Bu şirketler için risk artıyor

Türk lirası karşısında hızla yükselerek 1,95'i aşan doların bulunduğu seviyeler döviz açığı olan şirketler için büyük risk teşkil ediyor.

Bu şirketler için risk artıyor

Ay başında 1,87 seviyesinde seyreden Dolar/TL kuru hızlı bir yükseliş trendi içerisine girerek kısa sürede 1,95'i geçerek rekor tazeledi.

FED'in tahvil alımını azaltacağı beklentisiyle bir süredir güçlenen dolarda değer kazancı, geçtiğimiz hafta FED Başkanı Bernanke'nın tahvil alımlarının azaltımına ilişkin takvimi açıklamasıyla birlikte daha da hızlandı. Tüm para birimlerine karşı değer kazanan dolar, Merkez Bankası'nın müdahalelerine rağmen TL karşısında 1,95'i aştı.

Dolar kurundaki hızlı yükselişin en fazla döviz cinsinden borçlanan şirketleri olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle döviz açığı bulunan şirketleri zor günlerin beklediğini dile getiriyorlar.

KURDA AÇIK POZİSYONDA OLAN ŞİRKETLERİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Destek FX Araştırma ve Eğitim Direktörü Erdoğan Turan,  kurda açık pozisyonda olan şirketleri zor ve sıkıntılı günler beklediğini belirtti. Kurda aşağı yönlü hareket beklemenin çok doğru olmadığını kaydeden Turan, yukarı yönlü ucu açık, aşağı yönlü limitli bir hareket beklediğini söyledi.

ŞİRKETLERİN VADELİ PİYASALARDA KENDİLERİNİ KORUMASI KAÇINILMAZ HALE GELDİ

Piramit Menkul Değerler Araştırma Müdürü Belgin Maviş, döviz poziyonuna sahip olan tüm şirketlerin kurdaki artıştan etkileneceğini söyledi.

Perakende sektöründen enerjiye, holding sektöründen gayrimenkul sektörüne kadar tüm sektörleri etkileyeceğini bildiren Maviş, hammadde teminini yurtdışından yapan, enerjiyi yurtdışından satın alan ithalat ihracat ağırlıklı çalışan firmaları etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

Döviz açığı olan ve kuru sabitlememiş şirketlerin bilançolarında zarar yazacaklarına dikkat çeken Maviş, şirketlerin agresif kriz ortamlarında hareket etme kabiliyeti ne kadar hızlı olursa olsun yenik düşebileceklerini söyledi.

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın ''Her şeyi merkez bankalarından beklemeyin'' sözlerini hatırlatan Maviş, merkez bankasının drekt veya inderkt müdahalelerini beklemek yerine vadeli piyasalarda hedge ederek şirketlerin kendilerini koruyabileceklerini dile getirdi.

Şirketlerin bundan sonra vadeli piyasalarda bu tip olası artçı şoklara karşı kendilerini hedge etmelerinin önem arz etmeye başladığını vurgulayan Maviş, ''Bir yatırım aracı olarak değil şirketlerin sermayesini koruyabilmeleri için vadeli tarafta bu tip bu tür pozisyonlara karşı hedging yapmalarında fayda var'' diye konuştu.

DÖVİZ AÇIĞI OLAN ŞİRKETLERİN BAŞINDA KOÇ HOLDİNG GELİYOR

Şirketlerin ilk 3 aylık bilançolarına göre, döviz açığı bulunan şirketlerin başında 6 milyar 446 milyon TL ile Koç Holding geliyor. Tüpraş 5 milyar 849 milyon 744 bin, Türk Telekom 5 milyar 411 milyon 592 bin, Türk Hava Yolları 3 milyar 86 milyon 922 bin 374, Anadolu Efes 2 milyar 310 milyon 160 bin TL, Migros 2 milyar 25 milyon 631 bin, Akenerji 1 milyar 492 milyon 522 bin 742, Vestel 1 milyar 398 milyon 533 bin, Garanti Factoring 1 milyar 191 milyon, Coca-Cola İçecek 1 milyar 111 milyon 343 bin, Ford Otosan 1 milyar 84 milyon 632 bin 468, Aksa Enerji de 1 milyar 80 milyon 602 bin 169 TL döviz açığı bulunuyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *