Borçlar kontrol altında

Çin Başbakanı Li Keqiang’ın son dönem artan tedirginliği azaltmak için açıklamalar yaptı. Keqiang borçların kontrol altında olduğunu belirtti

Borçlar kontrol altında

Çin’de dün gelen konut fiyatları verisi hükümetin yeniden devreye girmesine neden olur piyasalara para vermeyi kesin Çin’de balon oluşmanın önüne geçilmesi için çalışılıyor. Ülkede bugün ise kısa vadeli faizlerdeki artışın geçtiğimiz Temmuz’dan bu yana görülen en yüksek seviyelere gelmesi yatırımcıları tedirgin etti. Güne karışık başlayan Çin endekslerine ikinci yarı ile düşüş hakim olurken gün içinde Çin Başbakanı Li Keqiang’ın açıklamaları takip edildi.

Tedirginliği yatıştırmak amaçlı olarak borçların hükümetin kontrolü altına olduğunu açıklayan Keqiang mali denetlere yaptığı konuşmada ülke ekonomisini değerlendirdi.

Li Keqiang, bu yılın ilk döneminde, Çin ekonomisinde yavaşlama baskısının arttığına, merkez maliyesinin gelir artırma konusunda sıkıntıyla karşı karşıya bulunduğuna işaret etti. Li Keqiang, bu durumda Çin hükümetinin makro kontrol yönetiminde değişiklik yaparak, bütçe açığını genişletmemede ısrar ettiğini belirtti.

Likiditeyi ne gevşettiklerini ne de sıkılaştırdıklarını belirten Li Keqiang, reformu derinleştirmeye ve ekonomik yapıyı düzeltmeye devam ettiklerini ifade etti. Li Keqiang, bu önlemlerin iyi etkiler gösterdiğini, şu an Çin ekonomisinin istikrarlı şekilde ilerlediğini, piyasa beklentisinin de yükseldiğini dile getirdi.

Li Keqiang, Çin'de mali denetimin, maliyenin sürdürülebilir gelişmesini hızlandırma ve hükümet yönetimini iyileştirmede önemli rol oynadığına dikkat çekti. Li Keqiang, Çin'in mali denetim kurumlarının kamu sermayesi, devlet varlığı ve liderlerin ekonomik sorumluluğuna yönelik denetimi güçlendirerek etkin çalıştığını, hükümet borçlarının genel olarak güvenli ve kontrol edilebilir çerçevede bulunduğunu kaydetti.

Li Keqiang, istikrarlı büyüme, yapısal dönüşüm ve reform arasında etkin eşgüdüm sağlanması halinde, bu yıl ekonomik ve toplumsal gelişmelerle ilgili hedeflerin gerçekleştirileceğine inandığını kaydetti. Aynı zamanda Li, gelişme yolundaki zorluklara karşı, reformun derinleştirilmesi gerektiğini belirtti. Li Keqiang, şunlara dikkat çekti:

"Çeşitli alanlarda reform derinleştirilmeli. Mali bütçenin şeffaflığı, kamusal masrafların azaltılması, finansal reform, faiz oranlarının piyasalaşması, küçük işletmelerin daha verimli ve düşük maliyetle kredi alması gibi önlemler hızlandırılmalı. Reform, halkın çıkarları doğrultusunda yapılmalı."