Bakan Canikli: "Gümrük kapıları modernize edilecek"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, gümrük kapılarının modernize edilerek, 4-5 ayrı peronda gerçekleştirilen işlemlerin tek perona düşürüleceğini açıkladı.

bakan canikli: gumruk kapilari degisiyorYenibosna'daki Dış Ticaret Kompleksi'nde yapılan Türkiye İhracatçılar Meclisi Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda konuşan Bakan Canikli,

ihracatçıların önündeki tüm engellerin kaldırılması ve her türlü kolaylığın hayata geçirilmesini görev telaki ettiklerini söyledi.

AK Parti hükümetlerinin görevi devraldığı 2002 yılında 1 dakikada tamamlanan ihracat işlemlerinin oranının yüzde 3 iken, 2008'de bu oranın yüzde 49'a, 2014'te de yüzde 66'ya yükseldiğini vurgulayan Canikli, bu oranı daha da artıracaklarını dile getirdi.

İhracat işlemlerinin tamamlanma sürelerinde de önemli düşüşlerin yaşandığına dikkat çeken Canikli, “2002 yılında ihracat işlemlerinin tamamlanma süresi 10 saatin üzerindeyken, bugün ilk 10 ayda ortalama olarak 2 saat 39 dakikaya düşmüştür" dedi.

GÜMRÜK KAPILARINDA MODERNİZASYON ÇALIŞMASI

İşlem sürelerindeki düşüşün devam edeceğini belirten Canikli, bunu sağlamak için tüm gümrük kapılarında yeniden modernize çalışmalarına başladıklarını söyledi. Canikli, “Tüm gümrük kapılarımız 2003'ten itibaren modernize edilmişti. Ancak bu dinamik bir süreç. 'Yaptık' deyip kenara çekilemezdik. Yeni gelişmelerin adapte edilmesi gereken bir süreç. Başta Sarp Sınır Kapısı, Kapıkule ve Habur olmak üzere bütün sınır kapılarımızda iş akışını yeniden gözden geçiriyoruz" diye konuştu.

Sınır kapılarındaki değişikliklerin amacını, işlemlerin hızlandırılması ve verilen hizmetin kalitesinin yükseltilmesi olarak açıklayan Canikli, “Mesela şu an birçok gümrükte 3-4 peronda durarak işlemler yapılıyor. Bunu teke düşüreceğiz. Yani araç tek bir perona yanaşacak; tüm işlemler, tartı işlemleri dahil, pasaport işlemleri, tescil, muayene kontrol, hepsi orada yapılacak. Sadece X-Ray'e yönlendirilecekse, ekstra o işlem yapılacak. Onun dışında hepsi tek durakta, tek peronda sonuçlandırılacak" dedi.

"KUYRUK OLMAYACAK"

Bu işlemlerden dördünün Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nı ilgilendirdiğini anlatan Nurettin Canikli, sadece pasaport işleminin İçişleri Bakanlığı'nda olduğunu belirtti. Bu konuda İçişleri Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini anlatan Bakan Canikli, olumlu sonuç almaları durumunda peron sayısının teke düşeceğini, bir mutabakatın oluşmaması durumunda ise pasaport işlemleri ayrı olmak üzere 2 peronun olacağını söyledi.

İlk olarak Sarp Sınır Kapısı'nın proje ihalesini yaptıklarını belirten Canikli, amaca uygun olarak sınır kapısı inşaatının tamamen değiştirileceğini, 4-5 ay içinde de tamamlanacağını açıkladı.

Kapıkule Sınır Kapısı'nın projesini başlattıklarını söyleyen Canikli, “Kısa hedefimiz, önümüzdeki yaz aylarından itibaren gümrüklerde bizden kaynaklanan, yani Türkiye'den kaynaklanan nedenlerle hiçbir şekilde kuyruk oluşmayacak" diye konuştu.

ÜÇÜNCÜ GÜMRÜK KAPISI

Bulgaristan ile üçüncü Gümrük Kapısı açılmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiği bilgisini veren Canikli, nihai hedeflerinin TIR dahil diğer tüm araçların kullanacağı ve kuyruğa yol açmayacak bir sistemin getirilmesi olduğunu söyledi.

Gümrük işlemlerinde kalitenin yanı sıra güvenli işlemlerin gerçekleştirilmesine de vurgu yapan Bakan Canikli, bu amaca yönelik bir çalışma başlattıklarını bildirdi.

"İHRACATLARDA TAM FOTOĞRAFI GÖRMEMİZ LAZIM"

Mersin Limanı'nda, dahile işleme rejimi çerçevesinde yapılan ihracatlardan, 6 gün sınırlı süreyle, ürünlerden numune aldıklarını anlatan Canikli, “Numune alınması için bazı malların açılması gerekiyordu. Bu biraz rahatsızlık yarattı. Ancak bu tür ihracatlarda tam fotoğrafı görmemiz için dahile işleme rejimi çerçevesinde ithal edilen mal ile ihraç edilen malda kullanılan o ürün arasında ne kadar fark var ya da fark var mı yok mu, onu tespit etmemiz gerekiyordu. Fotoğraf çekmek bu" şeklinde konuştu.

Bu işlemi yapmadıkları takdirde en çok zararı bu işi layıkıyla yapan ihracatçının göreceğini belirten Canikli, “Haksız rekabet oluşturması açısından büyük bir problem. Siz üretip, fiyatını neyse ihraç ediyorsunuz. Ama yanlış yapan varsa, o ne yapıyor? Alıyor, getiriyor, başka mal kullanıyor. İçeride bunu yüksek fiyata satıyor. Ciddi anlamda haksız rekabet oluşuyor" dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir