Gaunt: "Türkiye'nin etkileneceğini düşünmüyorum"

İngiliz Ticaret Odası (BCCT) Başkanı Chris Gaunt, orta ve uzun vadeli bir yatırım bölgesi olarak Türkiye'nin İngiliz yatırımcılar için cazibesini koruduğunu belirterek, "Türkiye'ye olan sermaye akışının etkileneceğini düşünmüyorum" dedi.

gaunt: turkiye'nin etkilenecegini dusunmuyorum

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gaunt, İngiltere ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler konusunda iyimserliği koruduklarını belirterek, İngiltere için Türkiye'de, Türkiye içinse İngiltere'de ticari olarak yapılabilecek çok iş olduğunu anlattı.

Gaunt, "Türkiye binlerce yıldır ticaret yapan bir ülke ve bu bölgeyi Türkiye'den daha iyi anlayan bir ülke olamaz. Ortadoğu ve Türk cumhuriyetlerine baktığımızda çoğuyla dil sorunu yok, kültürler aynı, tarihler benzer; Türkiye bu ülkelere Avrupa'dan daha yakın" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bölgesinde büyük fırsatlara ev sahipliği yaptığını vurgulayan Gaunt, "Ayrıca Türkiye yukarı yönlü hareketini sürdürüyor. İç pazarı daralan İngiliz şirketleri için Türkiye'de çok büyük bir kapasite var. Türkiye, bölgenin en kuvvetli iş pozisyonuna sahip. Orta ve uzun vadeli bir yatırım bölgesi olarak Türkiye İngiliz yatırımcılar için cazibesini koruyor" diye konuştu.

Türkiye'de son dönemde yaşanan gelişmelere de değinen Gaunt, şunları kaydetti:

"İngiliz Ticaret Odası olarak Türkiye ekonomisinin sağlam temeller üzerine devam etmesini arzu ediyoruz. İngiliz ve Türk yatırımcılar arasında güven tesis etmeye gayret gösteriyoruz. Kısa vadede konuşmak gerekirse, önümüzdeki altı ayın oldukça kritik bir süreç olduğunu düşünüyorum. Önümüzde yerel seçimler var. Fakat yine de ticaret devam ediyor ve edecek. Türkiye'deki yatırım fırsatları po yabancı yatırımcılar tarafından dikkatle izleniyor. Orta ve uzun vadede yabancı yatırımcılardan Türkiye'ye olan sermaye akışının etkileneceğini düşünmüyorum. Gelişmekte olan ekonomisiyle hala cazibe merkezi olmayı sürdürmekte olduğunu söyleyebilirim."

BCCT'nin iki ülke arasında 125 yıldır ticari ve kültürel bir köprü görevi üstlendiğinin altını çizen Gaunt, Türkiye'nin, stratejik konumundan dolayı kendileri için önemli olduğunu ancak daha önemlisi Türkiye'de iş yapmak isteyenlerin, Türkiye'de ne olduğunu bilmek zorunda olduğunu dile getirdi.

"Bu sadece iş anlamına gelmiyor. Tarihi, kültürü, gelenekleri anlamalıyız. Ekosistemi çözümledikten sonra nereye odaklanacağımızı görürüz. İngiltere'nin ekonomik krizle ile birlikte 2008 yılından beri süren Türkiye iştahı artıyor, ekonomik vizyon pozitif yönde ilerliyor" diyen Chris Gaunt, İngiliz ekonomisinin büyümesinin Türk ihracatçı için fırsat olduğunu vurguladı.

Gaunt, "Eğer İngiliz ekonomisi büyümesini sürdürürse, bu Türk ihracatçıları için fırsat yaratacaktır. Biz öncelikli olarak İngiliz KOBİ'lerinin Türkiye'deki KOBİ'lerle işbirliği içinde büyümesini hedefliyoruz. İngiliz KOBİ'leri özellikle teknoloji ve katma değerli ürün alanında katkı sağlayabilir. Türkiye'de 250 bin civarında KOBİ var. Böyle bir potansiyel İngiliz KOBİ'leri için büyük fırsatlar sunuyor" dedi.

- "2015'te 13 milyar sterlin ticaret hacmi hedefimiz var"

Türkiye ve İngiltere arasındaki ticaret hacminin artırılmasına büyük önem verdiklerini belirten Gaunt, "Hedefimiz Türkiye'deki Büyük Britanya yatırımlarını ve Büyük Britanya'daki Türk yatırımlarını artırmak. 2014 yılında 11 milyar sterlin değerinde karşılıklı ticaret hacmini hedefliyoruz. 2015'te ise bu hacmi 13 milyara çıkarmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

- "Londra'da birçok finans kuruluşu İstanbul'da olmayı düşünüyor"

İngiltere'nin, Türkiye'de bankacılık ve finans yatırımlarıyla ilgilendiğini, Türkiye'nin, Avrupa'nın en hızlı gelişen ekonomisine sahip olduğunu kaydeden Gaunt, şöyle konuştu:

"Yatırımcılar için çok uygun yatırım alanları var. Üreticiler için düşük maliyetli iş gücü imkanları mevcut. İngiltere-Türkiye ilişkilerinin sıcak ve olumlu yansımalarının etkisiyle özellikle altyapı, teknoloji, sağlık, danışmanlık gibi gelişen sektörlerde Türkiye-İngiliz yatırımcılara cazip yatırım fırsatları da sunuyor."

Giderek uluslararası şirketlerin yönetim merkezleri için İstanbul'u tercih etmeye başladığına dikkati çeken BCCT Başkanı Gaunt, "İş yönetimine iyi imkanlar yarattığı için ulusal şirketlerin bölgesel merkezleri Türkiye'de... İngiltere özellikle İstanbul Finans Merkezi projesine oldukça destek veriyor. Londra'daki birçok finans kuruluşunun İstanbul'da olmayı düşündüğünü biliyorum" dedi.

İngiltere'nin, Türkiye'nin bankacılık ve finans sektörüne yatırım yapmakla son derece ilgili olduğu dile getiren Gaunt, sözlerini "Prensip olarak da İngiltere, İstanbul'un bölgesel bir finans merkezi olmasını desteklemektedir. Bu uzun vadeli bir hedef. Hali hazırda İngiliz Finans Enstitüsü ve bankalarımız Türkiye'de faaliyetlerini sürdürüyor" diye tamamladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir