Avrupa Birliği'nde kurtarma tartışması

AB üyesi ülkelerin maliye bakanları, kriz dönemlerinde batık duruma düşen bankaları kurtarma yöntemi üzerinde bir uzlaşma sağlayamadı. Euro Bölgesi içindeki ve dışındaki ülkeler arasındaki tartışma, liderler zirvesine taşınıyor.

Avrupa Birliği'nde kurtarma tartışması

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin maliye bakanları, olası krizlerde sorunlu bankaların nasıl kurtarılacağı konusunda görüş birliği sağlayamıyor.

Cumartesi günü başlayıp 20 saat devam eden görüşmeler, bankaları kurtarma maliyetinin tasarruf sahiplerine yansıtılıp yansıtılmaması konusunda kilitlendi.

Konunun, Çarşamba günü yapılacak AB liderler zirvesinde ele alınması bekleniyor.

Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici, Lüksemburg'da Cumartesi günü yapılan görüşmelerin ardından, "Bir anlaşmaya varacağımızdan şüphem yok" diye konuştu.

KIBRIS ÖRNEĞİ

Görüşmelerde, Kıbrıs için uygulanan kurtarma yönteminin bir şablon olarak kabul edilip edilmeyeceği ele alınıyor.

İngiltere gibi bazı ülkeler, kayıpların bankaların alacaklılara yansıtılıp yansıtılmaması kararının tek tek ülkelere bırakılmasını savunuyor.

İrlanda Maliye Bakanı Michael Noonan, esas olarak Euro Bölgesi içinde olanlar ve olmayanlar arasında bir tartışma yaşandığını aktardı.

İngiltere, 27 üyeli AB içinde Euro Bölgesi'ne katılmayan 10 ülkeden biri.

Dünya genelinde 2008'de başlayan mali kriz sırasında Kıbrıs, İspanya ve İrlanda'da bankaları kurtarma yükü kamunun üzerine yıkılmıştı.

Euro Bölgesi ülkelerin çoğunluğu ihtiyaç duydukları krediyi kendi bankalarından sağladığı için bu tür kurtarma şart görülüyor.

Kıbrıs örneğinde ise kurtarma maliyetini üstlenen devlet, ek vergi ile bu maliyetin bir kısmını 100 bin euro üzerinde mevduata sahip olanlara yansıttı.

Ancak bu yapılırken, 100 bin euro altındaki mevduatlara da yüksek miktarda ek vergi uygulanacağı haberleri piyasalarda panik yaratmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir