Bankaya değil, artık Varlık Yönetim Şirketine borçlusunuz!

varlik-yonetim-sirketleriKredi borcu olanlar dikkat! Bankalar artık sorunlu alacaklarını ihaleyle varlık yönetim şirketlerine satıyor.

Bu durumdan habersiz banka müşterileri ise soluğu mahkemede alıyor. Vatandaşın kafası karışık. Uzmanlar, 'Bankalar bilgi vermeli' derken, varlık yönetim şirketlerine başvuranlar çoğu zaman hiç ummadıkları indirimler elde ediyorlar.

 

Kredi Kartı Borcu Varlık Şirketlerine Devri

 

 

VARLIK ŞİRKETLERİNE DEVREDİLDİ

Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kredi ve kredi kartı borcu dosyası varlık şirketlerine devredildi. Nedeni ise avukatlık masraflarından kurtulmak... Varlık şirketleri, bankalardan ihale ile satın aldıkları borçları süresi ne kadar geçerse geçsin ya yapılandırıyor ya da borcun tamamını istiyor.

Durumdan habersiz vatandaşlar şirketlerden gelen borç talebini görünce soluğu savcılıkta alıyor. 'Biz tahsil edemedik siz uğraşın' diyen bankalar 2009 yılında 300 bin, 2010 1 milyon 300 bin, 2011 yılı Eylül ayı itibarıyla da yaklaşık 5 milyon kredi ve kredi kartı borcu varlık yönetim şirketlerine sattı.

 

2003'TE KURULDU
Şu anda Türkiye'de 8 Varlık Yönetim şirketi var;

  1. Anadolu,
  2. Bebek,
  3. Girişim,
  4. LBT,
  5. RCT,
  6. Final,
  7. Efes ve
  8. Standart

2003 yılında çıkan kanunla kurulan bu şirketler, sorunlu dosyaları ihale ile toplam borçtan daha düşük fiyatla satın alıyor. Borçlu kişi de artık bankaya değil dosyayı ihale ile bankadan alan varlık yönetim şirketine borçlu hale geliyor.

Varlık Yönetim şirketlerinin bir bölümü borç yapılandırmayı devam ettirirken, bir bölümü de 'Bizi banka ilgilendirmez' diyerek borcun tamamını talep ediyor. Milyonlarca vatandaş, borçlu olduğu banka tarafından dosyasının satıldığından haberi bile olmuyor.

 

İKNA OLMAYAN İCRAYA VERİLİYOR

Varlık Yönetim Şirketleri, borçluları önce ikna yolunu sonra hukuki yolu seçiyor. Kredizedelere 'borcunuzu ödemek için her türlü kolaylığı sağlayayım' deniliyor. Sonuç alınamadığı taktirde hukukçular devreye giriyor. Son çare ise icra... Bankaların sorunlu dosyaları satmasına tepki gösteren Avukat Mustafa Tekin, bankaların 1.300 bin dosyayı varlık yönetim şirketlerine sattığını belirterek 'Bankalar şimdi ellerindeki tüm dosyaları satmak istiyor. Borçlu olan vatandaş, bu durum karşısında savunmasız kalıyor' dedi.

 

TükoDer: Bankalar vatandaşı bilgilendirmeli
TÜKODER İzmir Şubesi Başkanı Gülçin Tonguç, 'Yapılandırma olayından sonra birçok kişiye bankaya gittiğinde 'bize borcunuz yok' denildi. Bir kısmına dosyalarının devredildiği söylenirken, bir kısmına hiçbir bilgi verilmemiş. Banka herhangi bir işlemde borçluya ulaşıp bilgi veriyorsa, dosyanın satışı öncesi borçlusuna bilgi vermeli. Hatta belirli süre içinde borcunu ödemediği takdirde borç dosyasının varlık yönetim şirketlerine satılacağını bildirmeli' dedi.

 

Bankaların devrettiği aktif toplamı 6.6 milyar TL
TEMERRÜT hali gerçekleşmiş, nakde dönmesi güçleşmiş ve hukuki takip süreci başlamış varlıklara sorunlu varlık deniyor. 2002 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından Türkiye'nin gündemine giren ve BDDK izniyle kurulan varlık yönetim şirketleri, bu sorunlu alacakları bankalardan ucuza satın alarak tahsilatını üstleniyor. Böylece bankalar takipteki alacaklar yükünden kurtulurken reel sektöre yeniden kredi verme imkanına kavuşuyor.

 

Girişim Varlık Yönetim A.Ş. Genel Müdürü Hasan Tengiz, bankalar tarafından bugüne kadar varlık yönetimi şirketlerine devredilen sorunlu aktiflerin toplamının yaklaşık 6.6 milyar lira olduğunu açıkladı. Tengiz, devredilen sorunlu alacakların yaklaşık yüzde 52'sinin bireysel ve kredi kartı alacakları, yüzde 48'inin kurumsal, ticari ve kobi alacaklarından oluştuğunu söyledi.

Tengiz, bankacılık sektörünün 2011 Haziran sonu itibarıyla takipteki alacak tutarının ise 18.6 Milyar lira olduğunu ifade etti.

Tengiz, sürecin işleyişine ilişkin ise şu bilgileri verdi: 'Bankalar satmak istedikleri alacaklardan oluşan bir portföy hazırlayıp bir tanıtım dokümanı ile tüm Varlık Yönetimi Şirketlerini satış sürecine davet ediyor. Daha sonra şirketler bunu inceliyor ve fiyat belirliyor. Son aşamada teklifler toplanarak ihale ile en iyi teklifi yapan Varlık Yönetimi Şirketine portföy temlik ediliyor. Bu aşamadan sonra portföyde bulunan borçlular için alacaklı Varlık Yönetim Şirketi oluyor, tahsilat ve hukuki süreç Varlık Yönetimi Şirketi tarafından yürütülüyor.'

Varlık Yönetim Şirketleri borç sorgulama

Sistem nasıl işliyor?

Varlık yönetim şirketlerinin, Bankalar Kanunu çerçevesinde faaliyet alanlarının başında tahsili gecikmiş alacakların finansal kurumlardan (banka, katılım bankaları ve diğer mali kurumlar) satın alınması gelmektedir.

Varlık yönetim şirketleri, bankaların tahsil etmekten umudunu kestiği alacaklarını, bir ihale ile kendileri tahsil etmek üzere, düşük fiyattan satın alıyor.

Örneğin, bir banka 100 milyon liralık bir borcunu yüzde 50 iskonto ederek, 50 milyon liraya varlık yönetim şirketine satıyor.

Bundan sonraki süreçte artık kişiler bu şirketlere borçlu hale geliyor. Eğer şirket satın aldığı 100 liralık borcun 70 lirasını tahsil ederse bu işten, (70-50) 20 TL kazanç sağlamış oluyor.

AKRABA AVINA ÇIKIYORLAR

VAHŞİ bir BORÇ TAHSİLATI peşindeler 

Bankaya değil, artık Varlık Yönetim Şirketine borçlusunuz!” üzerine 92 düşünce

  1. Resmi YokUgur avcu

    kepezden uğur avcu. Benim 2015 yılında hcbs bankda kredi ve k.kartı hesabım vardı. Birkaç ay ödedim sonrası engellerden dolayı ödeyemedim sonra hesap toplanıp tamamen maaşıma haciz geldi 3 ay kesildi ve tazminatli çıkışımi aldim otelden ve borc miktari toplu olarak kesildi.37 gün aradan sonra bankanin 100 yıl şubesinden borcu yoktur kağıdı istedim yetkimiz yok diye vermediler.Aradan 2.5 sene sonra 1 ay önce bana guven varlık diye bir şirket arayıp ayni bankaya 63 tl borcunuz kalmış faiziyle birlikte 4.400.00tl odemezseniz icraya vereceğiz dedi.banka icra takipi aradim siz tazminat kesinti evragini hazir edin sizi arariz dediler dönüş yok.bimer ve cimere mail attim banka denetleme kuruluna gitti cevabı geldi dönüş yok. Bu ay bana hem bir avukattan sözde aynı bankanin kartı için hemde güven varlık şirketinden iki adet haciz gelmiş maaşıma. Şu an havalimani çelebi şirketinde çalışıyorum nasıl bir izleyecegim hakkında bir bilgim yok.karsi dava yada davayı düşürmek gibi bir şansımız olurmu. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
    Saygılarımla

  2. Resmi Yokali

    Sayın arkadaşlar. sorunun yeri burası mı bilmiyorum ama yinede soracağım Maaş aldığım x bankası icrada sırada beklerken maaşıma 2. haciz uygulaması yaparak maaşımdan 4/1 kesmeye başladı bende tüketici hakem heyetine başvurdum ve davayı kazandım ama banka davaya itiraz ederek tüketici mahkemesine başvurdu ve itiraz dilekçesinde yargıtay 13. hukuk dairesinin 06\02\2013 tarih ve E.2012\24916 K.2013\2517 sayılı emsal karara göre ve benim otomatik ödeme talimatı verdiğim için itiraz etmiş bu davanın bundan sonraki seyri ne olur ve bankanın tüketici mahkemesine itirazı nasıl sonuçlanır. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir