Doların düşmesi daha ne kadar sürer?

Ekonomistler seçim sonrası dolar/TL’nin seyrini değerlendirdi.

dolar daha ne kadar duser? Ekonomistler genel seçim sonuçlarının siyasi ve ekonomik istikrara işaret etmesinin dolara etkilerini değerlendirdi.

‘DOLARDA HEDEF 2,80’
İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, küresel risk iştahının güçlü olduğu bir konjonktürde, politika cephesindeki belirsizliğin çözülmesinin Türkiye piyasalarında Borsa İstanbul için 85.000, dolar için 2,80 ve on yıllık tahvillerde yüzde 9 seviyelerini hedefleyen bir yükselişi tetikleyebileceğini ifade etti. Ancak bu iyimser senaryonun önünde kısa ve orta vadeli engeller olduğuna işaret eden Gürleyen, şunları kaydetti: "Kısa vadeli engeller şöyle; Fed yetkilileri tarafından yapılan son açıklamalar, olası bir faiz artırımı için Aralık ayının halen potada olduğunu göstererek küresel risk iştahını bozabilir.

İki yıllık ABD tahvilleri geçtiğimiz hafta 10 baz puana yakın artarak yüzde 0,72’ye ulaştı. ABD ekonomisinden gelen verilerin güçlenmesi durumunda Fed'in Aralık toplantısında faizleri artırma ihtimali yüzde 50'nin üzerine çıkarak gelişmekte olan piyasalarda yeni bir satış dalgası yaratabilir." Orta vadeli engellere değinen Gürleyen, büyümede kalıcı yavaşlama sinyallerinin geldiği, enflasyon dinamiklerinin bozulduğu ve yapısal reformların uzun süredir askıya alındığı bir ortamda AK Parti hükümetinin uygulayacağı politikaların büyük önem taşıdığını vurguladı.

‘2,6685 SEVİYESİ PSİKOLOJİK AÇIDAN KRİTİK DESTEK’
TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte ise Türk lirasının dolara karşı trend desteğinin üzerine satın alındığını ancak bu alımların devamının gelmediğini ifade etti. Dolar/TL'de 2,78 seviyesinin uzun zamandır izledikleri trend desteği olduğunu dile getiren Ökte, "4 partili meclis ve tek parti hükümeti, Türk lirasında dolara karşı trend desteği üzerine alımlara neden oldu. Ancak dolar/TL'deki satışların 2,76-2,78 bölgesinde karşılandığını ve dolarda bu seviyelerden Türk lirasına karşı uzun pozisyonlar açıldığını görmekteyiz" dedi. Orta vadede, dolar/ TL'de 2,78'in altında 200 günlük ortalama olan 2,7238'in hedef olacağını kaydeden Ökte, Suruç terör saldırısı anında işlem gören 2,6685 seviyesinin ise psikolojik açıdan kritik destek kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Ökte, şunları kaydetti: "Ancak Türk lirasında bu seviyede bir güçlenmeyi dolar endeksi (DXY) dinamiklerine bakarak şu anda beklemiyorum. Fed faiz artırımlarının Aralık 2015 ya da Mart 2016 başlayacağı fiyatlaması devam ediyor. Dolar endeksinin 98,3 direncini yukarı kıracağı fiyatlaması ise dolar/TL'de ilk 2,8645 hedefini gösteriyor. Bu hedef Suruç terör saldırısı günü dip seviyesi (2,6539) ile tüm zamanların en yüksek seviyesi (3,0752) Fibonacci yüzde 50 geri dönüş seviyesi idi."

‘YIL SONU DOLAR TAHMİNİMİZ 2,85’
Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, politikada normalleşmenin devam etmesiyle TL ve Türk finansal varlıklarının olumlu etkileneceğini dile getirdi ve "TL'de 2,75-2,80 aralığında bir sürece gidebiliriz, yıl sonu tahminimiz ise 2,85 seviyesinde" değerlendirmesini yaptı.

‘DOLAR 2,65’E KADAR İNEBİLİR’
Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, dolar/TL'de teknik olarak 2,65'e kadar geri çekilmelerin mümkün olduğuna dikkati çekerek, "Fed ve diğer küresel gelişmeler doların kuvvetini belirleyecek. Bundan sonra 3 ve üzeri bir kurun görülmesi için doların global ölçekte çok ciddi kazanım görmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir