BIST yeni hikayesini arıyor

Not artışı sonrasında, dışarıda da havanın bozulması ile hikayesiz kalan BIST son 10 günün 7'sinde düştü.

BIST yeni hikayesini arıyor

Piyasalarda FED’in varlık alımlarının sınırlandırma planı ve Çin’de büyüme kaygılarına yükselen faizler eklenince dünya genelinde piyasaların düştüğü bir gün geride kalırken yeni günde de çekilmenin devam ettiği görüldü.

Dünya genelindeki düşüş hareketine Türkiye’den daha sert tepki geldi.  Barclays raporunda da yer alan parasal hareketten en çok etkilenecek olan sınıfın Türk varlıkları olduğunu belirtmesi sonrasında dün yüzde 3 üzerinde düşüş yaşandı.

2700 puanlık kayıp yaşayan BIST 100 endeksi 50 günlük ortalamaya geldi. 87.174 puandan günü tamamlayan BIST 100 son 10 günün 7’sinde düştü. Aşırı satım bölgelerine yaklaşan endeks not artışı sonrasında yeni hikayesini arıyor. Endeksin üç günlük kaybı yüzde 4.27’yi buldu.

Bankacılık endeksi 198 bin puandan 178 bin puana gerilerek, düzeltme sınırına geldi. Bankacılık sektörün dair düzenleme beklentisi ve tüketici koruma kanunu içinde yine bankaların karlarını etkileyecek noktaların olması ile içeride düşüşün daha yüksek olmasında etkili oldu.

ABD’de güçlü tüketici güven endeksi verisinin ardından piyasanın yeniden FED’in desteklerini azaltma olasılığına odaklanmasıyla TL hem dolar karşısında hem sepet bazında sert değer kaybederek Ocak 2012’den beri en yüksek seviye olan 2.14’ü test etti. Dolar TL ise 1.87 seviyesini aştı. Yeni günde 1.18610 seviyesi dolar TL'de gözlenirken sepet kur ise 2.3157 seviyesine geldi.

Faizin yükseliş de BIST’te değer kaybında önemli faktörler içinde. ABD’de önceki gün 10 yıllık hazine tahvili faizinde yaşanan yüzde 1.5’luk yükselişin ardından dün Türkiye’de de gösterge-bono faizi yükselerek, yüzde 5.61 seviyelerine kadar çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir