Bank Asya'nın gözyaşları: "Cemaat bankası değiliz"

Bank Asya CEO'su Ahmet Beyaz, Bank Asya'daki gidişata ilişkin açıklamalarda bulundu.

bank_asya_cemaat_bankasimiBeyaz, BDDK'nın Bank Asya'da 9 denetçisi olduğunu belirtti. Sigorta ve gayrimenkul birimlerini satmayı planladıklarını belirlen Beyaz, mevduat çıkışı ile karşı karşıya olmaya devam ettiklerini kaydetti. CEO Beyaz, devletin kendilerine karşı olan saldırıları durdurması için hiçbirşeyin yapılmadığını belirtip, birleşme-satınalma görüşmelerine açık olduklarını sözlerine ekledi.

wsj.com.tr'ye konuşan Bank Asya CEO'su Ahmet Beyaz sistematik saldırılara ilişkin şöyle konuştu:

Kanunen otoritelerden gönderilen talimatları paylaşmamız suçtur. 70'inci madde konusunda yapılan haberler bankacılık tarihinde görülmemiştir. Bu bilgiler paylaşılamaz. BDDK gibi bir kurumdan bu bilgilerin sızmasını aklım hayalim almıyor. Konu hakkında çıkan haberler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. BDDK Başkanı da rahatsızlığını dile getirdi. Kendileri de konu hakkında inceleme yapacaklarını söyledi.

SAĞDUYUMUZU KORUYORUZ

9 aydır Bank Asya'ya sistematik saldırıların var olduğunu söyleyen Beyaz şunları belirtti:

Her haber çıktığında insanlar endişeleniyor. 9 aydır sistematik halde bu haberler yapılıyor. Bu kadar saldıraya rağmen sağduyumuzu koruyoruz. Otoritelerden bu haberlere karşı harekete geçmelerini bekliyoruz. Bankacılık güven ve itibar üzerine kuruludur. Bunun ikisiyle de oynanıyor.

CEMAAT BANKASI DEĞİLİZ

Bank Asya CEO'su Ahmet Beyaz, bankalarının cemaatin bankası olmadığı, 185 ortaklı ve yüzde 54'ü halka açık bir banka olduklarını söyledi. Bank Asya'ya yapılan saldırıların Türkiye ekonomisine de zarar vereceğini belirten Beyaz, bankayı tam olarak devletin diğer kurumlarının da denetlemesiyle denetçi sayısının 30'a kadar çıktığını kaydetti.

ORTAKLIK GÖRÜŞMESİ NEDEN SONLANDI?

Katar Islamic Bank'la Bank Asya arasındaki ortaklık görüşmelerinin BDDK'nın isteğiyle sonlandığını söyleyen Beyaz, "QIB ile Mart ayında görüşmelere başladık. Uzun süredir Türkiye'deki otoriteler de Bank Asya'nın bir stratejik ortak almasını bize tavsiye ediyordu. Bizimle ilgilenen QIB buraya gelip BDDK ile görüştü. Olumlu yanıt alınca ardından bizimle görüşmelere başladılar.

Hisselerin çoğunluğunu ya da tamamını almak için münhasırlık anlaşması imzaladık. 6 aylık bir süre verdik. BDDK bu görüşmelerin uzun süreceğini bunun yerine Ziraat Bankası ile görüşme yapmamızı istedi. Sayın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da bu yönde açıklamaları oldu. Biz de QIB ile anlaşmamızı tek taraflı olarak sonlandırdık. QIB istemeyerek bunu onayladı. Ardından Ziraat Bankası'ndan bir teklif gelmesini bekledik. Ancak bir teklif gelmedi. Dolayısıyla bizim QIB ile yapacağımız iş de bozuldu. Bu olsun istemezdik." dedi.

HİSSELER NEDEN KAPATILDI?

Bank Asya hisselerinin işleme kapatılması ile ilgili olarak neden kapatıldığına dair konuyu bilmediklerini belirten Ahmet Beyaz şunları kaydetti:

"Borsada hisselerimizin neden kapalı olduğunu bilmiyoruz. Ortaklık yapısındaki belirsizlikler gerekçe gösterilerek hisselerimiz kapatıldı. Biz neyin belirsiz olduğunu anlamıyoruz. Hissedarlarımız ortada, yıllardır ortağımız. Borsa İstanbul'a da konuya ilişkin biz yazı yazarak hisselerimizin işleme açıklamasını istedik."

BANKA KÜÇÜLECEK Mİ?

Bank Asya'nın stratejisinin nasıl olacağına ilişkin detaylar paylaşan Ahmet Beyaz, küçülme gerekiyorsa küçülme yoluna gideceklerini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir