İnfrared ısıtıcı veya quartz soba.. Hangisini almalı?

İş yerlerinde ve evlerde kullanılan infrared ısıtıcılar için en çok bu sorular soruluyor.

  • 'Sağlık açısından yararlı mı zararlı mı?
  • Elektrik tasarrufu sağlıyor mu sağlamıyor mu?

infrared-sobalarUzmanlar, resmi kurumlar tarafından onaylanmamış, gerekli laboratuvar testlerinden geçmemiş, ''taklit infrared'' ısıtıcıların insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceği uyarısında bulunuyor.

Işıkla Isıtma Sistemi Nedir?
Infrared  ışın kaynaklarının ısıtma prensibi güneş ile aynıdır. Nasıl ki; güneş, ışınları uzaydan geçerken dünyamıza ulaşmadan önce uzayı ısıtmıyor, dünyaya ulaştıktan sonra da havayı ısıtmayıp yeryüzünde temas ettiği yüzeyleri ısıtıyor ise, Infrared da ışığının ulaştığı her yere taşır.

Infrared Işıkla Isıtma Sistemi Nerelerde Kullanılır?
- Endüstride
Tekstil, matbaa, otomotiv kurutma, boya kurutma, plastik üretimi, gemi inşaat sektörü, karayolları, gıda, kaplama laminasyon, dericilik, ayakkabıcılık, ambalaj sanayii, jüt kaplama, sera ve bahçeler, hayvancılık.

- Tibbi Alanlarda

  • Solunum yolu rahatsızlıklarında, erken doğmuş bebeklerin ısıtılmasında,
  • yoğun bakım ünitelerinde,
  • fizik tedavide,
  • romatizma sırt ve bel ağrılarında,
  • Hepatit- B ve lösemi tedavilerinde,
  • infrared saunalarda

- Amaçlı Kullanımlar
Isı kaybı çok olan yerler, tavanı yüksek olan yerler, belirli bir bölümü ısıtılan yerler, belirli bir süre ısıtılması gereken yerler, havalandırması olan yerler, kapısı sık açılıp kapanan yerler, açık ve yan açık alanlar

Normal elektrikli ısıtıcılardan farklı olarak ısıyı ışık yolu ile ileterek ışığın yansıdığı objeyi ısıtan infrared sistemle çalışan ürünler, birkaç yıldır vatandaşlardan da büyük ilgi görüyor. Birçok firma da yaklaşık 200 milyon TL'lik bu pazardan pay alabilmek için çeşitli markalarla infrared ısıtıcıları piyasaya sürdü.

Ufo markalı infrared ısıtıcının üreticisi olan NNR Infrared Teknoloji Genel Koordinatörü Abdullah Yeşil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, infrared sistemlerin, havayı aracı olarak kullanmadan direkt objeleri ısıttığını söyledi.

Infrared sistemi iki örnekle anlatan Yeşil, ''Birincisi, bu ürünün önüne cam koyduğunuzda, cam yokmuş gibi ısı devam eder. Aynı güneşten gelen ışığın, kışın arabanın camından girip içeridekileri ısıtması gibi. İkinci örnek ise infrared ısıtıcının ısı verdiği tarafına aynayı tuttuğumuzda ışığın yansıdığı arka taraf ısınmaya başlar. Yani ısı ışık yolu ile iletiliyor. Bu da konvansiyonel ısıtma sisteminden farklılık oluşturuyor'' diye konuştu.

Normal ısıtıcıların ortamı daha geç ısıttığını ifade eden Yeşil, ''Normal ısıtma sistemlerinde önce hava ısıtılmaktadır. Isınan hava kapalı mekan içerisinde tavana yükselerek dağılmaya başlar ve ardından cisimleri ısıtır. Infrared sistemde ise ısı öncelikle ışığın vurduğu cisimleri ısıtır'' dedi.

-ELEKTRİK TASARRUFU DEĞİL VERİMLİ ISINMA-

Yeşil, infrared ısıtıcıların elektrik tasarrufu yaptığı konusunda kamuoyunda yanlış anlaşılmaların olduğunu, 2 kilovatlık bir infrared ısıtıcısı ile 2 kilovatlık herhangi bir elektrikli ısıtıcının aynı enerjiyi tükettiğini söyledi.

Yeşil, ''Ancak 5 tane quartz soba ile ısıtamadığınız bir alanı bunun 1 tanesiyle ısıtabiliyorsunuz. Yani enerjiyi verimli iletme olayı söz konusu. Doğal olarak ay sonu gelen faturayı düşürmüş oluyor'' diye konuştu.

-SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALI MI ZARARLI MI?-

Yeşil, ınfrared ısıtıcıların insan sağlığına etkileri konusunda ise şu görüşleri dile getirdi:

''Infrared, fizik tedavide kullanılıyor. Önemli olan ışığın dalga boyudur. Bizim cihazlarımızdaki dalga boyu ile fizik tedavide kullanılan dalga boyu aynı. Mesela bel fıtığı olan insanlarda infrared lambalarla ağrı olan, fıtığın olduğu bölgelerde derin ısıtma yapılarak kaslar gevşetilir, yumuşatılır, fıtık bölgesindeki yaranın iyileşmesi hızlanır. Aynı zamanda boyun fıtığı, siyatik, romatizma, astım, sinüzit gibi hastalıklarda tedavi edici unsur olarak kullanılıyor. Doktor tavsiyesiyle ürün verdiğimiz müşterilerimiz var.''

Infrared ısıtıcının havayı ısıtmadığı ve havayı sirküle ettirmediği için ortamdaki toz, polen gibi mikroorganizmaların havada dolaşmasını engellediğini de anlatan Yeşil, özellikle astım, üst solunum rahatsızlığı gibi hastalıkları olan insanların infrared ısıtıcıları tercih ettiklerini söyledi.

-''80 CİVARINDA TAKLİTÇİ FİRMA VAR''-

Yeşil, piyasada 80 civarında taklit ve kaçak ürün üreten firma bulunduğunu, tür ürünlerin, infrared dalga boyunun iyi ayarlanamaması durumunda ışınlardan dolayı ciltte kurumalara neden olabileceğini belirtti.

Taklitçi firmaların ürettiği ısıtıcıların içindeki telin Çin'den getirildiğini, bu tür ürünlerin çok çabuk bozulabildiğini ifade eden Yeşil, NNR olarak ürünlerini Sanayi ve Ticaret Bakanlığının onayı ile ürettiklerini ve bu kapsamda garanti belgesi verdiklerini kaydetti.

Yeşil, piyasadaki birçok firmanın ''sözde garanti belgesi''nin bulunduğunu ancak bu belgelerin Sanayi ve Ticaret Bakanlığından onaylı olmadığını söyledi.

Sektörün son yıllarda oldukça büyüdüğünü ifade eden Yeşil, ''mobilya imalatçılarının bile taklit ürün yaptığını, birçok kalitesiz ürünün kayıt dışı şekilde piyasada olduğunu'' savundu.

-''BU TÜR IŞINLARDAN GÖZLERİNİZİ KORUYUN''-

Yeditepe Üniversitesi İş Sağlığı öğretim üyesi Prof. Dr. Hilmi Sabuncu, bütün ışınların, enerjilerinin arttığı zaman insan sağlığına zararlı olabileceğini belirterek, infrared teknolojisiyle çalışan ısıtıcıların da ne kadar infrared yaydığının önemli olduğuna işaret etti.

Infrared teknolojisinin fizik tedavide kullanıldığını anımsatan Sabuncu, ''Işınlar dokuya çarptıkları anda aynı mikrodalgalar gibi dokunun ısısını artırırlar. Bu ışınlar canlı doku üzerine etki ettikleri için enerjileri itibariyle tedavi edici özellikleri olduğu söylenebilir'' dedi.

Infrared teknolojisi adı altında piyasada değişik markalarda ısıtıcılar satıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Sabuncu, şöyle konuştu:

''Bunların her birinin yaydığı infrared enerji ne düzeyde? Hepsinin ölçümü yapılmalı. Bu ışınlar göz merceğini etkileyebilir. Katarakt yapma ihtimali var. Yani kesinlikle yapacağımız bir şey var ki bu tür ışınlardan gözlerimizi koruyacağız. Işınlar, fizik tedavide kullandığımız şekilde dokuları ısıtır ama bütün akkor maddelerden yayınlanan bu elektromanyetik radyasyondan gözlerimiz korunmalı.''

ODTÜ Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selçuk Bayın da bu tür ısıtıcıların sağlık açısından zararlı olup olmadığının belirlenmesi için laboratuvar ortamında test edilmesi gerektiğini söyledi.

Piyasadaki kaçak ürünlerin insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğine dikkati çeken Bayın, direkt deriye gelen ışının, ciltte kuruma yapabileceğini kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir