Büyüklüğü 16,6 trilyon dolara ulaştı

Deloitte Türkiye Tüketim Endüstrisi Lideri Özgür Yalta, global perakende pazarının 2013'ü yüzde 2,2'lik bir büyüme ile tamamlayarak 16,6 trilyon dolara ulaştığını söyledi.

buyuklugu 16,6 trilyon dolara ulasti

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yalta, global perakende pazarının 2013'ü yüzde 2,2'lik bir büyüme ile tamamlayarak 16,6 trilyon dolara ulaştığını, yiyecekte büyüme oranı yüzde 3,1 iken, yiyecek harici perakendede ise bu oranın yüzde 1,3 olarak gerçekleştiğinin tahmin edildiğini kaydetti.

Türkiye perakende sektörünün 2013'te bir önceki yıla kıyasla yüzde 3,9'luk bir büyüme oranı ile 311 milyar dolara ulaştığını tahmin ettiklerini belirten Yalta, yiyecekte büyümenin yüzde 2,3, yiyecek dışı perakendede ise yüzde 5,6 olduğunun öngörüldüğünü dile getirdi.

Artan harcanabilir gelir ve olumlu ekonomik gelişmelerin, tüketicilerin isteğe bağlı harcamaları artırmalarında, daha az tasarruf etmelerinde ve tüketici yaşam tarzlarının değişmesinde etkili olduğunu vurgulayan Yalta, sözlerine şöyle devam etti:

"En yüksek gelir ve harcama oranına sahip olan orta sınıf her geçen yıl büyüyor. 2013'ten itibaren orta sınıfa her yıl bir milyon yeni kişinin eklenmesi bekleniyor. Artan şehirleşme ve kadın çalışan oranı ile hane halkı küçülüyor; evlenme, çocuk yapma yaşı büyüyor ve çocuk sayısı azalıyor. Aile fertleri azalırken gelirin artması daha çok harcanabilir gelir oluşmasını sağlıyor. Kredi kartı penetrasyonundaki artış ve kredi kartıyla taksitle ödeme olanakları, tüketicilerin gelirleri yetmese bile borçlanarak daha fazla harcayabilmeleri için fırsat oluşturuyor. Hızla artan AVM sayısı ile birlikte büyüyen organize perakende oranı ve yeni markalar da büyümenin artmasında önemli bir etken. Türkiye'nin iyileşen sosyoekonomik durumunun yanında, Türkiye'deki yaşam tarzının Ortadoğu ve Afrika bölgelerinde etkisinin artması ile birlikte Türkiye'ye gelen turist sayısı ve buna bağlı olarak harcama oranları da her geçen yıl, özellikle giyim ve ayakkabı kategorisinde artıyor ve perakendedeki büyümeyi tetikliyor."

- "Taksit düzenlemesinin de sektör üzerinde bir miktar negatif etkisi söz konusu olacaktır"

Deloitte Türkiye Tüketim Endüstrisi Lideri Yalta, artan harcanabilir gelire rağmen, Türk tüketicilerinin fiyat hassasiyetinin halen çok yüksek olduğunu ve bu nedenle tüketicilerin indirim ve promosyonlara çok duyarlı olduklarını söyledi.

Yalta, 1990'lı yılların sonlarında ve özellikle 2001 krizini avantaja dönüştürerek popülerliklerini artıran indirim perakendecilerinin hızlı büyümelerinin gelecek yıllarda da devam etmesinin beklendiğini aktardı.

Perakende sektörünün bu yıl geçen seneye göre yüzde 0,3 büyüyerek 312 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini vurgulayan Yalta, "Son dönemdeki politik türbülans ve seçim dönemine girilmiş olması, tüketici güven endeksi üzerinde olumsuz etki yapacaktır. Ayrıca kredi kartı kullanımı ve taksit düzenlemesinin de sektör üzerinde bir miktar negatif etkisi söz konusu olacaktır" şeklinde konuştu.

