Fransa'dan Gümrük Birliği'ne yeşil ışık

Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq, Gümrük Birliği anlaşması ile ilgili çok yakında Avrupa'daki müzakerecilere de bu konuyu açacağını ve ilkbaharda bu konu ele alacaklarını söyledi.

fransa'dan gumruk birligi'ne yesil isik

Bricq, Türk-Fransız İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Fransa için önemli bir ticari partner olduğunu belirterek, sadece bununla da yetinilmediğini kaydetti.

İki ülke arasındaki ticaret son 10 yılda iki misli arttığını ifade eden Bricq, şunları söyledi:

"Dün cumhurbaşkanlarını ve Başbakanı dinledik. Kendileri bize bir hedefin var olmasının şart olduğunu söyledi. Ticaret hacmini 20 milyar avroya çıkarma hedefi Fransa Dış Ticaret Bakanı olarak bizim için aşağı yukarı tahminlerimize uygun. İstihdam sizin için de bizim için de çok önemli. Muhakkak ki çok büyük şirketlerimiz var. Türkiye'de çok uygun bir yerler var. Halk kolayca hareket edilebilen bütün donanımın bulunduğu kentler istiyor. Bizim deneyimimiz Türkiye'nin her tarafında tekrarlanabilir."

Bricq, bütün dünyada bir sağlık talebinin bulunduğunu anlatarak, bu alanda Fransa'nın çok başarılı olduğunu ve Türkiye'ye bu konuda da destek olabileceklerini söyledi.

Gümrük Birliği anlaşmasına da değinen Bricq, "Ben bu konuyu Brüksel'de de aynı şekilde yansıtmak istiyorum. Çok yakında Avrupa'daki müzakerecilere de bu konuyu açacağım. İlkbaharda bu konu ele alınacaktır" diye konuştu.

- Gıda ve tarım semineri

Forumda düzenlenen Gıda ve Tarım Paneli'nde ise Fransa Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Stephane Le Foll, Fransız Cumhurbaşkanı ve bakanlarının Türkiye ziyaretiyle Fransa'nın Türkiye ile yeniden işbirliğine yöneldiğini aktardı.

Le Foll, "Fransa Avrupa'da tarım açısından en yoğun üretimi olan ülke. Bildiğiniz gibi Fransız mutfağı da çok ünlü bir mutfak. Bu hakim durumumuzu sürdürmenin yanı sıra önemli bir köprü ülke olan Türkiye gibi ülkelerle pozitif adımlar atmak istiyoruz. Türkiye ve Fransa için çok önemli bir stratejik nokta bulunuyor. Türkiye de bir Akdeniz ülkesi. Akdeniz konusundaki çalışmalarımızda çok önemli bir ülkedir Türkiye" ifadelerini kullandı.

Le Foll, iki ülke arasındaki işbirliğinin sadece ziyaret olarak kalmaması gerektiğini belirterek, "Türkiye önemli bir stratejik ortağımız durumunda. Biz buraya sadece bir ziyaret yapmış olmak istemiyoruz. Bu ziyaretin ardından gelişecek işbirliğimize de odaklanmak istiyoruz. Protokoller imzalanması ve gelişim stratejilerinin belirlenmesini hedefliyoruz" diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ise Türkiye'deki tarım üretiminin son yıllarda büyük gelişim gösterdiğini anlattı. Türkiye ve Fransa'nın sahip olduğu tarım üretimi potansiyelinin işbirliğiyle dünyadaki açlık sınırının altındaki nüfusa katkı sunabileceğini kaydeden Mirmahmutoğulları, iki ülke arasındaki işbirliğini önemsediklerini dile getirdi.

Panelde söz alan iki ülkenin gıda ve tarım sektörü temsilcileri, ilişkilerin son dönemde gerilediğini, ancak bundan sonrası için gerekli adımların her iki ülke yönetimince atılması gerektiğini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir