orbes Banka Raporu'nda büyüme yarışının lideri Halkbank oldu. Vakıfbank'tan liderlik koltuğunu devralan banka, % 20'lik mevduat büyümesiyle rakiplerini geride bıraktı
Forbes, Banka Raporu'nun yedincisini yayımladı. Bankalar aktif büyüklük, kredi büyümesi, mevduat artışı, özkaynak değişimi, şube ve personel sayısındaki artışlar dikkate alınarak karşılaştırıldı. Büyüme yarışının lideri Halkbank oldu. Halkbank yüzde 20'lik mevduat büyüme hızıyla rakiplerini geride bıraktı ve liderliği Vakıfbank'tan devraldı.
5 YILIN DA GALİBİ OLDU
Geçen yılın birincisi Vakıfbank, ikinci sıraya gerilemesine karşın büyüme yarışında iddialı konumunu korudu. Halkbank 5 yıllık süreçte her yıl yüzde 20 civarında istikrarlı büyüme yakalayarak, inişli çıkışlı seyir izleyen özel bankaları geride bıraktı. Büyük özel bankalar genelde temkinli bir büyüme stratejisi izlerken İş Bankası, Garanti ve Ziraat tempoyu iyice düşürdü.
DENİZBANK DA ÖNE GEÇTİ
Orta ölçekteki rekabette Sberbank'ın satın aldığı Denizbank kredi ve mevduat performansıyla öne geçti. Banka mevduatlarını yüzde 33 artırdı. HSBC Bank'ın yerinde sayması dikkat çekti. Küçük ölçekli bankaların atılım lideri ise Fibabanka oldu. İş Bankası ise en büyük banka unvanını korudu. Akbank yüzde 24.68'lik kredi artışıyla büyük ölçekli bankalar arasında ön plana çıkarken, küçükler arasında Fibabanka ve Turkish Bank kredi portföylerini yüzde 50'nin üzerinde artırdı. Özkaynak kârlılığında Halkbank ve Ziraat Bankası en yüksek oranlara ulaşarak diğer bankaları geride bıraktı. Büyükler arasında özkaynaklarını en çok artıran ise Yapı Kredi oldu. Bankalar yüksek kârlılıklarını korurken, orta ölçekliler grubunda ING, TEB ve Şekerbank bu alanda patlama yaptı. Aktiflerde Halkbank istikrarlı büyümesini sürdürdü. Akbank hızlanırken, Garanti'nin frene basması dikkat çekti. Uzmanlar yüksek kârlılıkta yolun sonuna gelindiğini belirtiyor. 2014'te de rekabetin sermaye savaşına dönmesi bekleniyor.
Banka kârları neden yüksek olmayacak?
Faizler dibi gördü ve yüzde 8'lere çıktı. Ucuz borçlanma/ kredi verme artık mümkün değil.
Mevduat/kredi oranı yüzde 105'e çıktı. Bankalar kredileri büyütmek için alternatif finansman sağlıyorlardı. Likidite sıkılaşacak ucuz finansman olmayacak.
Alternatif finansman kaynağı olan banka bonolarının maliyeti artacak.
Bankaların ellerinde tuttuğu hazine tahvilleri azaldı ve faizlerdeki düşüş trendi bittiği için bu kalemden gelen 'ek kâr' yeni dönemde olmayacak.
Merkez Bankası Kredili Mevduat Hesabı faizlerine üst sınır getirdi.
Ticari ve tüketici kredilerine uygulanan faizlere üst sınır getirilmesi bekleniyor.