BM'de Suriye konulu acil oturum

BM İnsan Hakları Konseyi, Suriye'de kötüleşen insani durumu ve Kusayr'daki katliamları Türkiye, ABD ve Katar'ın çağrısı üzerine bugün yapılan acil oturumda ele almaya başladı.

BM'de Suriye konulu acil oturumBM İnsan Hakları Konseyi Başkanı Remigiusz Henczel'in yönettiği oturumda konuşan İnsan Hakları Konseyi Yüksek Komiseri Navi Pillay, Suriye'deki durumun sivilleri koruma konusunda çok büyük bir başarısızlığı ortaya koyduğunu söyledi.

Tarafların engellemeyen şiddet eylemleri dolayısıyla Suriye'de her gün çocukların, kadınların ve erkeklerin acı çektiğini ifade eden Pillay, ülkedeki şiddetin mezhepsel ayrımı körüklediğini ve tüm bölgeyi istikrarsızlaştırma eğilimi taşıdığını belirtti.

Pillay, hükümet güçlerinin ayrım gözetmeksizin ve orantısız biçimde bombardıman yaptığına, Kusayr dahil olmak üzere sivillerin ölümlerine ve yaralanmalarına neden olduğuna işaret ederek, ülkenin pekçok yerindeki katliamların toplu cezalandırma şeklinde olduğunu kaydetti.

Pillay, "Kusayr'da ve etrafında kapana kısılan sivillerin güvenliği konusunda çok endişeliyim. Yoğun biçimde yapılan bombardıman ve hükümet ile muhalifler arasındaki çatışmalar yüzlerce sivilin ölmesine ve yaralanmasına neden oldu" dedi.

Çatışan her iki tarafı da sivilleri şiddetten korumaya ve o bölgeden çıkmak isteyen sivillerin güvenli geçişini sağlamaya çağıran Pillay, daha fazla kan dökülmesinin ve acının engellenmesi için acil olarak harekete geçilmesi gerektiğini kaydetti.

BM İnsan Hakları Konseyi'nde yapılan acil toplantının uluslararası toplumun şu ana kadarki tutumunu gözden geçirmesi için bir fırsat oluşturduğunu dile getiren Pillay, "Çözüm politik olmalı, askeri olmamalı" diye konuştu.

Suriye'de ilan edilebilecek bir ateşkesin, Cenevre'de yapılması öngörülen konferans için de güven oluşturacağını ifade eden Pillay, "Silahların Suriye'ye gönderilmesi engellenmeli ve ulusal diyalog süreci şu andan itibaren başlamalı" şeklinde konuştu.

"Kararı tanımayacağız"

Toplantıda, söz alan Suriye delegesi de bugün Konsey'de çıkarılması planlanan kararın taraflı ve politik olacağını savunarak, kararın yapıcı değil, gerçeklerden uzak olacağını söyledi.

Toplantı yapılmasını isteyen Türkiye ve Katar'ın muhalifleri desteklediğini ifade eden delege, Suriye'nin, halkını terörizme karşı korumaya çalıştığını savundu. Delege, "Suriye bu kararı tanımayacak, çünkü sorumsuz ve ahlakdışı" dedi.

Toplantıda, ülkelerin ikişer dakikalık konuşmalarının ardından yapılacak görüşmelerle Suriye'deki insani durum konusunda bir kararın kabul edilmesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir