Bilet fiyatları artacak

Uçak biletlerine tavan fiyat uygulamasının bilet fiyatlarını artırması bekleniyor.

bilet fiyatlari artacakCEREN DİLEKÇİ / Bugün itibariyla en pahalı ekonomi bileti fiyatının 299 TL olarak kararlaştırılırken taban fiyat konusunda herhangi bir adım atılmaması soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, dün yaptığı açıklamada, uçak bileti için ödenen ortalama fiyatın 150 TL olduğunu kaydederek seyahate saatler kala alınacak biletlerin fiyatının dahi 299 lirayı geçemeyeceğini belirtti.

Bakan Yıldırım, geçen yıl 600 bin vatandaşın 50 liranın altında bilet fiyatıyla uçtuğunu belirterek "Toplam uçuşların yüzde 28'i yani üçte birinden azı 100-150 lira arasında bilet aldı. Toplam yolcuların yüzde 15'i de 150-200 lira arasında bilet alarak uçtu. Yüzde 11'i 200-250 arasında bilet alarak uçtu. 300 liranın üzerinde bilete para ödeyen toplam yolcu sayısı yüzde 1,5. Öyle görüldüğü gibi biletler astronomik falan değil. Hepsini bir arada düşündüğünüz zaman 300 lirayı geçen sadece yüzde 1,5. 76 milyon uçuş olursa bu sene 1 milyonun altında uçuş için 300 liranın üzerinde ödeme yapıldı'' değerlendirmesinde bulundu.

Tavan fiyat uygulamasını değerlendiren analistler, serbest piyasa ekonomisinde rekabete zarar vermesi beklenen uygulamanın, bilet fiyatlarını yükselterek tüketicileri olumsuz etkilemesini bekliyor.

Sektörde taban fiyata dokunulmamasının sıkıntıları beraberinde getireceği görüşü öne çıkarken, promosyonlu bilet sayısında azalma olabileceğine dikkat çekiliyor.

''THY FİYAT KIRPMAK ZORUNDA KALACAK''

EFG İstanbul Analisti Burak İşyar, tavan fiyat uygulamasının uzun vadede havayolu şirketleri üzerinde olumsuz etkisinin olmayacağını belirtti.

İşyar, Pegasus'un uçuşlarının içinde iç uçuşlarının payının daha yüksek olması nedeniyle THY'ye kıyasla Pegasus'un daha negatif etkilenmesini beklediklerini kaydederek THY'nin de biletlerinden fiyat kırpması zorunda kalacağını ifade etti.

Sene boyunca zamlı bilet satılacağı görüşünde olduğunu bildiren İşyar, uçak şirketlerinin uzun vadede karlı hale bile geçebileceklerini dile getirdi. İşyar ''Promosyonlu biletler kalkabilir kalmazsa bile eskiden 50 TL'den 10 kişiye veriliyorsa şimdi iki kişiye 50 TL'den verileceğini düşünüyorum'' diye konuştu.

''PROMOSYONLU BİLET SAYISI DAHA SINIRLI OLABİLİR''

Ekspres Yatırım Analisti Selim Kunter,  THY'nin toplam operasyonları içinde iç (domestic) uçuşlarının payının geçen yıl yüzde 12 civarında, ortalama bilet fiyatlarının ise 130 TL olduğunu, Pegasus'ta ise 75 TL olduğunu dile getirdi.

Rakamlara bakıldığında uygulamanın çok etkisi olmayacak gibi göründüğünü dile getiren Kunter, ''Etkisi olacaksa da havayolu şirketleri bunu bypass etme niteliğine sahiptir. Mesela Pegasus bazı servislere sınırlama getirebilir, ucuza sattığı bileti daha pahalıya satar onu bir şekilde kompanse eder. Sektör üzerinde çok büyük bir etkisi olacağını düşünmüyorum'' diye konuştu.

Promosyonlu bilet sayısının daha sınırlı olabileceğini dile getiren Kunter, ortalama bilet fiyatlarında artış olabileceğini söyledi.

Tavan fiyat uygulamasının piyasanın liberalleşmesini bozduğunu kaydederek sektöre böyle bir sınır gelmesini rekabet açısından uygun bulmadığını belirtti.

''ŞİRKETLERİN CİROSU VE KARLILIĞINA ÖNEMLİ ETKİSİ OLMAZ''

Global Menkul Değerler Analisti Hasan Beyhan, biletlerin çok az bir kısmının tavan fiyat olarak belirlenen 299 liranın üzerinde satıldığını kaydederek söz konusu rakamın ortalama bilet fiyatlarının da üzerinde olduğunu dile getirdi.

Bayram dönemi gibi dönemlerde son dakika çok yüksek spekülatif bilet fiyatlarını önlemek amacıyla bu yönde bir adım atıldığına dikkat çeken Beyhan, şirketlerin cirosu veya karlılığına çok önemli bir etkisi olacağını düşünmediklerini dile getirdi.
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir