Açlık sınırı bin 12, yoksulluk sınırı 3 bin 296 lira

Türk-İş'in araştırmasına göre, temmuz ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırının bin 12 lira, yoksulluk sınırının ise 3 bin 296 lira olduğu belirlendi.

Açlık sınırı bin 12, yoksulluk sınırı 3 bin 296 lira

Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptırdığı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının temmuz ayı sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 11 lira 84 kuruş, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 295 lira 89 kuruş oldu.

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,96 oranında geriledi. Yılın ilk 7 aylık dönemi itibariyle ise artış oranı yüzde 2,72 oldu. Gıda enflasyonunda 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 10,04 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 6,21 hesaplandı.

Süt, yoğurt, peynir grubunda özellikle süt ürünlerinde, ramazan ayıyla iniş veya yükseliş yönünde fiyat değişikliklerine rastlandı. Yoğurt ve peynir fiyatlarında önemli bir fiyat değişikliği görülmedi. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; kıyma et fiyatı 1 lira artarken, kuşbaşı et ile tavuk ve sakatat fiyatı aynı kaldı. Balık fiyatı, yine kültür balığı (somon, alabalık, levrek) ağırlıklı olarak ortalamada biraz yükseldi.
Yumurta fiyatı ise 1 kuruş geriledi. Bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) ürünlerinden ise bu ay herhangi bir fiyat değişikliği tespit edilmedi

CEVİZ VE ANTEP FISTIĞI FİYATI ARTTI

Temmuz ayında yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı geriledi ve bu ay 2,92 lira olarak hesaplandı. Sebze ortalama kilogram fiyatı bu ay 2,43 ve meyve ortalama kilogram fiyatı 3,44 lira oldu. Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta pirinç ve bulgur fiyatında artış görülürken un, makarna, irmik fiyatı aynı kaldı. Ancak ramazan pidesinin normal ekmek fiyatının üzerinde olması nedeniyle bu aya mahsus aile bütçesinde harcama biraz arttı.

Araştırmada tereyağı, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı bu ay yine değişmedi. Zeytin fiyatı da aynı kaldı. Şeker, bal, reçel, pekmez, tuz, salça fiyatı da bu ay değişmeyen gıda maddeleri arasında yer aldı. Ceviz ve antep fıstığının fiyatı artarken çay ortalama kilogram fiyatı ile ıhlamur fiyatı da bu ay yine değişmedi.

Bir işçi için belirlenen yaşama maliyeti bu ay bin 134 lira 63 kuruş olarak hesaplandı. Dört kişilik ailenin yaşam maliyeti bir önceki aya göre 32 lira azalırken, yılbaşına göre 87,41 lira artış gösterdi. Gıda harcaması tutarına 7 ayın sonunda gelen ek yük ise 26,84 lira oldu

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir