Mısır ve Suriye gibi ülkelerdeki öğrencilere olağanüstü koşulları dikkate alarak Türk üniversitelerinde eğitim ve öğretimlerine devam edebilme imkanı sağlayacağız. Tabi ki gerekli puanları ve belgeleriyle birlikte hangi üniversitelere yerleşebileceklerse. Buradaki amacımız mağdur durumda olan Türk öğrencileri hem de mağdur durumda olan o ülkenin vatandaşlarını hem de üçüncü dünya ülkelerini kapsayacak.” diye konuştu.