Yalta, trendlerde olağanüstü bir nedenden dolayı bir kırılma olmadığı takdirde, kısa vadede sektör zorlu bir yoldan geçecek olsa da özellikle organize perakende için orta ve uzun vade pozitif bir beklenti içinde olduklarının altını çizdi.

e-Perakende sektörü ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Yalta, Türkiye'de geniş bant internet abone sayısının 2008'den beri beş buçuk kattan fazla büyüyerek 2013'ün üçüncü çeyreğinde 33,7 milyona ulaştığını belirterek, şunları kaydetti:

"İnternet penetrasyonu gelişmiş ülkelere kıyasla hala yüksek oranda artış potansiyeli gösteriyor. Bu da pazardaki e-ticaret hacminin artma potansiyelini işaret ediyor. Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında ortaya çıkan düşük penetrasyonun oranına rağmen, Türkiye internet kullanıcılarının geçirdiği online zaman gelişmiş ülkelerle kıyaslanabilecek, hatta gelişmiş ülkeleri geçebilecek düzeyde. Türkiye e-ticaret pazarının 2012'deki tahmini büyüklüğü 9-14 milyar lira olarak gerçekleşti. Artan harcanabilir gelir ve internet penetrasyonu ile paralel olarak e-ticaret harcamaları hızla arttı. Büyümenin diğer tetikleyicileri arasında yüksek kredi kartı penetrasyonu, internette geçirilen zamanın fazla olması, genç nüfus, gelişmiş lojistik altyapı ve güçlü değer önerileri sunan web siteleri yer alıyor. Tüketici e-ticaret pazar büyüklüğünün 2017'de 62,5 milyar liraya ulaşması bekleniyor.

Bu hızlı büyümeye rağmen başarılı olan ve faaliyetlerini sürdürebilen e-perakendecilerin sayısı oldukça az, ki bunu oldukça normal görmekteyiz. İlk giriş bariyeri henüz oldukça düşük olduğundan çok sayıda girişimcinin denemesini görmekteyiz. Ancak hacim de büyüdükçe, operasyon modelini çok iyi oturtmuş, tüketiciye farklı bir değer önerisini sunan oyuncuların ayakta kalacağı bir döneme girdiğimiz çok açık. Ayrıca mevcut fiziksel mağazası olan giyim markalarını kendi e-perakende siteleri de artık rekabetçi bir noktaya gelmiş durumda..."

- Türkiye'den sadece BİM

Özgür Yalta, Türkiye'deki perakende şirketlerinde e-ticaret kanalının henüz çok yaygın olarak kullanılmadığını belirterek, "E-ticaret sitesi var olan perakendecilerde bu kanal, satışların ancak yüzde 1-2'sini oluşturuyor" dedi.

Bu oranın gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında halen çok düşük olduğunu aktaran Yalta, Türkiye'de birçok perakendecinin e-ticaret kanalını mağaza satışlarından tamamen ayrı bir satış kanalı olarak gördüğünü kaydetti.

Deloitte'un "2014 Yılı Perakende Sektörünün Küresel Güçleri" raporunda yer alan dünyanın en büyük 250 perakende şirketi sıralamasında Türkiye'den sadace BİM'in yer aldığı bilgisini veren Yalta, Türk şirketlerinin bu listeye girebilmesi için, Türkiye'nin kişi başına gayri safi milli hasılasının artmaya devam etmesinin birinci şart olduğunu, diğerinin ise Türk şirketlerinin yurt dışı pazarlarında büyümesi olduğunu dile getirdi.

Dünyanın en büyük 250 perakendecisi arasına gelecek dönemde Türkiye'de Migros ve LC Waikiki'nin de gireceğini tahmin ettiklerini bildiren Yalta, hepsiburada.com'un da e-perakendeciler arasında yer alabileceğini öngördüklerini ifade etti.

2012 gelirlerine göre Türkiye'nin en büyük ilk 10 perakendecisinin sıralaması şöyle;

Sıralama

Şirket

1

BİM

2

Migros Ticaret

3

Metro Grup

4

LCW

5

Carrefour

6

Tesco Kipa

7

A101

8

Bizim Toptan

9

Teknosa

10

Makro Market


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir