Korkulan olacak mı?

FED'in azaltım kararının gelişmekte olan ülke para birimleri ve hisse senedi piyasaları üzerindeki olası etkisi merak ediliyor.

korkulan olacak mi?FED'in tahvil alımlarında azaltıma gitmesinin ardından gelişmekte olan ülkelerden fon akışlarının olup olmayabileceği sorgulanıyor.

 Stratejistlere göre, gelişmekte olan ülkeler bu yıl başında görülen büyük fon akışlarının benzerini yaşamaları muhtemel değil fakat Endonezya ve Hindistan gibi yüksek cari açığa sahip ülkeler kırılgan kalmaya devam edebilir. CNBC'nin haberinde, Standard Chartered Bank Stratejisti Manpreet Gill, masadan henüz kalkmayan bir risk olduğunu düşündüklerini belirtti. Gill, önemli ölçüde cari açığa sahip olan ülkelerin odak noktasında olacağını ifade etti. Gill, ''Bugün piyasanın tepkisi hangi piyasaların endişelenebileceğine ilişkin iyi bir gösterge olabilir. Türk Lirası ve Endonezya Rupisi gibi para birimlerini izleyeceğiz'' değerlendirmesinde bulundu. JP Morgan Asya Baş Stratejisti Tai Hui, ''Çıkışın korkunç boyutta oalcağını düşünmüyorum. Fakat gelişmekte olan piyasalarda ayrışma kritik olacaktır'' diye konuştu.  Hui, gelişmekte olan ülkelerde çıkış riskinin hisse senetlerine kıyasla tahvilller için daha fazla olduğuna dikkat çekti. Asya hisse senedi piyasalarındaki seyir azaltımın fiyatlandığı görüşünü doğuruyor. Güney Kore Kospi endeksi yüzde 0,7 oranında değer kazanırken, Malezya KLCI yüzde 0,2 oranında yükseliyor. Fakat para birimlerinin baskı altında olduğu görülüyor. Endonezya Rupisi dolar karşısında 12,90 ile beş yılın en düşük seviyesine gerilerken, Filipin Pezosu 44,39 ile üç ayın en düşük seviyesine geriledi.