Dokunulmazlık teklifi Meclis'ten geçti! Çakallara dokunulacak!

Referanduma gerek kalmadan dokunulmazlık teklifi Meclis'ten geçti

dokunulmazlik teklifi meclis'ten gecti!TBMM Genel Kurulu'nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi 376 oyla kabul edilerek, yasalaştı.

Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda ikinci tur oylamalar bugün yapıldı. TBMM Genel Kurulu bugün saat 10.00’da toplandı. Toplantı, CHP'liler ile Meclis Başkanı İsmail Kahraman arasındaki laiklik tartışması ile başladı.

Tartışmanın büyümesinin ardından CHP'liler salonu terk etti.

TEKLİFİN TÜMÜ MECLİS'TE KABUL EDİLDİ

Dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin ikinci tur oylamalarında birinci ve ikinci madde kabul edildi. Son olarak teklifin tümü için oylamaya geçildi. Yapılan sayım sonucunda 376 evet oyu ile referanduma gerek kalmadan dokunulmazlık teklifi Meclis'ten geçti.

TEKLİFİN 2. MADDESİ 374 EVET OYU İLE KABUL EDİLDİ

1'inci maddenin kabul edilmesinin ardından teklifin 2'nci maddesi için oylama başladı. 2. madde oyları tasnif edildi. Resmi olmayan sonuçlara göre 374 evet oyu ile 2. madde de Meclis'te kabul edilmiş oldu. 136 vekil ise ret oyu kullandı.

TEKLİFİN 1'İNCİ MADDESİNDE 373 EVET OYU ÇIKTI

Tartışmaların ardında dokunulmazlık teklifinin 1'inci maddesi için oy kullanma işlemi başladı.

Teklifin birinci maddesi yapılan oylama sonucunda ilk turda 373 evet oyu ile kabul edildi. 138 vekil ise oylamada hayır oyu kullandı. Meclis'teki teklifin 2. maddesi için oy kullanma işlemine geçilecek.

TEKLİFİN TÜMÜ OYLANDI

Genel kurulda 2 madde ile teklifin tümünün oylaması yapılacak. Milletvekilleri toplamda 3 gizli oylamaya girecek. AK Parti, görüşmesiz oylama yapılacak oturumları TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın yönetmesini kararlaştırdı. Böylece oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın’ın bu kez oy kullanması sağlandı..

REFERANDUMA NASIL GİDİLİR?

TBMM'de Anayasa değişkliği için oylnan dokunulmazlık kararının Meclis'ten geçmesi için K2k367 salt oyun elde edilmesi gerekiyor. Eğer oylamada 300'un altında kalınırsa yargı yolu açılıyor. 330 ile 367 oy arası ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne referandum kararını götürecek.


138 vekile yargı yolu açıldı

Dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişikliğinin kabul edilmesiyle birlikte aralarında CHP ve MHP genel başkanlarının da bulunduğu 138 vekilin dokunulmazlıkları kaldırılıyor. İşte o isimlerin bazıları....

Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının  kaldırılmasına ilişkinAnayasa değişikliği teklifi Meclis Genel Kurulu'nda raferanduma ihtiyaç kalmadan 376 oyla kabul edildi. Böylece 667 dosyası bulunan 138 vekilin dokunulmazlığı kaldırıldı. Bu vekillere yargı yolu açıldı.Selahattin Demirtaş hakkında 75, Figen Yüksekdağ'ın 15, Kemal Kılıçdaroğlu'nun 41 ve Devlet Bahçeli'nin 10 dosyası bulunuyor.

HANGİ PARTİDEN KAÇ VEKİL 

Teklif Meclis'ten geçene kadar dokunulmazlık dosyasının sayısı 667'ye ulaştı.  Bunların 46'sı Ak Parti, 192'si CHP, 405'i HDP, 20'si MHP milletvekillerine, 5'i  ise  Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'ya ait.  Nazlıaka'nın bir  dosyası, başka bir parti milletvekili ile birlikte düzenlendi. Hakkında dokunulmazlık dosyası düzenlenen milletvekili sayısı da 138'e  yükseldi. Bunların 27'si AK Parti, 51'i CHP, 50'si HDP, 9'u MHP milletvekili ve  biri ise Nazlıaka. Birden fazla milletvekiline ait dosya sayısı ise 47 oldu.

