"Çalınan eşyalardan sorumlu değiliz" levhası, artık mağaza sahiplerini müşteriye karşı sorumlu olmaktan kurtaramayacak.
Alışveriş yaptığı mağazanın soyunma kabininde çantası çalınan Sefa Süleymanova, açtığı tazminat davasını kazandı. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin ‘Mağazaya gelen müşterilerin huzur ve güven içinde alışveriş yapmalarını temin etmek davalıya ait bir vazifedir’ kararını onadı.
İşyerinin, 6 bin lira maddî ve manevî tazminat ödemesine hükmetti. Emsal teşkil eden bu kararın ardından müesseseler artık ‘Çalınan eşyalardan sorumlu değiliz’ levhası sayesinde ceza yemekten kurtulamayacak.
2009 yılında İstanbul Metrocity Alışveriş Merkezi’ndeki N. mağazasından elbise almak için deneme kabinine giren Sefa Süleymanova, elbiseyi eşine gösterip tekrar kabine döndüğünde çantasının çalındığını fark etti. Hırsızlık karşısında büyük şaşkınlık yaşayan Süleymanova, durumu hemen mağaza çalışanlarına anlattı. Olay yerine gelen polis, kamera kayıtlarının bulunmadığını tespit etti. Çalınan çantasında değerli ziynet eşyaları ile cep telefonunun bulunduğunu belirten Süleymanova, avukatı Ali Söğüt aracılığı ile İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi’ne başvurdu. Binlerce liralık zararının karşılanmasını ve 2 bin lira manevi tazminat talep etti.
Olay sürecinde devreye giren bilirkişi, mağazanın maddi zarardan sorumlu olduğunu ve maddi zararın şartlarının oluştuğunu tespit etti. Bu kapsamda durumu değerlendiren yerel mahkeme, “mağazaya gelen müşterilerin huzur ve güven içinde alışveriş yapmalarını temin etmek davalıya ait bir vazife” diyerek işyerini kusurlu buldu. Diğer yandan davacının değerli eşyalarını kabinde bırakıp ayrılmasının da olayın meydana gelmesinde etkili olduğu ifade edilerek müşteri de kusurlu görüldü. Mahkeme bunu da hesaba katarak davacının maddi taleplerinin yüzde 50 kabul edilmesine ve manevi taleplerinin ise bir kısmının kabul edilmesine hükmetti.
2012 yılında verilen kararda, mağazanın maddi zararlardan dolayı davacıya bin 125 Euro ve 1000 ABD Doları’nı yasal faiziyle birlikte ödemesi kararlaştırıldı. Ayrıca bin lira manevi tazminat verilmesine hükmetti. Daha sonra N. mağazasının avukatları süreci Yargıtay’a götürdü.
Geçtiğimiz günlerde hükmünü açıklayan Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, kararı yerinde görerek onadı. Böylece karar emsal kabul edilmiş oldu. Süreci değerlendiren Sefa Süleymanova’nın avukatı Ali Söğüt, kararın emsal niteliğinde olduğunu söyleyerek, “Vatandaş artık mağazalarda eşyalarının çalınması konusunda savunmasız değil.
Mağazaların da buna göre güvenlik önlemlerini artırması lazım. Amaç vatandaşın daha iyi hizmet almasını sağlamak.” diye konuştu.