Morgan Stanley raporunda Türkiye'nin bugünlerde zor bir dönemden geçtiğine dikkat çekilirken, resmin iyi mi daha mı kötü olacağına karar vermek için birçok faktöre bakmak gerektiği belirtildi.
Morgan Stanley CEEMEA Başekonomisti Tevfik Aksoy’un yayınladığı raporda Türkiye bugünlerde zor ve problemli bir dönemden geçtiğine dikkat çekilirken, resmin daha iyi mi daha mı kötü olacağına karar vermek için birçok faktöre bakmak gerekli olduğuna vurgu yapıldı.
Aksoy’un yatırımcılara gönderdiği raporda Türkiye'nin temel göstergelerinin bu tür şoklara karşı koymak için yeterince sağlam olduğunu düşüncesine yer verildi.
FED’in tahvil alımlarını sınırlandıracağı yönündeki sinyaller sonrasında gelişen piyasaların genelinde zayıflama gözlendiği kaydedilen raporda, Türkiye’deki spesifik gelişmelerin durumu daha kritik hale getirdiği belirtildi. Son iki haftada devam eden protestolara dünya basınında da yoğun ilgi olması ile yatırımcının kur ve tahvil piyasası tarafında önemli sinyaller verdiği belirtildi.
Türkiye’nin yıllardır politik istikrar, yüksek büyüme ile yabancıyı çektiği dile getirilirken, sürecin nasıl devam edeceğini belirlenmesi için doğru soruların sorulması gerektiğine vurgu yapıldı.
Mevcut resmin iyiye mi yoksa kötüye mi gittiğini algılayabilmek için sosyo-politik olayların istikrar üzerinden etkisi takip edilecek.
Bununla birlikte raporda Türkiye’nin zorlu bir yolda olduğuna dikkat çekildi. Küresel piyasalardaki dalgalanma ve Türkiye’nin kendi içi geriliminin kötü bir karışım olduğu belirtilirken, Başbakan Erdoğan’ın bu noktada anahtar olduğuna vurgu yapıldı. Özellikle 15-16 Haziran tarihlerinde yapılacak olan mitinglerin önemine dikkat çekilirken, bu mitinglerin tansiyonu düşürmekte etkili olmayacağı inancı vurgulandı.
Mart 2014’te yerel seçimler, Ağustos 2015’te cumhurbaşkanlığı seçimi ve 2015 yazında yapılacak olan genel seçimler ile yoğun bir döneme girecek olan Türkiye’de tansiyonun yüksek olabileceği belirtiliyor.
Gösterilerin ne kadar süreceğinin önemli olduğuna dikkat çekilen raporda, hoşnutsuzluk altına yatan nedenlerin ortadan kaldırılmadığı sürece protestoların nüksetme ihtimali olduğu belirtilirken bu yönde gösterilerin ülke tarihinde ilk defa görüldüğüne vurgu yapıldı.
Gelişmeler sonrasında yabancı yatırımcının hala yüksek oranda Türkiye piyasasında yer aldığı belirtilirken, 70 milyar dolarlık bononun yabancı elinde olduğu kaydedildi. Morgan Stanley raporunda yabancı yatırımcının faizde ‘lobi’ faaliyetinde olduğunu düşünmediklerini belirtirken, Türkiye’nin dış finansmana olan ihtiyacının altını çizdi.