Altın fiyatlarında yeni senaryolar

Şüphesiz Ocak ayının en çok kazandıran enstrumanları arasında yer alan gram altında yeni alım yerlerinin neresi olacağı merak konusu durumuna geldi.

TL tarafında görülen zayıflamanın da oldukça etkili olduğu altın fiyatlarında, beklentiler dahilinde FITCH’in not indirimi sonrası gelen gevşeme hem kurun bir nebze rahatlamasına hem de Gram altın fiyatlarının geri çekilmesine neden oldu. Geri çekilmeler ise devam edecek mi ?

ONS ALTINDA 1180 SEVİYESİ ÖNEMLİ

Şüphesiz Trump’ın icraatleri bir miktar Dolar endeksini zayıflattı. Ancak Dolar’da son sözü söyleyecek mutlaka FED olacak. Bu nedenle Çarşamba günü takip edeceğimiz FED toplantısı, Dolar endeksi ve ABD tahvil faizlerinin seyrini görebilmek adına önemli. Cuma günü de 2017’nin ilk tarım dışı istihdam raporu açıklanacak. Bu nedenle ons altın tarafında oldukça hareketli geçecek bir hafta görebiliriz. FED’in güvercin kalma ihtimalini ise yüksek buluyorum. Çünkü Trump’ın vaatlerinin hali hazırda uygulandığını görüyoruz ancak ekonomiye olan yansımaları konusunda henüz net bir kıpırdanma görebilecek bir veri seti ortada yok. Bunları zamanla göreceğiz. Bu nedenle FED’in aceleci davranacağını düşünmüyorum. Bu durumda Dolar endeksi bir miktar daha zayıflama gösterip, düzeltmesine devam edebilir. Ya da en azından stabil kalmaya devam edebilir. Tarım dışı istihdam rakamlarını daha önemli buluyorum. Çünkü Ocak ayı rakamlarını alacağımız veride hem 2017’de de istihdam konusunda ABD ekonomisi destek alacak mı bunu göreceğiz hem de Trump’ın bildiğimiz üzere istihdam konusunda büyük planları var,  ancak atıl kapasitenin kalıp kalmadığı ve yeni iş alanlarını beklendiği ölçüde yaratabilecek mi bunu göreceğiz. Ancak bu göstergelerin bir süre daha izlenmeden bir aksiyon görme ihtimalimiz söz konusu değil.

Ons altın tarafında ise, 1180 desteğinin kritik olmaya devam edeceğini, yükselişlerde 1200-1210 bölgesi aşılmadan da yeni alıcıların piyasaya girmeye iştahlı olmayacağını söyleyebilirim. Diğer yandan İngiltere ve Japonya faiz kararlarını da takip edeceğimiz kritik bir hafta ancak bu bankaların bir süre daha bekle-gör politikalarına devam etme ihtimali yüksek görünüyor. 1218-1220 yakın vade ile geri dönüşün geldiği bölge aşılırsa yeni ve daha hacimli alımların gelme ihtimali söz konusu olabilir.

DOLAR ENDEKSİNDE 100.70-99.50 BANDINDA SIKIŞTIK

Dolar endeksinde 100.70-99.50 arasında seyir söz konusu. Dolar endeksi 100.70 bölgesini aşamadığı takdirde çok da güçlü bir seyir izlenmeyebilir. Bu nedenle Tarım dışı ve ücretlerdeki performansın kritik önemde olduğunu söylemek mümkün. TDİ verisinin sürpriz olumsuz bir sonuç vermeyeceğini, piyasaların ücretlerdeki seyre odaklanacağını söyleyebiliriz. Kararsız bir seyir izleyen ücretler verisinin istikrarı daha cesaretli bir FED’i gündeme getirecektir.

Gram altın tarafında ise dengeli seyrin bir süre daha korunacağını, olası bir geri çekilme ile birlikte 145-138 lira arasında bir hareket ile alım fırsatları vereceğini söylemek mümkün. Dolar kurunda henüz iyimser senaryolar için erken olduğunu, yükseliş hareketinin korunma ihtimalinin özellikle Mart ayında belirginleşeceğini söyleyebiliriz. Uzun vadede gram altında 158 lira görülebilir.