28 Şubat'ın 17. yılında gelinen nokta

"Postmodern darbe" olarak da adlandıran 28 Şubat sürecine ilişkin 103 sanık hakkında açılan dava, TMK'nın 10. maddesiyle görevli mahkemeleri kaldıran kanunun kabulü halinde bir başka ağır ceza mahkemesine devredilecek.

28 subat'in 17. yilinda

Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli mahkemeleri kaldıran kanunun kabulü halinde 103 sanık hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan açılan dava, Ankara'daki bir başka ağır ceza mahkemesine devredilecek.

"Postmodern darbe" olarak da adlandıran ve yarın 17. yılı olan "28 Şubat" sürecine ilişkin soruşturma, Ankara Barosuna kayıtlı avukat Yunus Akyol'un Nisan 2011'de bulunduğu suç duyurusuyla başlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verilen şikayet dilekçesinde, 1995 genel seçimlerinde birinci olan Refah Partisi ile ikinci olan Doğru Yol Partisinin (DYP) koalisyonuyla kurulan 54. Hükümetin, "28 Şubat 1997'de yapılan darbeyle görevden uzaklaştırıldığı" savunularak, bunun Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 312. Maddesinde düzenlenen "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırma ve görevlerini engelleme" suçunu oluşturduğu iddia edildi.

Dilekçede, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve kuvvet komutanlarının da arasında bulunduğu kişiler hakkında soruşturma açılması talep edildi.

Daha sonra, Türkiye'deki değişik cumhuriyet başsavcılıklarına bulunulan suç duyuruları da Ankara'daki soruşturmaya dahil edildi. Suç duyurusunda bulunanlar arasında, Fazilet Partisinden 1999'da milletvekili seçilen ancak TBMM'de yemin ettirilmeyen Merve Kavakçı da yer aldı.

Soruşturma kapsamında, dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, İçişleri Bakanı Meral Akşener, eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu, Deniz Kuvvetlerinde askerliğini yaparken bazı gizli belgeleri sızdırdığı gerekçesiyle hakkında açılan davadan beraat eden Kadir Sarmusak, feshedilen HAS Partinin bazı yöneticileri ile YAŞ kararıyla TSK'dan uzaklaştırılanların da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin, ''mağdur'' ya da ''tanık'' sıfatıyla ifadesine başvuruldu.

TMK'nın 10. Maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Savcıları Mustafa Bilgili ile Kemal Çetin tarafından yürütülen 28 Şubat soruşturmasında, ilk gözaltılar 12 Nisan 2012'de gerçekleşti.

Aralarında emekli orgeneraller Çevik Bir, Erdal Ceylanoğlu, Çetin Doğan, Teoman Koman, Fevzi Türkeri ile emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, emekli Korgeneral Kamuran Orhon, MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de bulunduğu 76 kişinin tutuklandığı soruşturma sırasında, tutuklananlardan Albay Mehmet Haşimoğlu, tedavi gördüğü GATA'da hayatını kaybetti.

Soruşturma kapsamında ifade veren ve tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

103 SANIĞA DAVA

Soruşturmayı yürüten savcılık, hazırladığı iddianameyi, 22 Mayıs 2013'te, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan 103 sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapisleri istenen iddianamede, 7 şüpheli hakkında "kovuşturmaya yer olmadığına" karar verildi.

Suç tarihinin, "8 Temmuz 1996 ve sonrası" olarak geçtiği iddianamenin "şüpheliler" kısmında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, emekli Orgeneraller Çevik Bir ve Çetin Doğan ile emekli Tümgeneral Erol Özkasnak ilk 4 sırada gösterildi.

Dönemin hükümet ortağı DYP'nin Genel Başkanı Tansu Çiller ile İçişleri Bakanı Meral Akşener'in, "mağdur" olarak yer aldığı iddianamede, eski Bakanlar Hasan Celal Güzel, Teoman Rıza Güneri ve Şevket Kazan, kapatılan Refah Partisi'nin milletvekilerinden Şeref Malkoç ve Mehmet Bekaroğlu ile kapatılan Fazilet Partisi'nden 1999'da milletvekili seçilen, ancak TBMM'de yemin edemeyen Merve Kavakçı, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu'nun da aralarında bulunduğu 481 kişi "müşteki/mağdur" olarak gösterildi.

TEOMAN KOMAN VEFAT ETTİ

İddianameyi kabul eden Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tensip zaptıyla birlikte, 75 tutuklu sanıktan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın da arasında bulunduğu 37'sini tahliye etti.

28 Şubat'ın ilk duruşması, 2 Eylül 2013 Pazartesi yapıldı. TRT spikerlerince iddianamenin okunmasının ardından, sanıklar savunmalarını yaparken, mahkeme, ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgi ve belgeler istedi.

"Sağlık sorunlarını" gerekçe göstererek duruşmalara katılmayan dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, 12 Aralık 2013'te savunma yapmak üzere mahkemeye geldi.

Sanıklardan emekli Orgeneral Teoman Koman, bir süredir tedavi gördüğü GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'nde 14 Aralık 2013'te vefat etti.

TUTUKLU SANIK KALMADI

Mahkeme'nin, 19 Aralık 2013'teki duruşmada, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, dönemin Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Tümgeneral Kenan Deniz ve emekli Tuğgeneral İdris Koralp'i tahliye etmesiyle, davada tutuklu sanık kalmadı.

Savunmaların tamamlanmasının ardından duruşma 10 Mart Pazartesi 09.30'a ertelendi.

TMK ile görevli mahkemeleri kaldıran kanunun kabul edilmesi halinde davayı gören Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, davayı 15 gün içinde Ankara'daki bir başka Ağır Ceza Mahkemesine devredecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir