BM ve Dünya Bankası 2030 yılına kadar dünyadaki herkesin elektriğe kavuşmasını hedefliyor. Peki, bu ne kadar gerçekçi bir hedef?
Dünya Bankası ve BM oldukça zorlu bir hedef belirledi: Dünya üzerindeki her insan elektriğe kavuşmalı ve dünya genelinde yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği iki kat artırılmalı. Hem de 2030 yılına kadar. Ancak Dünya Bankası'nın Viyana'da açıklanan son raporuna göre, durum böyle devam ederse, bu hedefe ulaşılması olanaksız.
Gerçi dünya üzerinde son 20 yılda elektrifikasyon alanında önemli adımlar atıldı. Örneğin 1 milyar 700 milyon insan ilk kez elektriğe kavuştu. Ancak diğer yandan dünya nüfusu 1 milyar 600 milyon arttı. Dünya Bankası'na göre bu nedenle elektrik hatlarının döşenmesine hız verilmeli ki, 2030 yılında bu hedefe ulaşılsın.
Berlin'deki Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü'nden Claudia Kemfert'e göre ilk aşamada, bu hedefin nasıl hayata geçirilebileceğinin görülmesi için bilgi toplanması gerekiyor. Kemfert bu nedenle Dünya Bankası'nın raporunu önemli buluyor.
Dünya Bankası'nın raporuna göre Nijerya ve Afganistan'da halkın yarısı elektrikten yoksun. Geçen yıllarda ülke genelinde elektrik şebekesi ciddi oranda genişletilmesine rağmen, Hindistan'da da 300 milyondan fazla insan elektriksiz bir hayat sürüyor.
ÇÖZÜM BASİT
Dünya Bankası bu insanların nasıl elektriğe kavuşacağı ya da elektriğin mümkün olduğunca çevre dostu kaynaklardan elde edilmesi konusunda ise çok fazla yorum yapmıyor. Merkezi Graz'da olan Wegener İklim ve Küresel Değişim Merkezi yetkilisi Stefan Schleicher'e göre elektrikten yoksun, Nijerya, Afganistan ya da Hindistan gibi ülkelerde elektrik tedariki konusunda çözüm basit:
"Bu ülkeler için en ideal çözüm elektrik tedarikinin merkezî olmaktan çıkarılması. Özellikle kırsal kesimde şebeke inşa edilmesi tamamen anlamsız."
Schleicher bu ülkelerde sabit hat telefonların adeta atlandığını, bunun yerine doğrudan cep telefonlarının kullanılmaya başlandığını hatırlatıyor. Schleicher bu durumun elektrik alanında da mümkün olduğu görüşünde.
Enerji uzmanı Claudia Kemfert de bu görüşü destekliyor. Kemfert "Kırsal bölgelerde merkezî olmayan birimlerin hizmet vermesi önemli. Eski dizel jeneratörlerin yerine yeni tekniğin kullanıldığı, sürdürülebilir biyoyakıt ve yenilenebilir enerji kullanılırsa, çok şey kazanılmış olur" şeklinde konuşuyor. Kemfert bu değişikliğin ardından elektrik hatlarına kafa yorulabileceğini söylüyor.
SOMUT HEDEFLER BELİRLENMELİ
Dünya Bankası'nın verilerine göre dünya genelinde şu sıralar yenilenebilir enerjinin, toplam enerji tedariki içindeki payı yüzde 18. 2030 yılına kadar bu oranın yüzde 36'ya çıkarılması hedefleniyor. Ancak Wegener İklim ve Küresel Değişim Merkezi'ndan uzman Stefan Schleicher'e göre bu alanda somut hedefler belirlenmeli:
"Hedefler, izlenecek planlar ve yol haritası ile bağlantılı olmak zorunda. Dünya Bankası'nın raporunda bu konuda çok fazla ayrıntı yok."
Berlin'deki Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü'nden Claudia Kemfert ise Dünya Bankası'nın raporu hakkında şunları söylüyor:
"Rapor fosil yakıtlardan enerji elde edilmesinin hala büyük oranda sübvanse edildiğini gösteriyor. Rapor bu alanda yenilenebilir enerjiye doğru değişikliğe gidilmesini öngörüyor. Ancak şu ana kadar bu yönde fazla adım atılmadı.”