Bakan Yazıcı'dan kredi kartı uyarısı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, vatandaşların kredi kartı kullanımına ilişkin, "Tüketiciler, imkanlarıyla yaşayamacağı ortamı kredi kartıyla finanse etme yoluna gitmemeli" uyarısında bulundu.

Bakan Yazıcı'dan kredi kartı uyarısı

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yazıcı bir basın mensubunun "Başbakan Erdoğan'ın kredi kartı konusundaki çağrısı ticareti nasıl etkiler?" sorusuna, "Bu, kredi kartı kullanmayından ziyade bilinçli, dikkatli hareket edin, basiretli olun anlamında, ki bu doğru bir yaklaşımdır" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de mayıs sonu itibariyle 56 milyon kredi kartı ve 95 milyon 129 bin adet de banka kartı bulunduğunu ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti:

"Bankaların kullandırdıkları kredilere bakıldığı zaman aşağı yukarı yüzde 23 dolayında tüketiciler tarafından kullanıldığını görüyoruz. Tüketici kredileri içerisinde de en çok kullanılan kredi kartı ile yapılan kullanımlar. Kredi kartını tüketiciler gerçekten isimine uygun olarak kullanıyor. Bunların da maliyetleri yüksek.

Bankaların fazi dışı gelir kalemleri sınıflandırıldığında 60'ın üzerinde işlemde değişik isimler altında ücret alıyorlar. Hiçkimseye, yaptığının karşılığını alma, deme hakkına sahip değiliz. Bu angarya olur. Hizmet üreten, elbetteki sunduğu hizmetin karşılığını alacak ama burda esas olan ölçülü olmak. Dolayısıyla bunun sloganını bilinçli tüketici basiretli tacir. Tüketiciler, imkanlarıyla yaşayamacağını ortamı, kredi kartıyla finanse etme yoluna gitmemeli."

Başka bir gazetecinin Meclis'te görüşülen Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun Tasarısı'nda yapılan değişikliklere ilişkin sorusunu da yanıtlayan Bakan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Hangi alanı düzenleyeceksek, hedef kitlemizle paylaşır, müzakere ederiz. Modern ifadeyle katılımcılığı sağlarız. Dolayısıyla bütün kesimleri topladık, 1 yılı aşkın süredir değişik boyutlarıyla tartışıldı, sonra regüle edildi. Ardından Bakanlar Kurulu'na sunuldu ve bu sorunları önemli ölçüde giderecek bir çerçeve sağlandı. Bu da Meclise sevk edildi.

Bankaların özellikle faiz dışı gelir kalemlerinden hangilerini ücretlendirilebileceğine ilişkin listenin BDDK tarafından yapılacağına ilişkin düzenleme getiriyoruz. Bu konuda tarife yapılmış olması tüketici aleyhine olur, tüm bankalar bunu uygulamaya kalkar. BDDK belirleyince, bunu bankalar arasında oluşacak rekabet belirleyecek. Rekabetin bozulması halinde de hangi organların devreye gireceğini billiyorsunuz."

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir