Sermaye Piyasası Kurulu, kira sertifikası tebliği ile ilgili açıklama yaptı.
SPK'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
"30.12.2012 tarih ve 28513 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile getirilen yenilikler, kira sertifikalarına ilişkin olarak uluslararası sermaye piyasalarında yaşanan gelişmeler ile piyasalarımızın şeffaf, etkin, güvenilir ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin sağlanması amaçları dikkate alınarak kira sertifikalarına ve varlık kiralama şirketlerine (VKŞ) ilişkin usul ve esaslar Kurulumuzun III-61.1 sayılı "Kira Sertifikaları Tebliği” (Tebliğ) ile yeniden düzenlenmiştir. Anılan Tebliğ 7/06/2013 tarih ve 28670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yeni düzenleme ile;
Uluslar arası genel kabul gören sahipliğe, yönetim sözleşmesine, alım-satıma, ortaklığa ve eser sözleşmesine dayalı olmak üzere toplam 5 yeni kira sertifikası türü tanımlanmıştır. Varlık Kiralama Şirketlerinin finansman ihtiyacı olan başka şirketlere de kira sertifikası ihraç edebilmelerine imkân sağlanmıştır. Bir Varlık Kiralama Şirketi’nin aynı anda birden fazla kira sertifikası ihracı yapabilmesine imkân tanınmıştır. Varlık tanımı 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’na uygun olarak varlık ve hakları kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Çıkar çatışmalarının önlenmesini teminen Varlık Kiralama Şirketi yönetim kuruluna bağımsız üye zorunluluğu getirilmiş ve önemli kararlar bağımsız üyenin olumlu oyuna bağlanmıştır. Yatırımcıların bilgilendirilmesi ve haklarının korunmasını teminen, Varlık ve haklar ile yükümlülüklerin Varlık Kiralama Şirketi kayıtlarında, ihraç edilen her farklı kira sertifikası bazında ayrı ayrı izlenmesi hükme bağlanmıştır. Yatırımcıları haklarının korunmasını teminen, ortaklığa ve eser sözleşmesine dayalı kira sertifikalarında varlık ve hak rehni kurulması öngörülmüş, yönetim sözleşmesine ve alım-satıma dayalı kira sertifikalarında ise kaynak kuruluş veya fon kullanıcısı olabilecek ortaklıklar sınırlı olarak belirlenmiştir.
İstanbul'un uluslar arası finans merkezi olma vizyonu kapsamında, bu düzenlemelerimizle şirketlerimiz için alternatif finansman kaynaklarını kullanma imkanı sağlanmış, yerli ve küresel yatırımcılar için de farklı sermaye piyasası araçlarına yatırım yaparak portföy çeşitlemesi yapmalarına imkan sağlanmıştır."