Anayasaya değişikliği ile yargı yolu açılan vekillerin bazıları şöyle:

HDP
Meral Danış Beştaş, Behçet Yıldırım, Dirayet Taşdemir, Leyla Zana, Sırrı Süreyya Önder, Ayşe Acar Başaran, Saadet Becerekli, Mehmet Ali Aslan, Hişyar Özsoy, Mizgin Irgat, Altan Tan, Çağlar Demirel Feleknas Uca, İdris Baluken, İmam Taşçıer, Nursel Aydoğan, Ziya Pir, Abdullah Zeydan, Nihat Akdoğan, Selma Irmak, Pervin Buldan, Selahattin Demirtaş, Ertuğrul Kürkcü, Ali Atalan, Erol Dora, Gülser Yıldırım, Ahmet Yıldırım, Burcu Çelik Özkan, Kadri Yıldırım, İbrahim Ayhan, Osman Baydemir, Faysal Sarıyıldız, Ferhat Encu, Leyla Birlik, Alican Önlü, ADEM GEVERİ, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Lezgin Botan, Nadir Yıldırım, Tuğba Hazer Öztürk,  Berdan Öztürk. Dilek Öcalan, Erdal Ataş, Mahmut Tuğrul

CHP
Kemal Kılıçdaroğlu, Ahmet Haluk Koç,Ali Haydar Hakverdi,  Levent Gök,  Deniz Baykal, Mustafa Akaydın,  Niyazi Nefi Kara, Uğur Bayraktutan, Bülent Tezcan, Namık Havutça, Muhammet Rıza Yalçınkaya, Yaşar Tüzün, Tanju Özcan, Mehmet Göker, Cemal Okan Yüksel, Utku Çakırözer, Mevlüt Dudu, Aykut Erdoğdu, Barış Yarkadaş, Eren Erdem, Gürsel Tekin, İlhan Cihaner,  Mahmut Tanal, Mehmet Akif Hamzaçebi, Mustafa Sezgin Tanrıkulu, Ahmet Tuncay Özkan, Musa Çam, Mustafa Ali Balbay, Çetin Arık, Mustafa Hüsnü Bozkurt, Veli Ağbaba, Özgür Özel, Aytuğ Atıcı Orhan SarıbalMelike Basmacı, Engin Özkoç, Hayati Tekin, Özkan Yalım, Emre Köprülü, Faik Öztrak, Haluk Pekşen, Elif Doğan Türkmen.  Okan Gaytancıoğlu, Kamil Okyay Sındır

Ak Parti
Necdet Ünüvar, Veysel Eroğlu, Ali Aydınlıoğlu, Yılmaz Tunç, Naci Ağbal, Vedat Demiröz, Bülent Turan, Nihat Zeybekci, Şamil Tayyar, Hacı Bayram Türkoğlu, Erol Kaya, Feyzullah Kıyıklık, Hüseyin Bürge, Mehmet Metiner, Metin Külünk, Tülay Kaynarca, Ziya Altunyaldız, Mustafa Şahin, Suat Önal, Hilmi Bilgin, İsmet Yılmaz, Zeyid Aslan

MHP
Devlet Bahçeli, Seyfettin Yılmaz, Mehmet Parsak, Edip Semih Yalçın, Ahmet Kenan Tanrıkulu, Yusuf Halaçoğlu, Mevlüt Karakaya

İŞTE SUÇLAR

  • Terör Suçlarından: 216
  • Hakaret: 201
  • Yaralama: 11
  • Görev suçları: 38
  • Sahtecilik: 6
  • Tehdit: 18
  • Gizliliğin ihlali: 11
  • Suçu ve suçluyu övmek: 55
  • Halkı kin ve düşmanlığa tahrik: 54
  • Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet: 119
  • Seçim kanununa muhalefet: 11
  • Siyasi partiler kanuna muhalefet: 3
  • İftira: 13
  • Askerlikten soğutmak: 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir