Kuraklık kabusu geride mi kalıyor?

Hedge fonlar gözünü yeniden tarım emtiasına çevirince kuraklı korkusu bitti mi sorusu akıllara geldi.

kuraklik kabusu geride mi kaliyor?Hem Türkiye’de hem de yurtdışında kuraklı korkusunun sıkça gündeme geldiği dönemlerden geçiliyor.

Dünyanın ısınması ile azalan yağışlar tüm dünyada kuraklık endişeleri arttırırken emtia tarafından yatırım yapan hedge fonlar kuraklık ile ilgili dikkat çeken sinyaller vermeye başladı.

Özellikle tarım ürünleri içinde buğdayda sıkıntı yaşandığı haberleri gündemi bir süre meşgul etmişti Hedge fonlar kuru geçen dönem sonrasında endişeleri azaltan bir hamle yaptı. Özellik tarım emita fiyatlarının yükseleceği yönündeki pozisyonlarını azaltmaya başladılar.  Fonlar geçtiğimiz Ocak’tan bu yana yaşanan gerilimin azaldığını işaret etti.  Parayı yönetenler; 20 Mayıs itibariyle bakıldığında uzun vadeli net pozisyonlarda kahve ve soya fasulyesinde fiyatların yükseleceği yönündeki pozisyonlarını Ocak’tan beri en düşük seviyeye çekti. Standard&Poor’s tarım endeksi son 4 haftalık düşüş sonrasında yükselme çabasında.

Yağmur yağması beklentisi ile hem ABD’de hem de Avrupa’da buğday tarafından rahatlama yaşanacağı beklentisi yükselirken Teksas’ta da pamuk için olumlu görüşler gelmeye başladı. Yılın ilk çeyreğinde düşüş yönündeki ralli dikkat çekerken, özellikle Brezilya’daki kuraklığın etkisi ile en çok kahve, şeker ve narenciye fiyatlarından önemli tehdit oluşmuştu. Şimdi ABD ve Kanada’da çiftçiler üretim kayıplarını hafifletmek ekimleri arttırdı.  Mevsimsel korkular ile fiyatlar dörtnala gittiğini belirten Wells Fargo stratejisti,  Paul Chirstopher, şimdi fiyatlarda aşırı seviyelere gelindiğinin farkına varıldığını belirtti.

Fiyatlarda daha fazla ralli görülmesini beklemediğini de kaydeden Christopher, koşullarda düzelme beklentisinin de arttığını belirtti.  Mart ayında buğday için net uzun pozisyonlarda yüzde 46’lık düşüş ile 24.436 kontrata gerilendi. Commodity Weather Group’un, Haziran ve Ağustos döneminde yağışların artacağı beklentisi ile özellikle mısır ve soya fasulyesindeki basının azalacağını belirtti. Pamukta son altı aylık dönemde fiyatlar yüzde 17 düşerken, son gelen verilerde pozisyonlarında arttığı görülüyor.  S&P tahıl endeksi geçtiğimiz yıla göre hala yüzde 13 yukarıda olsa da özellikle Ukrayna ve Rusya geriliminin de buğday başta olmak üzere tahıl fiyatlarında baskı oluştu.