Başkanlık sistemine destek

Muharrem Yılmaz, ülkemizde son yıllarda tartışılan başkanlık sistemiyle ilgili önyargısı olmadığını söyledi. Yılmaz, "Bunları tartışıp, öğreneceğiz" dedi

Başkanlık sistemine destek

Sabah'tan Dilek Güngör TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz ile yaptığı röportajda siyasetten ekonomiye, dış politikadan çözüm sürecine birçok konuda önemli açıklamalara yer verdi 

 Yeni bir demokratikleşme paketi gündemde. Ne düşünüyorsunuz?

Paketin ayrıntılarını bilmiyoruz. Ama çözüm sürecine giden yolda her türlü önlemin çok olumlu olduğuna inanıyorum. Temel hak ve özgürlük alanlarının geliştirilmesi gibi konuların her biri güven artırıcı adımlardır. Bu çerçevede Anayasa Uzlaşma Komisyonu eliyle sürdürülen çalışmaların devam etmesinden dolayı çok mutluyuz. İnşallah Türkiye en hızlı şekilde sivil bir anayasaya kavuşur. 

 Başkanlık sistemiyle ilgili fikriniz nedir? Türkiye'de bu sistem olabilir mi?

Her şey olabilir. Türkiye daha parlamenter sistemin de tam tadını alamadı. Hâlâ Türkiye'nin önünde bir Seçim ve Siyasi Partiler Yasası çözülmeyi bekliyor. Bunlar da anayasayı beklemeden yapılmalıdır. Bunları tartışıp, öğreneceğiz. Hiçbir konuyla ilgili önyargım yok.

ÇÖZÜMDE SORUMLULUK ALDIK
 Cizre ziyareti çok konuşuldu. Ama sizin ve Tarkan Kadooğlu'nun dışında somut yatırım kararı açıklayan olmadı.

İlk toplantıydı. Çözüm sürecinin sürdürülebilirliğini sağlayacak, insanları refaha ulaştıracak olan oradaki kalkınma hamlesi olacak. Biz de "Çözümün iktisadi ayağının sorumluluğunu üstleniyoruz" dedik. Orada bir araştırma açıkladık. Bölgenin yüzde 15 büyüyeceğini söyledik. Bu büyümenin Türkiye ekonomisine etkisi yüzde 0.7-1.3 arasında olacak. Bunu gören yatırım yapar. 

 Güneydoğu'da işadamları "İstanbul'dan geliyorlar ama yatırımlar yapılmıyor" diyor.

Duygusal bakmayalım, rasyonel bakalım. Biz orada 10 tane yatırım ilan etseydik, şiddet bitmeyip atılan temeller bir beton olarak kalsa daha mı iyiydi? Önce yatırım ortamının uygun hale getirilmesi gerekiyordu. Hükümet çok güzel teşvikler açıkladı. Yollar, havaalanları gibi çok önemli altyapı yatırımları yaptı. Bir tek şiddetin ortadan kaldırılması kaldı. O da gerçekleşiyor. 

 Anadolu sermayesi sizi İstanbul sermayesi olarak görüyor...

Cizre'ye Cizreli ile gittik. Bir yanımda Kayserili, diğer yanımda Kütahyalı vardı. Ben ise Bursalıyım. Artık Anadolu Anadolu'da. İstanbul- Anadolu'da diye bir şey yok. 
 

 Sizin Bingöl yatırım planınız ne durumda?

Bölgede arazi toplulaştırma projesi var. Onu bekliyoruz.

FAİZ PİYASADA BELİRLENİR
 Rekabet Kurulu'nun 12 bankayla ilgili gerekçeli kararı yayınlandı. En çok krediyi sizin üyeleriniz çekiyor. Bankaların faizleri ortak yüksek belirlemesi sizi etkilemiyor mu?
Kararı incelemedim. Süreç mahkemede. Çok yorum yapmak istemiyorum. Bizler için önemli olan piyasa ekonomisinin kurumları ve kurallarıyla gelişmesini temin etmektir. Krize karşı en önemli güvencemiz bankalar oldu. Bu piyasanın haksız şekilde algılanmasına neden olursak bedelini kendimiz öderiz.

 Faizler yüksek belirlendiğinde de bedelini ödemiyor muyuz?

Faiz piyasada ve rekabet ortamında belirlenir.
 Ama rekabeti ihlal etmişler...
Hukuk karar verecek. Kredi alanlara bakmak gerekir. Hepsinin standart bir oranda kredi aldıklarını tespit edersek bu haklı olabilir. Bankaların kredi verdiği müşteriler aynı faiz oranıyla mı aldı? Siz benim yüzde kaçla kredi aldığımı biliyor musunuz?

 TÜSİAD'a düşük faizle kredi verildiği iddiaları doğru mu yani?

Kredinin bedeli müşterinin riskine göredir. Ona göre banka belirler. Tek standart bir faiz yok. Bütün kredi alanları karşılaştırın aynı rakamdan mı borçlanmışlar? Olamaz böyle bir şey... Kendimden biliyorum. Bir sürü şirketim var. Hepsi farklı. Birine kefalet istemeden veriyor. Diğerinde istiyor. Yani bu faizlerin ortak belirlendiği iddiasının ispatı zor.

DARBE ZEHİRDİR PANZEHİRİ DEMOKRASİ
 Mısır'da son yaşananlara ne diyorsunuz?

Mısır'da yaşananlar çok üzücü. Darbe zehirdir, panzehiri demokrasidir. Umarım bir an önce demokrasi kazanır.
 Başka bir gündemde Suriye...
Gelişmeler çok sıcak. Umurız bir an önce şiddet sona erer. Bu sona ererse Suriye halkı kendi yönetim biçimini kendisi tayin ederler. 

 Dünya ekonomisinde toparlanma var mı?

Çin'de belirginleşmeye başlayan yavaşlama var. Bu Avrupa'yı başta da Almanya'yı etkileyecek. 2014'te Euro Bölgesi ekonomisinde bir düzelme beklemiyorum. Ama ABD'de toparlanma biraz daha hızlı gelişiyor. ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamaları abartıldı. Yarattığı algı bence hatalı oldu.

LOBİ KAVRAMINI ANLAMADIK
 Faiz lobisi var mı yok mu?

Hepimizin ortak bir şekilde anlayacağımız bir kavram değil. Yeniden devletçi ekonomiye dönmeyeceksek, piyasa ekonomisini düzenleyecek kurumlara güvenmeliyiz. Bunu düzenleyecek bağımsız kurumların da bu manipülasyonlara izin vermeyecek güce sahip olduklarına inanmamız lazım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir