Çifte vatandaşlıkta gözler Federal Meclis'e çevrildi

Almanya'da ‘çifte vatandaşlık - çifte pasaport’ yasası tartışmaları yeni bir döneme girdi.

Çifte vatandaşlıkta gözler Federal Meclis'e çevrildi

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisinden oluşan Baden-Württemberg hükümetinin öncülüğünde ‘çifte vatandaşlık - çifte pasaport’ yasası tartışmaları yeni bir döneme girdi. SPD, Yeşiller ve Sol Partilerin hükümetlerde bulunduğu diğer eyaletlerin de desteğiyle herkese çifte vatandaşlık ve pasaport hakkı yasası teklifi Eyaletler Meclisi'nden (Bundesrat) geçti. Söz konusu partiler Almanya’da yaşayan göçmenlerin çifte vatandaşlığa sahip olmasını isterken, opsiyon modelinin de kaldırılmasından yana. Eyaletler Meclisinden geçen yasa teklifi şimdi Federal Meclis'in (Bundestag) gündemine girecek. Ancak Federal Meclis'in, sol eğilimli partilerin çoğunluğu sayesinde geçen bu yasayı bu yasama döneminde oylaması gibi bir mecburiyeti bulunmuyor. Bir ay önce Federal Meclis'teki SPD ve Yeşillerin çifte vatandaşlığı meclise sunması hükümetin 'hayır' oylarıyla reddedilmişti. Ancak şimdi Eyaletler Meclisi'nde çoğunluğu oluşturan SPD ve Yeşiller, yeni bir yasa önerisiyle çifte vatandaşlığı federal meclise taşıdı. Söz konusu yasa ile ilgili 2011 yılında bir çalışma hazırlayan ve bunu Eyaletler Meclisine sunan Baden-Württemberg Uyum Bakanı Bilkay Öney (SPD), o zamanlar SPD’nin eyaletlerde çoğunluğu bulundurmadığı için yasanın geçmediğini hatırlattı. Uyum politikaları açısından insanların Alman vatandaşlığına geçmesinin uyumun başarısını arttıracağını belirten Öney, “Bütün SPD tarafından yönetilen eyaletler yasamızı destekledi. Bu yüzden çoğunluğu elde edebildik. Desteklemeyen eyaletler Hıristiyan Demokratlar (CDU) oldu. CDU hariç diğer partilerin seçim programında çifte pasaport ve çifte vatandaşlık var.” diye konuştu.

CDU’LULAR ÇİFTE VATANDAŞLIĞA DAHA YUMUŞAK BAKIYOR

CDU’dan ilk başlarda karşı çıkan insanların olaya artık daha yumuşak baktığına dikkat çeken Bilkay Öney, “Belki onlar da ilerde fikirlerini değiştirirlerse Federal Meclis'ten de bu yasa geçer ve insanlar büyük bir sorunu aşmış olurlar.” dedi. Öney, Eyaletler Meclisi'nde çıkan kararların asla zaman aşımına uğramayacağını ifade ederek, “Bir sonraki Federal Meclis bu kararı nasıl ve ne şekilde gündemine alır ,bunu bilmiyoruz. 22 Eylül'den sonra oluşacak koalisyonlar daha farklı bir görüş açısına sahip olurlarsa bu yasanın geçme şansı yüksek.” ifadelerini kullandı.

Almanya’da dünyaya gelen çocuklar Alman vatandaşı olabilirken, en geç 18 ila 23 yaşına kadar Alman vatandaşlığı ile ailesinin geldiği ülke vatandaşı arasında seçim yapmak zorunda. Bundan en çok etkilenenler Almanya’da yaşayan Türkler olurken, Avrupa Birliği (AB) veya Brezilya gibi yaklaşık 56 ülkeden gelen insanların çifte vatandaş olma hakkı bulunuyor.