Sandık görevlisi olma, başvuru, görev ve ücretler

Seçimlerde veya referandumlarda hem oylarına sahip çıkmak, hem de ek gelir sağlamak isteyen vatandaşlar "Nasıl sandık görevlisi olunur?" sorusunu sormaktalar.

AKP, CHP, MHP, HDP gibi mecliste milletvekili bulunan partilerin yanında bir çok parti bu seçimlerde oy pusulasında yer alacak.

İşte sandık görevlisi nasıl olunur, sandık görevlisi ne iş yapar gibi merak edilen soruların cevabı:

Kimler Sandık Görevlisi olabilir?

Sandık başı işlemlerini takip etmek üzere, siyasi partiler ve bağımsız adaylar, belirleyeceği ve Seçim Kuruluna sunacağı üyeye müşahit üye denir.

Sandık görevlisi olma şartları nasıl sandık görevlisi olacağınıza göre değişiklik göstermektedir.

İki çeşit sandık görevlisi vardır;

  1. Sandık kurulu görevlisi,
  2. Partilerin sandık görevlisi.

Sandık görevlisi ya da müşahiti olabilmek için bakmanız gereken şey kimlerin sandık görevlisi olamayacağıdır. Şayet aşağıdaki şartları sağlamıyorsanız sandık görevlisi olmak için herhangi bir engeliniz yok demektir. Sizlere bu görevin ne kadar önemli olduğu anlatılan bilgilendirmeler ve eğitimler de verilmektedir.

Kimler Sandık Görevlisi Olamaz ?

  1. İdari amirleri, zabıta amirleri ve memurları,
  2. Askeri ceza kanununun 3. maddesinde yazılı askeri şahıslar,
  3. Milletvekilleri,
  4. Milletvekili adayları

sandık görevlisi olamazlar. Bu kişiler haricinde her vatandaş sandık kurulunda görev alabilir.

Sandık Kurulu Görevlisi nasıl olunur?

Sandık kurulu en az beş üyeden oluşmaktadır. Sandık Kurulu Başkanı ve 4 üye sandık kurulunu oluşturur. Bu bahsettiğimiz üyelerden bir tanesi sandık kurulu memur üyesidir. Diğerleri bahsettiğimiz Siyasi Parti üyeleridir. Sandık Kurulu Başkanı ve Sandık Kurulu Memur Üyesi devlet memurlarından Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenir. Sandık Kurulu Siyasi Parti Üyeleri ise siyasi partiler tarafından sandık görevlisi olarak Yüksek Seçim Kuruluna bildirilir. Gördüğünüz gibi Sandık başkanı olabilmek için devlet memuru olmanız gerekiyor. Fakat bazen üniversite mezunu kişilere de sandık başkanlığı görevi verilebiliyor. Siyasi partilerin sandık kurulu üyeleri başvurularını ise en yakın YSK binasına giderek gerçekleştirmelidirler.  Buraya başvuruda bulunduktan sonra sandık kurulu görevlisi olup olmadıkları kendilerine bilgilendirilir.

Sandık Kurulu Görevliliğine Başvuru ve Form

Sandık kurulunda görev alabilmek için internet üzerinden gerçekleştirebileceğiniz herhangi bir başvuru formu bulunmamaktadır. Şahsen YSK’na giderek başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Bankaya değil, artık Varlık Yönetim Şirketine borçlusunuz!

Sandık Kurulu Görevlisinin görevleri nelerdir?

Sandık görevlisinin sorumluluğu seçimin adil bir şekilde sonuçlanmasını sağlamaktır. Ülkemizde ne yazık ki geçmişte de örneklerine oldukça sık rastladığımız seçimlere hile karıştırılması gibi bir durum söz konusudur. Yüksek Seçim Kurulu bu durumların yaşanmaması için görevlilerini özenle seçmekte ve çeşitli önlemler almaktadır. Ancak buna rağmen istenmeyen durumlar yaşanabilmektedir. Sandık görevlileri de bu gibi durumların önüne geçmek için ve seçimlerde herhangi bir sorun yaşanmaması için görev alırlar. Oy kullanmayı bilmeyen kişileri yönlendirerek yardımcı oldukları gibi, seçim sonunda da sayımlarda görev alırlar. Görevin ehemmiyeti bir hayli fazla olduğu için seçim süresince görev yerlerinden ayrılmamaları için YSK tarafından tüm ihtiyaçları karşılanmaktadır.

Sandık Kurulu Görevlisi ve Başkanı göreve gelmezse cezası nedir?

