2014 portföy dağılımı nasıl olmalı?

Merrill Lynch'nin yapmış olduğu son çalışmasına göre, para yöneticileri en çok hisse senetleri için boğa tarafında duruyorlar.

2014 portfoy dagilimi nasil olmali?Tüm dünyada para yönetimi ile ilgili bugüne dek belki de en güvenilir araştırmaları yapmış olan Merrill Lynch'nin son çalışmasına göre, büyük para sahipleri hisse senetleri piyasalarının 2014'de yükselmeye devam edeceğine, bunun ABD dolarını güçlendireceğine ve tahvillerin, emtiaların ve altının düşüşünü sürdüreceğine dair kumar oynuyorlar.

Rapora göre, bu varlık yöneticilerinin yaklaşık olarak yüzde 54'ü portföylerinde, bu yılki büyük performansının ardından aynı şekilde çıkışını sürdürmesini bekledikleri hisse senetlerine ağırlık veriyorlar.
Bununla birlikte, bu sene, tahvilleri daha cazip hale getiren tahvil fiyatlarındaki keskin düşüşüne ve faizlerdeki artışa rağmen yüzde 34 oranında tahvillere daha az ağırlık verilmeye devam ediyor. Burada en ağır basan kaygı ise, global ekonomik toparlanmanın devam etmesinin ve merkez bankalarının teşvikleri geri çağırmasının ileride faiz oranlarını daha da arttırması ve tahvil fiyatlarının düşmesi olarak karşımıza çıkıyor.
Portföylerdeki, 2006'dan bu yana olan en ayı görünümün sergilendiği emtialar için ise yüzde 31 oranında düşük ağırlık veriliyor.
Para yöneticileri aynı zamanda, bu sene fiyatlarında keskin düşüş gerçekleşen altın için de ayı piyasası tutumda devam ediyorlar. Öyle ki altın fiyatlarındaki bu düşüşün de değerli metali daha cazip hale getirmesi gerekirdi.
Bunun tersine onlar ABD dolarının şu anda az değerlendiğini ve ülke kurunda artış yaşanacağını düşünüyorlar.
Araştırma ilginç bir noktaya daha dikkat çekiyor. Para yöneticileri büyük ölçüde teknoloji kağıtları için boğa tarafında duruyorlar.