Fitch, Türkiye'de yaşanan gerilim sonrasında seçim döneminde bu protestoların şaşırtıcı olmadığını dile getirdi.
Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Gezi Parkı direnişi ile başlayan gerilim sonrasında açıklamalarda bulundu.
Fitch Türkiye'deki protestoların cari seviyesi not için tehdit olmadığını belirtti.
"Türkiye'deki huzursuzluğun seviyesi cari notun içindeki politik istikrar toleransı dahilinde" dieyn Fitch, Türkiye'deki hükümet karşıtı protestoların şu ana kadar etkisi minor seviyede olduğunu kaydetti.
"Ağır seçim takvimi öncesinde protestolar şaşırtıcı değil" yorumunu yapan kurum protestolar, hükümetin anayasa reformu ve başkanlık önerilerini yeniden değerlendirmesine neden olabileceğini dile getirdi.
Protestolara yetkililerin nasıl yanıt verecekleri belirleyici olunacak denilirken, "kalıcı politik ve sosyal huzursuzluk turizmi engeller, kısa vadeli sermaye girişlerin istikrarsızlaştırı, enflasyonu yükseltir ve ekonomik büyümeye zarar verir" yorumunu yaptı.
"Bu kayda değer olumsuz etkiler görülür ise, huzursuzluk kredi notu üzerinde baskı uygular" notunu düştü.
Fitch kıdemli direkötrü Paul Rawkins ciddi seviyede bir politik istikrarsızlık görmediklerini belirti. Tüm gelişmeler otoritenin nasıl karşılık vereceğine bağlı olduğunu kaydeden Rawkins protestoların uzun sürmesinin ekonomiyi etkileyebileceğini dile getiridi.
"Gerginlik artarsa, grevlerle birlikte yatırımcılar endişelenmeye başlarsa cari açık seviyesine kadar etkilenme söz konusu olabilir" diyen Fitch direktörü, Türkiye'nin aslında kırılgan olduğunu, bunun nedeninin ise ağır bir şekilde yabancı sermaye akışlarına bağlı olması oluşunu gösterdi.
Protestoların artarması ve uzun süreli hale gelmesinin istikrarsızlık yaratabileceğine dikkat çekilirken, kısa vadeli fon akımlarına bağımlılığı nedeniyle Türk ekonomisi kırılgan olduğunu belirtti.
Rawkins, "şu aşamada türkiye konusunda bir reaksiyon göstermiyoruz" dedi.