Sandık kuruluna seçildiği halde haklı sebep olmaksızın vazifesi başına gelmeyenler 5 bin TL’den 25 bin TL’ye kadar ağır para cezası ile cezalandırılırlar. Seçim başladıktan sonra kuruldaki görevlerini haklı bir sebep gözetmeksizin terk edenler iki aydan altı aya kadar hapis ve para cezası ile cezalandırılarlar. Müstakillen veya artırmaya tabi tutularak tâyin olunan cezaların ilişkin bulunduğu eylemler dışında kalan suçlarından dolayı, bu kanunla görevlendirilenlere verilecek cezalar, altıda birden yarıya kadar artırılarak hükmolunur. Ancak YSK kararlarında bu şekilde ibare bulunmasına karşın çoğu zaman karşılaştığımız üzere göreve gitmeme durumlarında herhangi bir cezai işlemle karşılaşılmıyor. Yine de ne olursa olsun şayet seçilmişseniz görev yerinizde bulunmanızı öneririz.

Varlık Yönetim Şirketleri akraba avında!

07 Haziran 2015 milletvekili Genel Seçimlerde Sandık Başkanı ve Sandık Görevlisinin aldığı ücretler:

Yüksek Seçim Kurulu 13/01/2015 tarih ve 20 sayılı kararıyla ödenecek gündelik miktarına ilişkin karar almıştır. Karara göre seçimde sandıklarda görev alacak sandık kurulu başkanı, sandık kurulu memur üyesi ve siyasi parti üyelerinin alacakları gündelik miktarları 2015 yılında memur maaş katsayısının artmasıyla birlikte yükselmiştir.

2017'deki seçimler için:
Buna göre sandık kurulu başkanları 73 TL, sandık kurulu üyeleri ise 64 TL gündelik ücret alacaklar.

YSK’nın 23 Şubat 2015 ve 233 sayılı kararı ile de sandık kurullarında görev alanlara yapılacak gündelik ödemeler aşağıdaki gibi olduğundan:

– Kurs verilen sandık kurulu başkanlarına (3)
– Kurs verilmeyen sandık kurulu başkanlarına (2)
– Devlet memuru olan ve eğitim verilen üyeye (2)
– Eğitim verilmeyen sandık kurulu memur üyeye (1)
– Siyasi partili üyelere (1)

miktarda gündelik ödenecek. Bu doğrultuda sandık kurullarında görev yapanların alacakları toplam ücretleri aşağıdaki gibi olacak: (bu fiyatlar yıllara göre değişken olabilir)

  1. Kurs verilen sandık kurulu başkanlarına 3 (üç): 3×73=219 TL
  2. Kurs verilmeyen sandık kurulu başkanlarına 2 (iki): 2×73=146 TL
  3. Devlet memuru olan ve eğitim verilen üyeye 2 (iki): 2×64=128 TL
  4. Eğitim verilmeyen sandık kurulu memur üyeye 1 (bir): 1×64=64 TL
  5. Siyasi parti üyelerine 1 (bir): 1×64= 64 TL

Yüksek Seçim Kurulu'ndan, Nerede oy kullanacağım? diyenlere SORGULAMA EKRANI

Sandık Görevlisi Ücretleri, hangi bankadan nasıl alınır ?

Sandık kurulu üyelerine ödemeler seçim tarihinden en geç 15 iş günü içerisinde ödenmeye başlanmalıdır. Sandık görevlileri ücretlerini kimlikleriyle beraber herhangi bir AKBANK şubesine giderek alabilecekler.

Sandık görevliliği vazifesini yerine getirenlerin en çok araştırdığı konulardan biri de sandık görevliliği ücretlerinin hangi bankaya yatacağıdır. Sandık kurulu üyelerinin bu ücretleri alabilmeleri için; seçim günü her sandık kurulunda fiili olarak çalışanların tespitine ve ücretlendirmesine esas olmak üzere;

Örnek: 4’nolu bordronun, sandık kurulu başkanları tarafından mutlaka T.C. kimlik numaraları ile birlikte bordroda imzaları alınıp eksiksiz doldurularak seçim gecesi ilçe seçim kuruluna teslimi sağlanmalıdır. Çünkü mahalli idareler seçimlerine ilişkin Örnek: 104 harcama çizelgeleri düzenlenirken bu bordrolar esas alınacaktır. Yoksa sandıkta görevli üyeler ücret alırken sıkıntılarla karşılaşabilecek, hatta ücretini alamayacaktır.

canlı borsa izle

7 thoughts on “Sandık görevlisi olma, başvuru, görev ve ücretler

  1. Resmi YokFırat Ekinci

    Baba sandık görevlisi olmak için ysk ya gidilmeli demeniz garip geldi .Ben partiye yazdım parti beni üye yaptı ysk ya falan gitmedim ne alakA ben anlamadım.Gittim partiden kağıdımı aldım.

    Reply