Peynir ve zeytinde ‘tuz’a müdahale

Hükümetin gündeminde ekmekten sonra peynir ve zeytindeki tuz miktarı var. Peynir ve zeytindeki tuzu azaltmak için tebliğ değiştirecek olan Gıda Bakanlığı, ürünlerin kalitesini bozmadan maksimum tuz miktarını düşürmek için düğmeye bastı.

Peynir ve zeytinde ‘tuz’a müdahale

Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre Sağlık Bakanlığı’nın tuzla ilgili çalışmalarına destek veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; peynir ve zeytinle ilgili düğmeye bastı. Bakanlığın gündeminde peynir ve zeytindeki tuz miktarı var. Peynir ve zeytindeki tuzu azaltmak için tebliğ değiştirecek olan Gıda Bakanlığı, “Peynir ve zeytinde kullanılacak maksimum tuz miktarını azaltacağız. Bunu yaparken ürünün korunması için gerekli koşullardan taviz vermek istemiyoruz. Kısa sürede bu düzenleme kesinleşecek” diye konuştu. Şu anda tebliğle ilgili olarak sektörle görüşmeler sürdürülüyor.

TÜKETMEKTEN KAÇINIYORUZ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri; peynir ve zeytindeki tuzluluk miktarını azaltmanın; iki ürünün de kalitesini bozmayacak bir yapıda olması gerektiğini belirtiyor. Bu nedenle şu anda sektörden de gelen görüşler doğrultusunda, tuz miktarlarında yapılabilecek maksimum azaltma üzerinde duruluyor. Bilgi veren bakanlık yetkilileri de, “Bizim dahi yemekten kaçındığımız tuzlu peynir ve zeytinler var. Ancak peynirdeki tuzu azaltmak, asitlik ve acılıkta artışa neden olabilir, peynirin sertliğini engelleyebilir veya fermantasyonda sıkıntılar oluşturabilir. Hassas bir düzenleme olması gerekir ki, peynirin kalitesinde bir sıkıntı olmasın” bilgisini verdi. Şu anda beyaz peynir yapımında yüzde 14-18 düzeyinde salamura (tuzlu su) kullanılıyor. Peynirin sertliğine göre de, salamurada bekletme süresi değişiyor. Salamuranın tuz oranı da her gün değiştiriliyor.

ÖNCE EKMEKTE AZALDI

GIDA Bakanlığı, 1 Temmuz’da yürürlüğe giren kararıyla da ekmekteki tuz miktarını azaltmıştı. Yeni ekmek tebliği çerçevesinde ekmeklik undaki kepek oranı yüzde 60 oranında artırılırken; tuz oranı ise yüzde 2’den yüzde 1,5’e indirilmiş ve ekmekteki 17 katkı maddesinin kullanılmasına da sınırlama getirilmişti. Peynir ve zeytinle ilgili düzenlemenin ardından; tuzla ilgili kısıtlamaların diğer gıda gruplarına da yaygınlaştırılacağı vurgulanıyor.

TUZLAR RENKLENECEK

TÜRKİYE’de daha önceden beyaz tuz üretimine izin verilirken, artık renkli tuz üretilebilecek. Tuz etiketlerinde, hangi kaynaktan üretildiği ve içerisinde yer alan arsenik, kurşun gibi ağır metal bulaşık oranları ile “Tuzu azaltın, sağlığınızı koruyun” ifadesi yer alacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliği Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, tuz yabancı madde içermeyecek, işlenmiş tuz rafine edilmeden veya yıkanmadan piyasaya sunulmayacak.

Tebliğ kapsamında kaynağına göre üretilen tuzlar birbirleriyle karıştırılarak piyasaya sunulamayacak, coğrafi işaretten doğan haklara aykırı olmamak koşuluyla bölgesel ve yöresel adlarla bilinen tuzlar bu adlarla üretilebilecek. Tebliğ kapsamındaki ürünler etiketi üzerinde tuzun kullanım amacına göre “sofra tuzu”,”sofrada öğütme tuzu”, “iri salamura tuzu” ve “gıda sanayi tuzu” olarak adlandırılacak. Tuzun elde edildiği kaynak “deniz tuzu veya deniz tuzundan üretilmiştir”, “kaya tuzu veya kaya tuzundan üretilmiştir”,”göl tuzu veya göl tuzundan üretilmiştir” ve “yeraltı kaynak tuzu veya yeraltı kaynak tuzundan üretilmiştir” şeklinde belirtilecek. Gıda işletmecileri tebliğin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde düzenlemeye uyum sağlayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir