Bulgaristan'daki protestolar yeni partiler doğuruyor

Hükümete karşı gösteriler 25. güne girerken, halkın görüşlerini temsil ettiğini düşünen birçok yeni siyasi parti ve oluşum ortaya çıktı.

Bulgaristan'daki protestolar yeni partiler doğuruyor

Yeni seçim yasası ve reform paketi ile öne çıkan oluşumlar, yeni çehrelerle de taraftar toplamayı amaçlıyor. Şubat ayında yüksek elektrik faturaları için yapılan gösterilerde aktif rol alan Kartal Köprüsü Hareketi parti oldu. Yanaki Gançev'in liderliğindeki hareket, Boyko Borisov hükümetinin düşmesine vesile olan Kartal Köprüsü olaylarında yer almıştı. Halk Partisi adı altında yeni formasyonu tanıtan Gançev, Şubat ayındakilerle şimdiki protestolar arasında fark olmadığını aktardı. Parlamento önünde ilk çadır kuranlardan olan ve anayasa değişikliği isteyen hareket, ülkenin komünist rejimin hakimiyetine girdiği 1944'e kadar tarihte önemli rol alan siyasi oluşumun adını taşıyor. Partilerinin yeni tip bir yapıya sahip olduğunu aktaran Gançev, internet üzerinden taraftar topladıklarını ve sağa meyilli olacaklarını savunuyor. Esnaf ve iş sektörünü sürüklemesi beklenen 'Republika.bg' partisinin başına ise İsviçre'de ikamet eden maliye uzmanı Georgi Vasilev yer alıyor. Orta ölçekli firma temsilcileri, bankacı ve ekonomistlerin yer aldığı parti, dürüstlük ve adaletin baz alındığı ve ekonomik gelişimin ön planda olduğu bir platform olma iddiasını taşıyor.

Bu iki partiyle aynı günde kurulan Reform Bloku şu an itibarıyla sadece bir oluşum olmakla birlikte 5 partinin ortak düşüncesinden hareket ediyor. Seçim öncesi kurulan Hürriyet ve Şeref Halk Partisi'nin (HŞHP) de aralarında bulunduğu oluşumda, ülkede önde gelen sağ ve merkez partilere birleşme çağrısında bulunuyor.

Hedefleri arasında şu andaki hükümetin istifası ve erken seçim düzenlemek olarak aktaran yeni oluşum, mafyaya karşı toplumu birleşmeye davet ediyor. Şeffaf yönetim ve partilerin finansesi konusunda toplumsal kontrol ilkelerinin arkasında durduklarını belirten oluşum, 12 maddelik listede ana hedeflerini belirliyor.

Reform Bloku'nun diğer partilere de açık olduğunu belirten HŞHP Başkanı Korman İsmailov, ileride oluşumun koalisyon haline gelebileceğini kaydediyor.

Bahsedilen oluşumların dışında 22 Haziran'da eski jimnastik.i İliyana Raeva'nın kurduğu Birleşmiş Bulgaristan partisi de sağ eğilimini açıkladı. Merkezci olmayan yeni yönetim ve finansman için çalıştıklarını belirten Raeva, her bir sektörde reform çağrısında bulunuyor. Raeva'nın en radikal fikirleri arasında ise seçimlerde zorunlu oy kullanımı yatıyor.

GERB'DE AYRILIK RÜZGARI

Öte yandan eski hükümetin iktidar partisi GERB'den 5 kişi istifalarını vererek 'zamana ayak uyduruma' gerekçesiyle başka bir parti kuracaklarını ilan etti. Ayrılan üyeler, medyaya gönderdikleri mektupta önümüzdeki günler içinde GERB milletvekillerinden en az 10 kişinin partiden ayrılacağını iddia ediyor. GERB Başkanı Boyko Borisov ise ayrılanlara atıfta bulunarak 'Yolunuz açık olsun!' diyerek kimse kendini bağımlı hissetmemesi gerektiğini kaydetti.

PROTESTOLAR YENİ SAĞ OLUŞUMU LEGALLEŞTİRECEK

Cihan'a konuşan Bulgaristan'ın önde gelen sosyologlarından İvo Hristov, protestoların siyasi sahada yeni bir sağ oluşumun ortaya çıkmasını legalleştirecek olan politik eylem vazifesi gördüğünü açıkladı. GERB'in bir proje olarak sona erdiğini ve bunun yerine yeni bir sağ oluşum ortaya çıkarılacağını kaydeden Hristov, "Şimdiye kadar mevcut olan sağ siyasi partiler ve projeler esasında yapaydılar. GERB, bu projelerin sonuncusuydu. Bu yüzden de şimdi siyaset mühendisleri, dıştan gelen entelektüel, finansal, lojistik, bilgi vb. olarak ciddi desteklerle siyasi sahanın sağında yeni bir yapı ortaya koymak için kızışmış durumdalar. Fakat burda çok ince bir manipülasyon söz konusu. Bulgaristan'da, sağcı ve demokrat eş anlamlı kelimeler olarak kullanılıyor ve bu yüzden de Bulgar sağcıların gerçek kimliği değiştiriliyor, yani bunlar kimi temsil ediyor, bunlarda sağ olan nedir. Belli ki, komünist karşıtı olmak demokrat olmak anlamına gelmiyor. Hitler de komünistlere karşıydı." diye ifade etti.

Bulgaristan'daki şu andaki durumun demokrasiye geçiş döneminin çöküşünün neticeleriyle irtibatlandırıldığını kaydeden Hristov, "Bu, geçiş denilen dönemde 20 yıl boyunca paylaşım süreçlerini gizlemek için suni olarak ortaya konulan bir yapıdır. Şimdiye kadar bu yapı fonksiyonunu eda ediyordu, fakat Bulgaristan toplumunun kaynakları artık tükendi ve bu siyasal sistem, Bulgar siyasi partileri, devletin müessese yapısı artık bu görevleri yerine getirecek durumda değil. Bu süreç başka bir süreçle karşılaşıyor, yani Bulgar milletinin nüfus ve kültürel çöküşüyle. Bunlar müessese yapısındaki krizle birleşince gayet ağır sonuçlar doğuruyor. Bu iki sürece bir de ekonomik kriz ekleniyor." dedi.