Bankalar kumbaraya da el attı. Çocukların kumbarasındaki 100 liralık birikimin 8'i bankaya gidiyor.
Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre hesap başına ücrete son veren düzenleme yılbaşından itibaren yürürlüğe girerken, uyanık bankalar çocuklar için açılan hesaplara da el attı. Çocuğuna para biriktirmek için açılan hesaplardan bile "işletim ücreti" adı altında aylık ya da iki ayda bir 8-10 lira kesiliyor. Örneğin, çocuğunuza üniversite yıllarında destek için bir hesap açıp, parasının birikmesini istiyorsunuz. Ya da çocuğunuzun kumbarasında biriktirdiği parayı her ay götürüp adına açtığınız hesaba yatırmak istiyorsunuz. Banka, çocuğunuzun adına açtığınız hesaptan 8-10 lira arasında değişen işletim ücreti alıyor. Ayrıca cep telefonuna gönderilen kredi ödeme bilgilendirmeleri için karttan kesilen tutar da 3 liraya çıktı.
BDDK'YA "ESNEKLİK" MEKTUBU
Kredi kartı taksitlerine sınırlama getiren yönetmelik bir hafta sonra yürürlüğe girecek. Türkiye Bankalar Birliği (TBB), tedbirlerin esnetilmesi konusundaki talebini yazılı olarak BDDK'ya iletmeye hazırlanıyor. Birlik ayrıca bankaların görüş ve önerilerini içeren bir mektup gönderecek. TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin, "Görüşlerimizi oluşturuyoruz. İlgili komite çalışıyor. BDDK'ya iletelim dedik" yorumunu yaptı. Bankalar, başta taşıt olmak üzere ihtiyaç kredilerinde esneklik istiyor.
ÜCRET VE KOMİSYON LİSTE BAŞI
Ücret ve komisyonlar konusunda yapılan şikâyetler içinde hesap işletim adı altında alınan ücret ve komisyonlar başı çekiyor. Tüketici Yasası'nın yürürlüğe girmesinin ardından sözleşme öncesi bilgilendirme, kapsam dışı sözleşmeler, tüketiciyle kredi verenin hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı, erken ödeme, fesih hakkının kullanılması gibi konulara ilişkin esaslar da yönetmelikle belirlenecek.