Avrupa başkentlerinde hükumetlerin aldığı kesinti önlemlerine ve işsizliğe tepki gösteren vatandaşlar protesto gösterileri düzenledi.
Almanya’nın finans merkezi Frankfurt’ta anti kapitalistlerin dün başlattığı protesto gösterisi bugün de devam etti.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) oluşan Troyka’yı hedef alan yaklaşık 7000 kişi ‘IMF Yunanistandan çık’, ‘Savaşma Seviş’ yazılı pankartlar taşıdı.
Eylemcilerin dün girişini kapatmaya çalıştıkları bankaların yakınına yürümesine izin verilmemesi üzerine kısa süreli arbede yaşandı. Sis bombası, taş ve şişeler fırlatan gruba polis biber gazıyla müdahele etti.
Blockupy Haraketi’ne katılanlar Troyka’nın ve özellikle Avrupa Merkez Bankası’nın ekonomik krize önlem amaçlı dayattığı kemer sıkma politikalarına tepkili.
Protestoya destek verenlerden Sol Parti’nin (DL) başkanı Katja Kipping öfkelerini şu sözlerle ifade etti:
‘‘Avrupa Merkez Bankası’nı protesto ediyoruz. Çünkü Avrupa’daki krizin kalbi burada atıyor. Troyka, Angela Merkel ve ekibinin bizi, krizden çıkmak için giderlerinizi kesmeniz gerekiyor gibi şeylere inandırmaya çalışmasını doğru bulmuyoruz. Sosyal alanlarda gelir ve gider kesintisinin krizi derinleştireceğine inanıyoruz. Bu yüzden bu krizin sorumlusu bankalara karşı duruyoruz.’‘
Benzer gösterilerin diğer Avrupa ülkelerinde de düzenleneceği duyuruldu.
Göstericiler ayrıca IMF, Dünya Bankası başta olmak üzere uluslararası kreditörleri de protesto etti.
Yunanistan’la birlikte İspanya Avrupa’da en fazla işsizlik oranına sahip.
İspanya başbakanı gelecek hafta açıklanacak işsizlik rakamlarında düşüş beklediğini söyledi.
“İnsanların kirasını ödeyemedikleri evlerinden atılıyor. Avrupa’da en yüksek işsizlik oranına sahibiz. Hükumet istihdamı teşvik etmek yerine, aldığı önlemlerle işten çıkarmaları kolaylaştırıyor.”
Protestoların olduğu komşu ülke Portekiz’de de kızgın göstericiler merkez bankası, IMF, troyka ve Avrupa Komisyonu’na tepki gösterdi.
Portekiz hükümeti, aldığı kurtarma paketinin şartlarını yerine getirmek için vergileri yükseltmiş kamu harcamalarını da kısmıştı.
“Hükumetin görevini bırakmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanı suçlu. Hükümet görevlileri işlerini yapmıyor. Bizim cebimizdeki paraları alıyorlar. Bu hükumet halkını üzüyor.”
Bu arada OECD, resesyona giren Portekiz’in bütçe açığına ilişkin hedeflerini tutturmasının zor olduğunu açıkladı.