2016 yılında milli seferberlik ilan edilecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu 2023 hedefleri için ekonomik anlamda önümüzdeki yılın milli seferberlik yılı ilan edileceğini söyledi.

2016 yilinda milli seferberlik ilan edilecekBaşbakan Davutoğlu Ekonomi Bakanlığı Ticaret Müşavirleri Toplantısında konuştu.  Türkiye'yi yurtdışında temsil eden müşavirlere memuur zihniyetinden kurtulmaları gerektiğini söyleyen Davutoğlu, ofiste zaman geçirmeyip sahaya inerek araştırmalar yapmaları ve edindikleri bilgiler doğrultusunda hem Ankara'yı hem Türk girişmcileri yönlendirmeleri yönünde çağrıda bulundu. Ekonomi konusunda önümüzdeki yılın milli seferberlik yılı olarak ilan edilmesi gerektiğini de söyleyen Davutoğlu, ancak böyle 2023 hedeflerine ulaşılabileceğini aktardı.

G20'Yİ İYİ KULLANIN

G20'nin başkanlığını üstlenmiş bir ülkenin ticaret müşavirleri olarak bunun kullanılması gerektiğini dile getiren Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; '' Sizler küresel ekonomik değişimleri yakından takip ederek Ankara'ya bildirmelisiniz. Ayrıca özel sektör ile de işbirliği içerisinde olmalısınız. Çünkü sizler hem yurtta hem de yurtdışında Türk iş dünyasını temsil ediyorsunuz. O yüzden bulunduğunuz ülkelerden Türk girişimcilerin daha fazla pay almasını sağlamalısınız.'' dedi.

MEMUR ZİHNİYETİNDEN KURTULUN

Ticaret Müşavirlerine bulundukları ülkelerde oturmamaları gerektiğini ve memur zihniyetinden sıyrılmaları yönünde çağrıda bulunan Davutoğlu, ''Ofisinde 5 saatini geçiren ticaret müşaviri işini tam yapmıyor demektir. Alanda olacaksınız, temasda olacaksınız. Sizden beklentimiz belli saatler içerisinde masa başında rapor yazmak değil. Sizler Ankara'yı bulunduğunuz yerden yönlendirecek kişilersiniz. Bunun için bulunduğunuz yeri iyi tanımalısınız. Bize mazeretle gelmeyeceksiniz. 24 saat yetmiyorsa 25. saati oluşturacaksınız. 7 gün yetmiyor ise 8. günü bulacaksınız.'' dedi.

KRİZ SONRASINA HAZIRLIK YAPMALIYIZ

Avrupa Birliği'nde Ticaret Müşavirliği yapanların çok dikkatli olması gerektiğini de söyleyen Davutoğlu, ''Avrupa'daki kriz sonrasına kendimizi hazırlamalıyız. Avrupa Birliği'nin bulunduğu krizden çıktıktan sonra AB'deki ticaret için planlar yapmalıyız. Biz Avrupa Birliği içerisinde rekabette olan bir ülkeyiz. Böyle bir durumda o ülkelerle ilişkilerin nasıl şekilleneceğini şimdiden sizler planlayıp bizimle paylaşmanız gerekiyor. Avrupa pazarında artık ciddi etki gösteren alanlarımız var.'' diye konuştu.

YENİ MEKANİZMALAR GELİŞTİRDİK

Komşu ülkelerle yeni mekanizmaların geliştirildiğini ve bu mekanizmalar ile ilşkiler geliştirilirken bütüncül bir gelişimin olması gerektiğinin de altını çizen Davutoğlu ''Bütün komşu ülkelerimiz ile acaba ekonomimiz nasıl entegre olur? bunu planlamalıyız.'' dedi.

İLİŞKİLERİ DERİNLEŞTİRMELİYİZ

Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi içerisine girmesi için ilişkilerini derinleştirmesi gerektiğine de vurgu yapan Davutoğlu, ''Ekonomik sınırları genişletmeliyiz.'' diye konuştu.

21. YÜZYIL AFRİKA YILI OLACAK!

Afrika'nın önemi gittikçe artacağını ve 21 Yüzyılın ikinci yarısının Afrika yılı olacağını da söyleyen Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü;

''O yüzden oralardaki ilişkilerimizi kuvvetlendirmemiz gerekiyor. Dünyanın belli yerinde olmak bir anlam ifade etmiyor artık. Dünyanın her yerinde olmamız lazım. Kentsel dönüşüm Afrika'da önümüzdeki günlerde daha fazla gündeme gelecek. Yeraltı kaynakları bir diğer önemli alan.''

MESAFELERE BAKARAK UMUDUNUZU YİTİRMEYİN

Latin Amerika'daki ticaret müşavirlerine, ''Sakın ola mesafelerin uzak olduğunu göz önüne alarak umudunuzu şevkinizi yitirmeyin.Ticaretlerinizi ertelemeyin.'' şeklinde seslenen Davutoğlu, ''Bakın THY'nin en fazla uçtuğu alanlar için de Amerika kıtası var. Açılabildiğimiz kadar açılacağız ve yeni başarılar elde edeceğiz.'' dedi.

EN FAZLA AÇIK VERDİĞİMİZ BÖLGE

Asya-Pasifik bölgesinin Türkiye'nin en fazla ticaret açığı verdiği bölge olduğuna da dikkat çeken Davutoğlu, ''O yüzden sizlerden bu ülkelerde alanlara inerek en geniş çaplı ekonomik gelişmelerin nasıl yapılacağına dair hem devletimizi hem de özel sektörü motive edecek tespitler bekliyoruz.'' diye aktardı.

AMERİKA'YA YENİ MEKANİZMA GELİYOR

Dünyanın en büyük piyasasının Amerika Birleşik Devletleri olduğunu ve Türkiye'nin bu piyasa ile ekonomik ilişkilerinin hala istenilen düzeyde olmadığına da değinen Davutoğlu,  bu bölgeye yönelik yeni bir mekanizmanın geliştirileceğini söyledi.

MİLLİ SEFERBERLİK YILI İLAN ETMELİYİZ

Konuşmasının sonuna doğru dünya nüfusunun 4/1'ne sahip Çin'in her yerinde olunması gerektiğine de vurgu yapan Davutoğlu, ''THY'ye mümkün olan en fazla hatta uçmaları yönünde tavsiyelerde bulunuyoruz. Yeni bir örgütlenme şeması gerçekleştirmemiz lazım. Ekonomi konusunda önümüzdeki yılı milli seferberlik yılı olarak ilan etmemiz gerekiyor.  Biz tüm bunları gerçekleştirirsek 2023 hedeflerine çok rahat ulaşırız.'' dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir